• 15 Nov. 2024
  • 3 min

Cum să faci mai practice rezoluțiile mărețe de la început de an

rezolutii

Pentru 2025 ai probabil planuri mari în carieră. „îmi schimb jobul”, „încep un curs nou”, „îmi îmbunătățesc cunoștințele de limbi străine”, „învăț să lucrez într-un nou program”. Sună atât de cunoscut, nu? Și nu ești singurul. Iată ce își doresc românii pentru 2025 se numără: vor să-și schimbe jobul, să obțină o mărire salarială, o promovare, să înceapă un curs de reconversie profesională. Află cum realizezi planurile mari de început de an!

Entuziasmul unui nou început e motorul de care ai nevoie pentru a face lucrurile să se întâmple. Însă ce faci când îți dai seama că entuziasmul specific începutului de an nu este suficient pentru a-ți atinge planurile? Uneori începi în forță, dar pe parcurs renunți la planurile mari. 

Ți-ai luat timp să-ți analizezi planurile și capacitatea ta de a le atinge? Poate că de multe ori sunt prea mari sau au nevoie de mult timp și numeroase resurse pentru a se materializa. Există însă o cale mai scurtă și chiar mai ușoară pentru a ajunge la ele.


Realizează propriul tău audit

Înainte de a-ți face planuri de viitor, acordă-ți câteva minute pentru a reflecta asupra anului care tocmai s-a încheiat. Poate că toată această situație incertă a fost pentru tine o provocare, poate că ai găsit răbdarea pe care nici nu bănuiai că o ai, poate ți-ai îmbunătățit abilitățile de comunicare, poate că ai ajutat oameni. Toate aceste realizări, mari și mici, merită să fie sărbătorite. O pauză pentru a recunoaște pașii pe care i-ai făcut și obiectivele pe care le-ai atins te va ajuta să-ți stabilești rezolutii realiste pentru viitor, pe care știi că le vei putea realiza.

 

Stabilește un obiectiv săptămânal

Dacă o rezoluție anuală ți se pare greu de atins, atunci de ce să nu o împărți în obiective săptămânale ușor de gestionat? Începe fiecare săptămână cu un obiectiv clar: ce-ți dorești să realizezi. Indiferent dacă obiectivul ales este să-ți gestionezi mai bine timpul pentru a avea echilibru între job și viața personală, să predai la timp ce ai de lucru, să faci mai mult sport, asigură-te că gândești și acțiuni specifice pentru a-ți atinge acest obiectiv. Să-ți faci un mini-angajament săptămânal este poate cel mai practic mod de a rămâne concentrat pe un obiectiv mare. Și ca să-ți fie mai ușor și chiar să te ții de plan, poți găsi un coleg căruia să-i povestești în fiecare săptămână ce ai realizat și ce-ți propui în continuare. Sau poți ține un jurnal care te va ajuta să vezi cum gesturile mici pun baza unui plan mare.

 

Jurnalul îți dă motivația de a lucra la rezolutii

Poate fi ușor plictisitor să povestești într-un jurnal, în fiecare zi, ceea ce ai făcut. Ia însă în calcul că este ușor să uiți, să minimizezi sau să treci cu vederea lucrurile bune atunci când te simți stresat sau copleșit de task-urile zilnice. Ai putea să faci o listă cu lucrurile bune pe care le-ai făcut azi. Să scrii tot ceea ce ai realizat și să conștientizezi acest lucru înseamnă să te apreciezi și să te simți mai bine. Și asta te va motiva să lucrezi în continuare la materializarea rezoluțiilor tale.

 

Alege cuvântul care te va ghida anul acesta

Cărțile care au o temă și un fir roșu te țin antrenat să citești într-un ritm susținut și să-ți dorești să ajungi la final. La fel poți aborda și planurile mari, alegând o temă sau mai multe pentru care să creezi un fir roșu pe parcursul anului. Poate fi un cuvânt/o sintagmă care să te ghideze, cum ar fi învățare, schimbarea jobului/profesiei, promovare. Acesta te va ajuta:

  • să știi clar ceea ce vrei
  • să-ți aliniezi activitățile pentru a-ți susține obiectivul

Ori de câte ori va fi nevoie să iei o decizie, vei putea reveni la acest cuvânt, pe care îl poți privi ca pe un punct de contact. Astfel îți corelezi fiecare pas cu ceea ce te interesează mai mult. Scrie acest cuvânt pe agenda ta sau pune o imagine cu acest cuvânt în biroul tău, pentru a-ți fi mai ușor să-l urmezi în tot ceea ce faci. Sau poți lansa o provocare în echipă și să întrebi colegii care este cuvântul după care se vor ghida în 2024. Puteți avea discuții săptămânale despre ce progrese ați făcut în acest sens și asta te va motiva.

 

Alege un skill pe care să-l dezvolți

În 2025 este important să fii deschis să înveți continuu și, în locul rezoluțiilor mărețe, să-ți alegi o abilitate pe care să o dobândești sau pe care să o perfecționezi. Să te înscrii la cursuri, să exersezi pe cont propriu, să fii voluntar sau să începi ceva nou de unul singur ca să-ți perfecționezi această abilitate. Astfel poți trece ceva nou în CV. 

Indiferent cum arată lista ta de planuri pentru 2025, încearcă ca în fiecare zi să faci pași mici spre realizarea acestora. De un singur lucru mai ai nevoie. Adu curajul de a încerca ceva nou! Descoperă zeci de mii de locuri de muncă pe eJobs.ro!

Ți-a plăcut articolul despre rezolutii? S-ar putea să-ți placă și:

Zile libere în 2023. Află când e următoarea minivacanță!

Cum să profiți de sărbători în avantajul carierei tale

3 exemple de obiective profesionale și cum să le atingi pe fiecare în parte

A fost util articolul? 13
carieraobiective profesionalerezolutii

Leave a Reply