• 20 Jan. 2021
  • 8 min

Caut loc de muncă. De ce e bine să ții cont anul acesta

caut loc de munca

2021 a început mult mai optimist decât 2020. Dacă în 2020 numărul de aplicări peste așteptări și numărul de joburi active mai mic decât în alți ani ne-au dat de gândit, acum piața muncii se echilibrează. Apar tot mai multe joburi, ceea ce înseamnă mai multe oportunități de angajare. Cu toate acestea nu ar trebui să lăsăm garda jos când vine vorba de obiectivul „caut loc de munca”. Efectele pandemiei se vor resimți și anul acesta, așa că atunci când îți cauți job merită să ții cont de câteva aspecte care te vor ajuta să treci cu bine de recrutare.

Caut loc de munca este în topul listei tale de priorități de anul acesta? Iată cum poți face asta mai bine:

 

Informează-te constant

Înainte de a lua orice decizie cu privire la cariera ta fii cu ochii pe tendințe. Pe o piață angajărilor care resimte încă efectele pandemiei, este important să știi ce companii au poziții deschise. Tot ce trebuie să faci este să citești zilnic site-urile de știri care au categoria Business/Companii și să te înscrii la newsletterele lor, să urmărești companiile care te interesează pe rețelele profesionale și sociale. De asemenea, este important să păstrezi legătura cu foști colegi, prieteni. Ei pot fi o sursă de informare și de recomandare valoroasă.

„Partea bună este că vedem o responsabilizare a celor care vor să-și găsească un loc de muncă – candidații vin mai informați la interviuri, rata de neprezentare la o întâlnire de angajare a scăzut. Aproape 70% ne-au spus că urmăresc mai des site-urile de recrutare online, discută cu prietenii despre joburile noi în piață, și-au actualizat CV-ul, citesc mai mult despre ce se întâmplă pe piața muncii, caută articole și ghiduri despre cum se pot pune mai bine în valoare în fața recrutorilor sau se pregătesc temeinic pentru interviurile de angajare”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Group.

 

Oferta de angajare e mai generoasă în domeniile pe val

Anul 2021 a început în forță în angajări, multe companii fiind încurajate de perspectivele optimiste date de începerea vaccinării. Astfel, de la începutul anului au fost postate peste 7.800 de locuri de muncă pe platforma de recrutare eJobs.ro.  Retail-ul, banking-ul, IT-ul și industria de telecomunicații sunt cele mai active domenii în care se recrutează. 

De altfel acestea sunt domeniile în care românii au și cea mai mare încredere că-și vor reveni economic. Conform unui studiu eJobs realizat în mai 2020, românii au încredere că IT-ul va fi domeniul care va recupera cel mai rapid pierderile acumulate. Retailul este al doilea cel mai puternic sector, din acest punct de vedere, în opinia respondenților, urmat de banking. 

Tendințele de angajare vor varia probabil în funcție de domeniu și de mărimea companiei. Sunt domenii pe val acum, dar și domenii, care-și vor reveni treptat cel mai probabil din vară.  Însă nu poți aștepta până la o revenire. Contează să te adaptezi și chiar să te reprofilezi. Să iei în considerare plusurile pe care le oferă domeniile pe val acum.

„Să nu ne ferim de a schimba domeniul și de reconversie profesională. Este încă un subiect tabu în România. Pe de o parte oamenii se gândesc la ce vor spune prietenii despre ei, pe de altă parte e și presiunea salariilor. Dar dacă fac ceea ce le place, pot crește într-un domeniu mult mai mult decât într-unul care nu le era pe plac. Vestea bună este că românii sunt acum mult mai predispuși să facă o reconversie profesională la peste 30 de ani, chiar și la 40 de ani, arată studiile eJobs” – Bogdan Badea, CEO eJobs Group.

