• 1 Aug. 2019
  • 5 min

Cum depășești cele mai dificile momente ale procesului de recrutare

cele mai dificile momente ale procesului de recrutare
Autor
Andreea Baudici
Andreea Baudici În cei 8 ani de carieră în Marketing și Comunicare, Andr... Arată mai mult

Întregul proces de recrutare are ca scop punerea candidatului sub lupă, deci e normal să te simți copleșit de el, de sentimentul că nu știi ce te așteaptă, că vei fi judecat de recruter, că nu ești destul de bun și că implicit, nu vei fi angajat.

Însă, nu e nevoie să se întâmple mereu așa. Câteva sugestii pentru a avea mai multă încredere în tine, pe parcursul întregului proces de recrutare, găsești mai jos, în acest articol.

Dificultățile întâmpinate de-a lungul procesului de recrutare

Multitudinea de pași din timpul recrutării

Într-adevăr, există situații în care companiile dezvoltă un proces riguros de recrutare deoarece își doresc să aleagă cei mai potriviți candidați, chiar și pentru posturile de Entry Level/Junior. Acest lucru se întâmplă adeseori în cazul multinaționalelor, deoarece ele stiu deja că vor investi foarte multe resurse (traininguri, onboarding, etc.) în acel candidat. Un alt motiv ar fi că astfel se testează și nivelul de motivație al candidatului pentru postul respectiv. Dacă îți dorești acel post sau acea companie foarte mult, nu vei renunță în plin proces de recrutare. Deci, găsirea unui post care te motivează este foarte important deoarece el te va motiva să mergi mai departe și să dai tot ce ai mai bun la teste.

După multiple interviuri, feedbackul întârzie de la recruteri

Acest aspect este foarte des întâlnit și, totodată, extrem de frustrant. Multe companii nu au adopat încă sisteme automate de răspuns și feedback pentru procesul de recrutare, astfel că recruterul, de cele mai multe ori, nu poate răspunde tuturor candidaților respinși, pentru toate posturile deschise din companie.

Ce poți face tu: Pentru a reduce anxietatea și frustrarea, și mai ales dezamăgirea din jurul așteptării unui răspuns, poți să empatizezi cu recrutorul și compania și să fii proactiv. Cum? Păi, în loc să-ți spui “Nu mi-au răspuns de două săptămâni, sigur nu am mers mai departe” poți rescrie povestea în “Înțeleg că recrutorul este cel mai probabil foarte ocupat, așa că cel mai bine ar fi să îl contactez eu pentru a trimite un reminder sau a cere un status update”. Această acțiune spune multe despre tine: ești proactiv, implicat, motivat și-ți dorești să treci la următoarea etapă.

Ai emoții mari în ziua interviului de angajare

În primul rând, emoțiile trebuie percepute pozitiv. De ce? Pentru că dacă ești emoționat înseamnă că ești în primul rând om și în al doilea rând, că acel job contează pentru tine. Dacă nu ți-ai dori foarte mult, nu ai fi la fel de emoționat.

Ce poți face pentru a întoarce situația în favoarea ta: Mai întâi, ar fi de preferat să fii atent la ce ne spunem nouă înșine, cu vocea interioară, să nu fie ceva negativ, de exemplu “Nu ești destul bun, sigur nu te iau pe tine, nu ai nimic în CV, nu o să reușești niciodată să te angajezi”. Acest monolog interior nu face decât să intensifice emoțiile negative și să te autosaboteze.

Spune-ți mai bine: “Am emoții și sunt ok cu asta pentru că stiu că acest job este important pentru mine. O să merg la interviu și o să răspund cum stiu mai bine, și chiar dacă nu am experiența necesară, cred că un recruter bun va putea vedea potențialul meu și motivația mea de a lucra pentru ei”.

În plus, poți transmite acest lucru și recrutorului, pentru a mai scapă de presiune. În loc să stai cu garda sus și să pari stăpân pe emoții, deși în interior se desfășoară al doilea război mondial, cel mai bine ar fi să spui ceva de tipul: “Îmi cer scuze dacă mă bâlbâi sau îmi găsesc mai greu cuvintele, am puține emoții.”

În acel moment, persoana de pe HR va empatiza cu tine și va zâmbi sau te va asigura că e totul ok și că nu ai de ce să ai emoții. Felicitări, tocmai ai dezamorsat o bombă, iar asta te va ajuta să te concentrezi pe ce răspunsuri dai, în loc să fii axat pe ceea ce simți.

Ce răspunzi la întrebarea “Ce așteptări salariale ai?”

Aceasta este întrebarea-întrebărilor. Sau cel puțin așa s-ar părea. Faptul că nu știi dacă ai zis prea mult sau prea puțin și că poate recrutatorul te va descalifica pe baza acestui răspuns, poate părea un lucru foarte dificil de gestionat. În unele cazuri, da, se întâmplă ca salariul menționat să te împiedice să mergi mai departe deoarece depășește cu mult bugetul alocat de companie.

