Anul trecut, salariile angajaților din sistemul privat s-au majorat cu 4,41%, numărul angajărilor a crescut cu 11%, iar valoarea bonusurilor acordate de companii a fost mai mare cu aproape 19%, conform indexului care face sinteza evoluției recrutărilor, a creșterii salariale (salariu net) și a bunăstării angajaților.
Serviciile de externalizare a proceselor de resurse umane încep să se dezvolte și în România, companiile locale și, mai ales cele internaționale sunt tot mai interesate de predicțiile evoluției recrutărilor, de creșterile salariale și de bunăstarea angajaților. Datele sunt utile atât pentru angajatori, cât și pentru angajați care vor să fie informați despre trendurile din economie când participă la recrutare.
Indexul dezvoltat de Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, ia în calcul date reale obținute de la 200 de companii din sectorul privat, în special multinaționale, care activează în domenii diferite: retail, sănătate, producție, FMCG, IT. La studiu au participat atât firme din toată ţara, cu un angajat sau cinci angajați, dar și companii cu 10.000 de angajați. Companiile analizate au împreună peste 50.000 de angajați și rulează în medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.
Scopul indexului este măsurarea în timp real a schimbărilor de pe piața muncii și vine să completeze o zonă unde nu există date.
„Ne propunem să avem o imagine în timp real a economiei. În acest sens, am dori să fie un element de analiză pentru profesioniști deoarece fiecare dintre indicatorii luați în calcul poate fi corelat în mod direct sau indirect cu evoluția macroeconomică a României. Ne așteptăm ca indexul să fie utilizat de către analiștii din întreaga piață, astfel încât să devină un instrument de referință”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.
Zona de recompensare a angajaţilor în funcţie de profitul companiei este la maturitate în vestul Europei. Angajatorii preferă să acorde salariu fix mai mic şi bonusuri mai mari, iar scopul este să ajungem la acelaşi nivel şi în România.
Potrivit Indexului Smartree Workforce, starea economiei a crescut în 2015 cu 7%, procent dat de salariile din mediul privat, care au fost majorate anul trecut cu 4,41% față de 2014, și de numărul angajărilor, mai mare cu aproximativ 11% față de anul precedent. Angajatorii au acordat bonsuri mai mari cu aproape 19% față de 2014.
„Angajatorii acordă bonusuri de Paşte, de Crăciun, bonusuri specifice industriei, cum ar fi de Ziua Petrolistului sau Zoua Pompierului, bonusuri anuale sau bonusuri din profitul companiei, prime de vacanţă. Zona de recompensare a angajaţilor în funcţie de profitul companiei este la maturitate în vestul Europei. Angajatorii preferă să acorde salariu fix mai mic şi bonusuri mai mari, iar scopul este să ajungem la acelaşi nivel şi în România. Contează mult şi ajutorul statului dacă oferă avantaje fiscale pentru angajatori”, a menţionat CEO-ul Smartree.
Dacă până în urmă cu doi ani, românii nu își luau concediu de odihnă sau nu profitau de toate zilele la care aveau dreptul, anul trecut, numărul concediilor de odihnă a crescut cu 11,56% față de 2014. Este o dovadă a bunăstării angajaților și a stării economiei ceea ce poate însemna, spre exemplu, că firmele au angajat mai multe persoane. Angajații pot pleca în concediu de odihnă fără ca activitatea departamentului în care lucrează să fie întreruptă, potrivit Indexului dezvoltat de Smartree.
Starea de bine a angajaţilor înseamnă bonusuri (mai mari în 2015 cu 19% faţă de 2014) beneficii extra salariale, concedii medicale şi concedii de odihnă. „Considerăm că dacă concediile medicale cresc, bunăstarea angajaţilor scade. Salariaţii care îşi iau mai multe zile de concediu sunt mai relaxaţi”, a menţionat Bogdan Badea, Business Development & Strategic Alliances Director la Smartree.
În 2015, atât numărul de zile al concediilor de odihnă, cât şi numărul de zile al concediilor medicale luate de angajaţi au crescut cu 11, 29% faţă de 2014.
