• 2 Feb. 2020
  • 5 min

Respins la jobul pe care ți-l doreai? Iată cum să treci peste!

Respins la jobul pe care ți-l doreai? Iată cum să treci peste!

Ai trimis CV-ul tău însă pare că a ajuns undeva în abisul internetului deoarece de 2 săptămâni nu ai primit nicio confirmare că a fost primit sau că ai fost respins. Sunt alte situații în care acel interviu telefonic promis întârizie să apară. Sau apare un e-mail în care ești anunțat că ai fost respins fără vreo altă informație despre motivul refuzului.

Indiferent în ce stadiu al procesului de căutare ești, cu siguranță te-ai lovit deja de mai multe ori de aceste frustrări și lacune în sistemul de comunicare dintre companie și candidați. Iar acestea te fac să te simți respins și lipsit de importanță în marea de candidați viabili.

Dacă la început poți trece cu ușurință peste lipsa unui telefon sau a unei confirmări de trecut la pasul următor al procesului, cu timpul, pe măsură ce refuzurile se acumulează, ajungi să le resimți pe toate că o pe lovitură majoră în încrederea proprie sau ca pe un eșec profesional.

De aici ajungi foarte repede la dezamăgire, la convingerea că nu ești destul de bun, că nu mai are niciun rost să aplici în continuare deoarece nimeni nu o să te angajeze sau că o să fie extrem de greu să ajungi unde îți dorești. Toate aceste considerente nu doar că te fac să te simți foarte demotivat că nu poți realiza mai nimic, dar îți și minimizează șansele de a atinge obiectivele profesionale dorite. Este un fel de auto-sabotare, un fel de spirală sau cerc închis care te aduce mereu în același punct.

Pentru a evita o astfel de situație în care refuzi să mai aplici la joburi doar pentru a nu ajunge să fii din nou respins este nevoie să-ți schimbi puțin felul de gândi și de a vedea lucrurile. Să le luăm pe rând:

universum survey

Ție ce carieră ți se potrivește?

Nu e nimic personal, refuzurile fac parte din proces

E foarte posibil să simți că propria ta persoană a fost respinsă deoarece ai trimis CV-ul, dar îți pot spune cu certitudine că refuzul unui candidat nu se bazează 100% pe felul în care te-ai prezentat la interviu.

Există multe alte motive la mijloc care pot determina acest lucru, cum ar fi existența unui candidat intern care este deja familiarizat cu jobul și compania, un buget mic de salarizare care e cu mult sub cerințele tale sau poate managerul care angajează s-a hotărât să retragă poziția deschisă. Deci nu mereu este vorba despre tine așa că încearcă să rămâi deschis la toate motivele de respingere, fară să te acuzi sau să te critici.

 

Acordă-ți o perioadă pentru a depăși faptul că ai fost respins

Un proces lung de recrutare cu peste 3 interacțiuni (teste, interviuri) se poate prelungi pe o perioadă considerabilă de timp, de până la 6-8 săptămâni în funcție de companie, ceea ce presupune o investiție emoțională majoră din partea ta. Este normal să te simți trist, frustrat, dezamăgit, respins și de aceea este ok să iei o pauză de 1-2 zile înainte de a arunca iar în vâltoarea joburilor.

Ai nevoie de forțe proaspete pentru a putea merge mai departe, așa că îți recomand să plângi dacă simți nevoia, să te descarci, să vorbești cu un prieten sau cu cei apropiați, să ieși în natură sau să faci alte activități care îți fac plăcere până te simți din nou ok și gata să reîncepi. Energia noastră e limitată și trebuie reînnoită pentru a ne putea concentra pe ceea ce contează. Aplicarea la joburi este un proces mecanic, însă procesul de intervievare are multe implicații emoționale care ne consumă foarte mult.

 

Solicită feedback de la cei care te-au respins

De cele mai multe ori recrutatorii trimit un refuz într-un email foarte sec în care informează că aptitudinile și experiență candidatului nu se mulează foarte bine cu profilul căutat. Poate e adevărat, poate ceva din CV sau din modul în care te-ai prezentat la interviu i-a făcut să creadă asta, dar ce anume?

