• 5 Aug. 2024
  • 3 min

Întrebări pe care să ți le adresezi înainte să faci o schimbare în carieră

schimbare
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Schimbarea jobului este o decizie care nu poate fi lipsită de anumite temeri. Nu poți să anticipezi cum se vor desfășura lucrurile într-o nouă companie sau echipă.

Totuși, ca să iei o hotărâre cu încredere, e important să afli mai multe despre viitorul angajator, despre cultura organizațională a companiei, dar și procesele interne de lucru. Ca să-ți fie mai ușor în procesul decizional, ți-am pregătit câteva întrebări pe care ar fi bine să ți le adresezi înainte de a face o schimbare, și am lansat și iajob.ro, portalul care-ți permite să intri în legătură directă cu angajatorii și să aplici fără CV. 

 

Schimbare în carieră? La ce întrebări să-ți răspunzi?

Îmi place activitatea pe care o voi desfășura?

Salariul pe care îl vei obține la noul job este important. Acesta îți poate asigura o calitate a vieții mai bună, îți permite să desfășori noi activități și chiar să ai mai multă încredere în propria persoană. Cu toate acestea, aspectul salarial nu ar trebui să fie principalul criteriu în alegerea locului de muncă. Ar trebui să te gândești că jobul tău reprezintă o activitate care-ți va ocupa 8 ore pe zi. De aceea, e important să-ți placă ceea ce faci, să fii motivat și să te simți confortabil cu oamenii din jurul tău. 

În ceea ce privește nivelul salarial, ar fi bine să iei în calcul și beneficiile pe care le obții la noul job, dincolo de salariul fix trecut în contractul de lucru. Unele companii au un sistem de prime pentru a recompensa angajații. Altele oferă beneficii precum abonament la o sală de fitness, asigurare medicală, decontarea transportului sau chiar ședințe gratuite de consiliere psihologică.

Câtă responsabilitate voi avea la noul loc de muncă?

E important, de asemenea, să analizezi foarte bine nivelul de responsabilitate pe care urmează să-l ai în noua companie. Sunt acestea la același nivel cu competențele pe care le deții, cu experiența pe care o ai în spate? Dar cu așteptările tale? Prea multe responsabilități pentru care nu ești pregătit s-ar putea să te pună într-o situație dificilă, căreia să nu-i poți face față. 

Totuși, aceste lucruri ar trebui discutate cu angajatorul de la bun început. Există cazuri în care în fișa postului sunt trecute multe responsabilități, însă angajatul nu are nicio autonomie în luarea deciziilor.

 

Jobul presupune deplasări? Sunt pregătit pentru ele?

În funcție de jobul pe care ți-l dorești sau de industria în care activează compania, s-ar putea să fie necesar să efectuezi deplasări. Spre exemplu, pentru a cunoaște anumiți clienți, furnizori sau colegi din străinătate. Acestea se pot desfășura fie în țară, fie în afară. Dacă nu-ți place să călătorești, aceste sarcini s-ar putea să devină inconfortabile pentru tine. 

Mai mult, există cazuri când trebuie să te ocupi singur de acestea deplasări, de la asigurarea transportului, cazării, până la stabilirea exactă a programului. Ești pregătit pentru asta?

 

În ce companie vreau să lucrez? 

Multe persoane preferă să evolueze în companii de dimensiuni mici, precum sunt start-up-urile, unde pot avea responsabilități foarte variate. Alții însă preferă companiile mari, foarte segmentate unde responsabilitățile sunt mai precise. Totuși, o companie mare nu înseamnă neapărat și o bună organizare.

 

Am la dispoziție posibilități de dezvoltare în cadrul acesteia? 

Rolul schimbărilor în cariera este tocmai de a evolua, de a învăța lucruri noi și de a interacționa cu specialiști pe care să-i urmezi. Dacă nu asta ar fi dorința principală, atunci de ce am mai face o schimbare? De aceea, e important să afli de la viitorul tău angajator care sunt posibilitățile de evoluție în interiorul companiei sau care sunt training-urile pe care ți le poate pune la dispoziție. Tot aici, îi poți preciza dorințele pe care le ai, cum vezi tu viitorul traseu profesional.

Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, echipa eJobs, vine în sprijinul tău cu un nou portal care-ți permite să aplici la noi locuri de muncă fără CV! Intră și tu pe iajob.ro!

 

Ți-a plăcut articolul despre schimbare în carieră? Citește și:

Cum te califici mai ușor pentru un job în IT

5 greșeli în negocierea pentru o mărire de salariu

De ce merită să participi la cât mai multe interviuri de angajare

 

A fost util articolul? 4
intrebariSchimbare de carieraschimbare de profesie

Leave a Reply