Retail. Peste 3.500 de locuri de muncă sunt acum în Comerț/Retail, dintre care 840 pentru categoria Fără experiență. Cerințele pentru un candidat fără experiență sunt: studii medii finalizate, implicare și flexibilitate, abilitatea de a lucra în echipă, amabilitate și orientare către client. Marii retaileri oferă plan de școlarizare, trainer și un pachet de beneficii format din bonusuri, tichete de masă, asigurare medicală. 

Banking. Peste 990 de locuri de muncă sunt disponibile în acest moment în Bănci/Servicii financiare pe eJobs.ro, dintre care aproximativ 200 pentru categoria Fără experiență. De exemplu, candidatul ideal pentru un post de Junior Financial Officer este absolvent de facultate sau dornic de a face o schimbare profesională, are abilități dе comunicare si negociere, îi place domeniul financiar și este orientat spre rezultate.

IT. Domeniul IT Software are peste 1.100 de locuri de muncă disponibile în acest moment. Cerințele pentru un programator junior sunt: studii în domeniul metamaticii/informaticii, logică/cunoașterea algoritmilor, constituie avantaj cunoștințele de HTML/CSS, Java Script, engleză (nivel intermediar). Ai posibilitatea de a-ți alege programul de lucru, îți poți alege beneficiile dintr-o platformă dedicată și îți poți perfecționa cunoștințele prin cursuri online de formare.

Telecomunicații. În acest domeniu sunt acum disponibile peste 960 de locuri de muncă, dintre care o treime sunt pentru candidații fără experiență. Cerințele pentru specialist servicii clienți sunt: studii medii, cu diploma dе bacalaureat sau studii universitare; persoană determinată, calma și pozitivă, cu o abordare plină de încredere în relația cu clienții, minime cunoștinte dе MS Office. Ai venituri în funcție de performanța ta, pachet de beneficii flexibil, pe care il poti personaliza în funcție de nevoile tale; program de lucru flexibil (full time/ture); traininguri.

 

Munca temporară sau cea pe bază de proiect va fi tot mai ofertantă

Într-o perioadă incertă din punct de economic, companiile vor fi tot mai interesate să angajeze lucrători temporari sau pe bază de proiect. Iar acest nou stil de lucru poate fi un câștig și pentru angajați care își pot lua mai multe proiecte (fără a depinde de un program 9-18.00) și își pot spori astfel veniturile. După un 2020 care i-a învățat pe mulți angajatori să fie prudenți, așteaptă-te așadar ca anul acesta să vezi tot mai multe locuri de muncă sezoniere, temporare, pe proiect sau freelancing.

Este important ca înainte de a aplica la aceste joburi să cântărești avantajele și dezavantajele. Ele pot fi o punte de lansare către un job pe perioadă nedeterminată și o modalitate de a-ți consolida abilitățile sau de a intra într-o nouă industrie. Pe de altă parte joburile temporare pot să nu ofere și o asigurare medicală sau să nu-ți ofere eligibilitate în cazul în care vrei să iei un credit bancar.

Caut loc de munca. Cum mă adaptez unui job temporar?

Gândește-te mai mult la avantaje. Decât să  stai pe „tușă” în așteptarea unui job pe perioadă nedeterminată, mai bine profiți de ofertele de muncă temporară mult mai accesibile și fără o concurență așa mare. Pot fi soluție viabilă pe termen scurt, pentru că te ajută să ai continuitate în CV și să dezvolți noi abilități. 

Reperează-ți scopul și ce ar funcționa pentru tine. Este important să știi de ce vrei un job pe termen scurt. Te vezi lucrând mereu așa sau vrei să fie o rampă de lansare? Îți dorești să-ți suplimentezi veniturile până îți găsești ceva stabil? Este important să știi aceste aspecte și să le discuți cu angajatorul la interviu.