Există semnale din piaţa muncii sunt firme mici, sub zece angajaţi, care vor să deschidă o linie de producţie în România şi vor înregistra o creştere de la doi-trei angajaţi la 500 într-un an de zile. „Indexul va înregistra o creştere semnificativă în acest caz. Totul ţine şi de infrastructură. Sunt companii care preferă să aibă sedii în Bucureşti datorită accesibilităţii şi linia de producţie în alte oraşe din România. Totul este să aibă legături aeriene între cele două oraşe şi birouri de calitate”, adaugă Bogdan Badea.
Studiul va fi realizat pe ani (ex. 2015 versus 2014), pe trimestre, precum și pe luni (va fi comparată luna ianuarie 2016 cu ianuarie 2015) pentru a vedea care este numărul de angajați noi, precum și creșterea salarială. Scopul este de a vedea evoluția salariilor, a numărului de angajări și a bunăstării angajaților la nivelul acelorași luni din ani diferiți. Următorul pas este de a vedea progresul de la lună la lună (ianuarie 2016 versus decembrie 2015).
„Câteodată datele pot da semne de întrebare. În retail, de exemplu, în luna decembrie cresc angajările, este nevoie de oameni în depozit, dar și la casele de marcat. În ianuarie, angajatorii renunță la angajații temporari. Am putea să credem că ianuarie este o lună cu pierderi, însă ar fi nevoie să fie comparată cu noiembrie sau octombrie. Bonusurile salariale anuale se plătesc în decembrie sau în ianuarie. Astfel salariile cu tot cu beneficii vor crește mult, apoi vor scădea în luna ianuarie sau în februarie”, declară Bogdan Badea, Business Development & Strategic Alliances Director la Smartree.
Trimestrul doi, cuprinde, de regulă, concediile de Paşte. Dacă angajaţii îşi vor lua un concediu mai lung de Paşte şi 1 Mai va influenţa indexul trimestrial. În trimestrul patru 2015 creşte zona de concedii medicale, din motive care ţin de anotimpul rece. În cazul angajaţilor care locuiesc zonele rurale, mulţi preferă ca de sărbători să completeze concediul de odihnă cu zile din concediul medical pentru a-şi desfăşura activităţile casnice. Dacă facem o analiză pe domenii între producţie şi IT, în producţie avem mai multe concedii medicale.
În privinţa concediilor de odihnă, oamenii au început să-şi consume zilele la care au dreptul.
Indexul Smartree Workforce se adresează angajaților, angajatorilor, jurnaliștilor, analiștilor care vor să vadă anumite tendinţe în economie.
În România, zona de outsourcing este, însă, la început, companiile specializate în acest domeniu calculează salarii doar pentru 1% din populaţia activă care are aproximativ 4,5 milioane de salariaţi.
Fiecare companie își poate crea propriul index al salariilor și al bunăstării angajaților. Poate externaliza serviciile de calcul salarial și astfel are date reale și la timp despre suma care ar fi potrivită fiecărui angajat (în conformitate cu experiența, studiile, starea economiei). Avantajele sunt numeroase: o companie de outsourcing (externalizare a serviciilor – trad.) devine un minidepartament intern pentru calculul salariilor, oferă angajatorilor consultanţă în domeniul legislației și a resurselor umane, precum și expertiza obținută din domenii variate prin procesarea a datelor a peste 40.000 de angajați în fiecare lună. În plus, o companie de outsourcing asigură securitatea şi continuitatea datelor în cazul demisiilor sau a dezastrelor.
Compania americană ADP, cea mai mare companie de outsourcing din lume, calculează salariile pentru unu din patru americani, un număr semnificativ la populaţia de 320 de milioane de locuitori. ADP lucrează atât pentru mediul privat, cât şi pentru stat.
În România, cele mai deschise spre alegerea unor servicii de outsourcing sunt companiile multinaţionale care îşi deschid sedii în ţară. Zona de outsourcing este, însă, la început, companiile specializate în acest domeniu calculează salarii doar pentru 1% din populaţia activă care are aproximativ 5,3 milioane de salariaţi. Preţurile pot varia de la câteva sute de euro per angajat şi pot scădea în funcţie de numărul de angajaţi la doi euro/pers./lună. În America, ADP calculează salariile pentru 25% din populaţia activă , iar datele sunt obţinute din angajările făcute, în oraşe, în anumite state. Costurile scad şi în S.U.A. în funcţie de numărul de angajaţi.