Cu cât obții acest feedback de la mai mulți recrutatori, cu atât vei știi mai clar ce să schimbi și să îmbunătățești pentru următoarele oportunități. Recomandarea mea este să faci un follow-up la acel email cu un mesaj sau un telefon dacă ai deja o relație cu persoana de la HR și să ceri feedback mai concret care te va ajuta pe viitor.

 

Nu-ți pune toate speranțele într-un singur job

Zicala ‘Totul sau nimic’ nu funcționează în acest context. Încearcă să nu rămâi niciodată ancorat într-un singur proces de recrutare în care să îți pui toate așteptările și căruia să îi acorzi toată atenția ta deoarece acest drum conduce către o dezamăgire majoră în caz că ești respins.

O astfel de respingere are potențialul de a te afecta psihic mai mult decât ai fi înclinat să crezi și îți poate scădea considerabil încrederea în tine. Mult mai bine este să fii mereu activ și implicat în mai multe procese de intevievare deodata pentru a te simți în siguranță în cazul în care ești respins la unele dintre ele.

 

Încearcă o abordare fresh la toate interviurile

După cum spuneam, respingerea la un interviu, cât și respingerea în general este dificil de manageriat din punct de vedere emoțional, iar dacă lași acest lucru să afecteze modul în care te prezenți la următoarele întâlniri, îți reduci considerabil șansele. Niciun recruiter nu își dorește să angajeze persoane care par neinteresate de job sau companie, blazate, sau mai rău, sarcastice.
Decât să porți pică tuturor recrutatorilor pentru că unul dintre ei te-a refuzat, mai productiv ar fi să încerci să schimbi ceva în abordarea ta.

Dacă poți să devii curious și să încerci să te privești pe tine din exterior, cât mai obiectiv posibil. Urmărește interviul pe care l-ai avut ca pe un film, ai putea observa niște puncte de îmbunătățit la tine.

Poate fi vorba despre felul în care ai răspuns la întrebări, poate cum ai vorbit, ce postura ai avut, ce stare de spirit ai avut, etc. Poți apela și la alte persoane pentru a le cere o părere sau chiar la un consultant de carieră care să îți ofere o părere obiectivă și calificată despre ce ai putea îmbunătăți la tine. Acest lucru te ajută să vii cu o abordare diferită la fiecare interviu, lucru care îți va mări șansele de reușită în final.

 

Nu-ți pierde încrederea și concentrează-te pe ce ți-ai propus

Multe experiențe negative acumulate într-o perioadă relativ scurtă de timp afectează încrederea în sine a oricăruia din noi. Însă într-o astfel de perioadă a vieții noastre este nevoie să nu ne autocompătimim sau să ne învinovățim, ci să o privim obiectiv ca pe un proiect personal.

‘Ok, am fost respins aici și acolo. Ce fac acum? Ia să verific din nou unde sunt în procesul de recrutare la compania X? Dar la Y? Ar trebui să mai trimit ceva pentru jobul Z?’

Privind mai rece lucrurile, ca și când este vorba despre un proiect care trebuie manageriat și nu despre viitorul tău, vei avea detașarea emoțională necesară pentru a nu te lasă copleșit de sentimente.

Atunci când e nevoie, ia o pauză, reconectează-te și reîncarcă-te și treci înapoi la treabă. Rămâi concentrat pe obiectivul tău profesional și nu lăsa aceste respingeri să fie altceva decât niște oportunități de a găsi ceva mai bun pentru tine.

Din propria experiență, pot spune că am învățat enorm despre mine din experiențele negative. Ele m-au făcut să mă analizez mai bine și să văd ce am de îmbunătățit.

După ce acumulezi suficiente experiențe negative (dar și pozitive) ajungi în mod natural să îți crești nivelul de acceptare al respingerilor primite, astfel că procesul de recrutare nu mai reprezintă o amenințare la identitatea ta ca om. În timp, le vei vedea drept parti naturale dintr-un proces care ne ajută să ajungem acolo unde ne dorim. Și nu uita că orice ușa închisă înseamnă că o alta se va deschide.

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

Cum depășești cele mai dificile momente ale procesului de recrutare

Cum îți sprijini copilul în găsirea primului job

A fost util articolul? 24
respins la jobrespins locul de muncă

Leave a Reply