Comunică-ți intențiile. Este posibil ca angajatorii care acum scot joburi temporare să-și reanalizeze posturile după ce situația economică se va mai stabiliza în țară și să le transforme pe unele dintre ele în joburi pe o perioadă nedeterminată. De aceea este important să-i comunici angajatorului obiectivul tău.

 

Munca remote este deja o normalitate căreia trebuie să ne adaptăm

Mare parte dintre noi lucrează de acasă de 10 luni și munca remote nu mai este noul normal. Este normalul. Și acest stil de lucru va continua și după ce se va termina pandemia. Unele companii vor prefera ca oameniilor să lucreze permanent de la distanță, altele vor adopta modele hibride (munca de acasă și de la birou atunci când e cazul, de ex: ședințe, discuții pe proiecte, happy friday) sau flexibile. Și multe dintre procesele de recrutare și de angajare vor continua de la distanță, odată ce în 2020 au trecut peste hopul digitalizării. 

„Ca new-entry pe 2020, ce merită luat negreșit în calcul și pentru începutul lui 2021 este cuvântul „acasă”, prezent în căutările de pe eJobs.ro și-n versiunile „remote” sau „work from home”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, despre tendințele de angajare ale anului 2020 care vor avea continuitate și în 2021.

Caut loc de munca. Cum mă adaptez unui job remote?

Extinde căutarea unui loc de muncă. Privește partea bună a lucrurilor, acum îți poți găsi un loc de muncă oriunde în țară sau în alte țări dacă natura jobului îți permite. Și poate fi acel job care s-ți aducă mai multe satisfacții decât un job lângă casă. Pe eJobs.ro sunt disponibile acum peste 530 de locuri de muncă remote. Tot ceea ce trebuie să faci este ca în pagina principală din eJobs.ro să tastezi cuvinte precum remote sau work from home. O altă opțiune prin care poți ajunge la joburile remote este filtrarea. Accesează https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/ și dă click pe Filtrează rezultate -> Orașe -> Remote (de acasa) – > Vezi joburi.

Pregătește-te pentru interviul video. Începe prin a face o simulare. Te poți chiar filma în timp ce vorbești despre tine și asta te va ajuta să-ți dai seama de anumite greșeli pe care le faci, dar și de lucrurile care nu funcționează cum ar trebui. Verifică microfonul laptopului și camera și asigură-te că acestea sunt funcționale printr-o simulare pe care o poți face cu un prieten sau dând click pe un link de meeting online. Gândește-te că este posibil să ai emoții în timpul interviului sau să-ți distragi atenția, așa că este bine să-ți notezi detalii despre companie și întrebările pe care vrei să le pui recrutorului. În ziua interviului, alege o cameră unde ai liniște și ordine în jurul tău și nu ignora vestimentația. Aceasta ar trebui să fie exact ca atunci când mergi fizic la interviu.

Arăta că ai abilitățile specifice lucrului de acasă. Există câteva competențe specifice, cum ar fi organizarea, managementul timpului, auto-motivația și abilitățile de comunicare atât în scris, cât și în video call-uri.  Așadar, pregătește să răspunzi la întrebări specifice lucrului de acasă indiferent dacă jobul este 100% remote sau doar pentru moment.

Reflectează asupra modului în care vrei să lucrezi. În lunile de lucru remote ai conștientizat poate dacă acest stil ți se potrivește sau nu. Înainte de a accepta un job remote este important să întrebi recrutorul care sunt planurile pe anul acesta pentru a ști exact dacă vor avea loc schimbări în lucru și dacă rezonezi cu acestea.

 

Competiția va fi tot mai mare

Efectele șomajului din 2020 se vor simți și în 2021, în aplicările pentru joburi. Provocarea va fi: cum să ieși din mulțime mai ales că 2021 va fi un an în care vom vedea candidați extrem de competitivi, agili și care vor escalada mult mai ușor provocările de pe piața muncii”, spune CEO-ul eJobs Bogdan Badea. 

Caut loc de munca. Cum mă adaptez dacă e competiție mare?