Ce poți face tu în acest caz: În primul rând, research. Caută pe internet date despre mărimea companiei, câți angajați are și ce salarii oferă pe orice poziție. Pe anumite site-uri din Romania, dar și internationale, cum ar fi Glassdoor sau Indeed, poți afla informații despre salariile angajaților, dar și review-uri de la aceștia. Apoi, întreabă apropiații dacă au auzit de companie sau dacă știu pe cineva care lucrează acolo. Nu uita de profesori; ei ar putea să știe foarte bine companiile care angajează în domeniul tău.

Și nu în ultimul rand, gândește-te care este minimul necesar pentru care te-ai angaja. Este nevoie să pui pe hârtie toate cheltuielile tale lunare chirie, utilități și alte facturi, transport, alimente, abonament la sală, la care adaugi estimativ și banii dați pe haine și cosmetice, pentru relaxare și alte hobby-uri. De obicei această sumă va fi destul de mare, poate peste bugetul companiilor alocat pozițiilor de Junior. Însă acest calcul te ajută să vezi și să setezi care este suma minimă sub care nu ai fi dispus să te angajezi.

Ca punct de plecare în stabilirea salariului, vom calcula următoarele: salariul minim pe economie pentru persoanele cu studii superioare – brut 2.350 de lei, iar salariu net (în mână) este de 1.413 de lei. Această sumă (aprox. 300 Eur) ar trebui să acopere chirie și o parte din utilități, deci la această suma va trebui să mai adaugi restul de cheltuieli.

Dacă, de exemplu, conform listei, ai avea nevoie de 3.500 – 4.000 lei ca să îți acoperi toate cheltuielile, atunci e nevoie să negociezi cu tine ce anume este și ce nu este absolut necesar. Trebuie să fii sincer cu tine și să încerci să ai așteptări realiste – un salariu la început de carieră nu poate să acopere toate-toate cheltuielile.

Detalii pe care ar trebui să le iei în calcul

În cadrul procesului de recrutare poți să te intrebi și cât de mult îți dorești acest job/această companie? Dacă îți dorești foarte mult, poate revizuiești lista ta cu cheltuieli și vezi unde se mai pot face ajustări. Întotdeauna se pot face mici schimbări, însă e nevoie să fii deschis și să rămâi flexibil. De asemenea, la interviu, vei menționa ca ești dispus să negociezi, însă vrei să știi care este politica de promovare în cadrul companiei, dar și care sunt oportunitățile de creștere profesională. S-ar putea să fie nevoie să faci un sacrificiu aici, însă acest proces e parte din etapa de maturizare.

Dacă nu ești foarte încântat de job și/sau companie, poți preciza că ești dispus să negociezi, însă oferta lor e cu mult diferită de ce ai tu nevoie. Trebuie să te gândești bine dacă poți lucra într-un loc care nu se suprapune total cu viziunea ta profesională de viitor și, pe deasupra, să primești și un salariu nesatisfăcător la final de lună. Dacă crezi că poți, atunci e perfect, poți face asta ca o soluție intermediară până îți găsești ceva pe gustul tău.

Interviul de angajare este una dintre cele mai importante părți ale etapei de recrutare și are cea mai mare pondere în acceptarea sau respingerea unui candidat. De aceea, el este resimțit mereu ca fiind greu de manageriat și de trecut. Însă, din propria experiență pot spune deschis că dacă faci câțiva pași pentru a preîntâmpina această etapă, îți crești șansele de reușită în mod considerabil.

Pentru a putea face asta cu o mai mare ușurință este nevoie de îmbunătățirea anumitor abilități de self management, puțină organizare, pregătire și research, și lucrul cu propriile emoții. Cu toții fugim de un răspuns negativ, ne este frica că nu suntem suficient de buni, de competenți, că ne vom dezamăgi părinții sau profesorii, vecinii sau pe noi înșine. Însă adevărul este că munca pe care o facem nu este egală cu cine suntem. Este doar o parte din noi, iar respingerea în urma unui interviu, nu înseamnă respingerea noastră că persoană sau că nimeni nu ne vă angaja vreodată. Cel mai probabil vom primi mai multe răspunsuri de ‘Nu’ decât ‘Da’, deci un refuz la un interviu nu înseamnă nimic altceva decât că experiența ta și calitățile tale nu erau potrivite pentru rolul pe care îl aveau deschis. Acea ușa care se închide reprezintă o oportunitate pentru a deschide alte uși, mai potrivite pentru tine și pentru dezvoltarea ta.

Rămâi încrezător în forțele proprii, rămâi conectat la oferta de joburi de pe eJobs.ro, #aplicafarafrica în continuare, pentru a-ți mări șansele și pentru a căpăta experiență la interviuri. Vei ajunge cu siguranță unde ți-ai propus, chiar dacă nu va fi mereu din prima încercare.

Dacă simți că ai nevoie de mai mult sprijin și ești confuz, neștiind ce joburi ți se potrivesc cel mai bine, poți apela la un consultant de carieră. Acesta te poate ajuta să alegi cel mai potrivit drum pentru tine în funcție de abilitățile și valorile tale.

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

Ai primit oferta de angajare? Ce urmează?

10 joburi de vară în 2019

A fost util articolul? 23
proces de recrutareprocesului de recrutarerecrutare

Leave a Reply