• 23 Aug. 2021
  • 3 min

5 greșeli în negocierea pentru o mărire de salariu

5 greșeli în negocierea pentru o mărire de salariu

După un an și jumătate în care stabilitatea jobului și stabilitatea financiară au fost cele mai importante pentru tine, treptat, odată cu revenirea la normalitate, îți schimbi și așteptările. Ți-ai dori să evoluezi în carieră și să ai și venituri mai mari. Și nu ești singurul care are aceste așteptări. Iată la ce ar trebui să fii atent în negociere!

Conform unui studiu eJobs, principalul motiv pentru care cei mai mulți candidați ar schimba în acest moment angajatorul este un salariu mai mare, urmat de oportunități mai bune de creștere în carieră. Și este important să nu iei deciziile în pripă, ci să explorezi oportunitățile de la jobul actual. Primul pas este să începi să negociezi cu angajatorul tău, însă pentru ca această inițiativă să aibă succes este important să eviți câteva greșeli majore care te pot descalifica.

 

Consideri că meriți un salariu mai mare, pe măsura cheltuielilor

Evită să centrezi discuția despre salariu pe tine și pe vechimea ta în companie („Sunt aici de 3 ani”) sau pe faptul că ți se cuvine un salariu mai mare care să corespundă obligațiilor financiare pe care le ai („Proprietarul mi-a mărit chiria”). Sigur, este normal să-ți dorești să câștigi cât mai mulți bani. Însă angajatorul ce ar avea de câștigat?
Cea mai potrivită abordare este să ceri o mărire de salariu după ce ai avut rezultate bune în companie (de ex. ai crescut numărul de clienți, ai încheiat o vânzare importantă).

 

Anunți că vei pleca dacă nu vei obține mărirea de salariu

Performanța ta ar trebui să justifice solicitarea unui salariu mai mare sau a unei promovări. Demonstrează cu exemple că obții rezultatele așteptate în business și ai șanse mai mari să obții ceea ce-ți dorești. Evită pe cât posibil o abordare pe modelul: „Voi pleca dacă nu-mi oferiți ceea ce vreau” sau „Am o altă ofertă”. Abordarea aceasta va crea neîncredere și îi comunică șefului tău că, de fapt, tu vei pleca oricum din companie, dar este doar o chestiune de timp.

 

Invoci timpul suplimentar lucrat

Să argumentezi că lucrezi peste program și că acesta este motivul pentru care ar trebui să primești o mărire de salariu sau o promovare nu este o strategie prin care poți convinge angajatorul. Este important ca mai întâi să înțelegi de ce lucrezi peste programul normal, fie nu-ți organizezi eficient timpul, ceea ce nu este responsabilitatea managerului sau ai un volum mare de lucru, caz în care se impune o mărire de salariu, pentru ore suplimentare, conform Codului Muncii. Arată prin exemple că pui accent pe calitate și nu pe cantitate în munca ta și va fi mai ușor să obții ceea ce-ți dorești.

 

Nu cunoști situația financiară a companiei

Ești tentat poate să ceri o mărire de salariu, dar cel mai potrivit este să faci o documentare despre performanța financiară a companiei. Are mijloacele necesare pentru a-ți oferi salariul dorit? Ai mai multe șanse de reușită în negociere când cererea ta vine într-un moment bun, din punct de vedere financiar, pentru business.

 

Nu cunoști nivelul salariilor 

Teoretic poți cere orice salariu pe care ți-l dorești, dar te-ai întrebat dacă acesta e corelat cu munca pe care o depui, cu orașul și cu poziția ta? Să știi ce salariu ți se cuvine pentru jobul pe care îl faci, precum și nivelul salariilor din domeniul tău de activitate este un mare plus în negociere. Și acum îl poți afla de pe https://www.ejobs.ro/salario/ unde trebuie să treci suma pe care o iei acum în mână sau brutul, orașul, poziția și domeniul, iar noi îți vom afișa nivelul salarial la care sunt alți angajați similari ție și cum se situează veniturile tale în piața muncii. 

eJobs îți rămâne aproape indiferent de decizia pe care o iei, cu sfaturi pentru negocierea salariului pe care le găsești pe http://cariera.ejobs.ro/, dar și cu joburile potrivite. La numărul scurt 021 9124 te ghidăm spre anunțurile care ți se potrivesc.

 

Ți-a plăcut articolul despre 5 greșeli în negocierea pentru o mărire de salariu? S-ar putea să-ți placă și: 

 

Cum să răspunzi la cele mai dificile întrebări de la interviul de angajare

 

5 întrebări pe care să ți le pui înainte de a cere o marire de salariu

 

A fost util articolul? 3
salariu

Leave a Reply