Updatează CV-ul, scrisoarea de intenție și profilul de pe rețelele profesionale și de socializare. Asigură-te că acestea au secțiunea Despre mine, realizările și abilitățile care consideri că te diferențiază, precum și cele mai recente cursuri de formare pe care le-ai absolvit, pe care le poți trece chiar la începutul categoriei Experiență dacă îți dorești o reconversie profesională. De asemenea, verifică dacă postările tale de pe rețelele profesionale și de socializare transmit profesionalism și dacă arată abilități/cunoștințe necesare locului de muncă pe care îl cauți. De asemenea, updatează și portofoliul sau site-ul personal.

Fii strategic. „Nu trimite CV-ul peste tot”. Găsește acele anunțuri de joburi unde există o potrivire între cerințe și abilitățile tale, apoi adaptează-ți CV-ul astfel încât să arăți această potrivire. Este mai bine să trimiți mai puține aplicări, dar de calitate și bine adaptate, decât să aplici în masă.

Caută modalități creative de a ieși în evidență. Proiectele pe care le faci pe cont propriu sau implicarea în acțiuni de voluntariat te ajută să te diferențiezi. Angajatorii apreciază candidații care fac un efort suplimentar pentru a se adapta și pentru a ține pasul cu schimbarea.

Scoate în evidență abilitățile. Faptul că ai învățat Excel sau Microsoft Word acum 10 ani este mai puțin important acum. Abilitățile tale ar trebui să țină pasul cu momentul prezent, iar pentru a fi în pas cu ceea ce se cere pentru un anumit job poți apela la site-uri care oferă cursuri online gratuite sau la prețuri accesibile.

Arată răbdare și flexibilitate  Poate cea mai importantă abilitate din 2021 este să fii deschis, să te adaptezi. Creează mai multe versiuni ale CV-ului pentru fiecare job pe care ți-l dorești, ia în considerare un job temporar, un proiect pe cont propriu sau un job pe bază de proiect până găsești poziția potrivită.

Gândește-te și la tine. Nicio companie nu are nevoie de un candidat stresat și, ulterior, de un angajat stresat. Încearcă să nu pui presiune pe tine din cauza competiției mari din piața muncii, ci să urmezi pași mici, dar importanți pentru a ajunge la jobul pe care ți-l dorești. Ia-ți timp pentru o plimbare, pentru o pasiune sau vorbește cu un prieten care-ți dă întotdeauna de energie.

Este important să reții că există semnale pozitive de revenire a angajărilor pentru 2021. Anul acesta ai mult mai multe șanse să transformi Caut loc de munca în Am găsit loc de muncă. De altfel specialiștii în resurse umane se așteaptă ca încă din acest trimestru să apară primele semnale pozitive, iar cei mai mulți mizează pe cel de-al doilea trimestru pentru efecte mai concrete. Tot ceea ce trebuie să faci este să urmărești știrile pozitive din piață, să-ți pregătești un plan de adaptare la cerințe și să fii deschis chiar pentru o schimbare în carieră. 

Ți-a plăcut articolul Caut loc de munca. De ce e bine să ții cont în 2021? S-ar putea să-ți placă și

Ce greșeli poți face când plănuiești o reconversie profesională

Un CV detaliat îți e primul aliat. Cum îl pregătești pentru 2021

 

A fost util articolul? 18
caut loc de munca
  • AvatarRojisteanu Mariana zice

    Buna ziua caut un loc de muncă

    • Bună, Mariana,

      Te rugăm să ne spui în ce domeniu și în ce oraș cauți un job? Poți suna și la 021 9124 și colegii te vor îndruma spre acele locuri de muncă care ți se potrivesc.

  • AvatarNapa Florina zice

    Adresa mea este oras Comănești, jud.Bacau
    Momentan lucrez in Recrutare și plasare munca in strainatate.

Leave a Reply