• 10 Aug. 2020
  • 3 min

Scrisoarea de intenție: 10 greseli de neiertat

scrisoarea de intenție greseli impardonabile
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Angajatorii citesc sute de scrisori de intenție pe zi, iar greșelile pe care le întâlnesc într-un astfel de document te pot transforma rapid într-o persoană nepotrivită pentru anunțul dat de ei. Scrisoarea de intenție trebuie să conțină elemente cheie care să-i mulțumească pe angajatori și să-i determine să te selecteze pentru interviu.

Având în vedere că, exact ca și în cazul CV-ului, o scrisoare de intenție este vizualizată într-un timp foarte scurt, greșelile găsite determină o primă selecție rapidă a dosarului de candidatură pentru un job.

Pentru ca șansele tale de reușită să fie cât mai mari, îți prezentăm 10 greșeli din scrisoarea de intenție pe care angajatorii nu le iartă în mod normal.

Ce să nu faci în scrisoarea de intenție

 

1. Scrisoarea de intenție de 3 rânduri

Chiar dacă o scrisoare de intenție trebuie să fie concisă și precisă, un text de 3 rânduri nu poate exprima nimic despre motivația și profilul candidatului. În loc să fie un document care să denote interesul tău crescut pentru poziția respectivă, un text foarte scurt va arăta că nu te-ai preocupat aproape deloc pentru aplicarea la el.

 

2. Scrisoarea de intenție de 3 pagini

Trecem de la o extremă la alta. Dacă o scrisoare de intenție se întinde pe mai mult de o pagină, angajatorii nu vor citi decât începutul acesteia. Astfel că efortul tău s-ar putea să fie în zadar dacă nu reușești să câștigi atenția angajatorului din primele paragrafe.

 

3. O așezare neglijentă în pagină

Paragrafe înghesuite, texte nealiniate, aspect neaerisit, fonturi diferite… N-ai avut timp să te ocupi de toate astea? Păcat, căci sunt șanse mari ca angajatorul să te sancționeze pentru delăsarea ta!

 

4. Neadresarea scrisorii de intenție persoanei indicate

Dacă anunțul indică faptul că trebuie să trimiți dosarul de candidatură la Doamna X, cu referință XZ, înseamnă că există o foarte bună organizare în firma respectivă. Dacă nu respectați aceste indicații, vei da impresia că nu ai citit cu atenție anunțul și, implicit, nu ești tocmai interesat de jobul respectiv.

 

5. Greșelile de ortografie în scrisoarea de intenție

Redactarea unei scrisori de intenție presupune o muncă serioasă. Angajatorul nu este dispus să treacă cu vederea „scăpările” ce denotă faptul că scrisoarea de intenție a fost scrisă pe genunchi și nu a fost recitită.

 

6. Scrisoarea datată cu 3 luni înainte

O astfel de greșeală are același impact ca greșelile de ortografie. Chit că ai mai aplicat la o altă companie în trecut și faci o nouă versiune a scrisorii de intenție, e esențial să modifici și data.

 

7. Frazele sunt foarte lungi

Ele sunt ideale dacă ți-ai propus ca…. angajatorul să-și piardă interesul. El nu va avea timp să recitească paragraful pentru a fi sigur că a înțeles ce-ai vrut să spui. Utilizează fraze simple și scurte pentru a-i capta atenția.

 

8. Ai dat Copy/Paste dintr-o scrisoare standard de intenție

O scrisoare de intenție copiată aproape integral, este cel mai mare coșmar al angajatorului. Imaginează-ți că primești o declarație de dragoste pe care ai mai auzit-o deja de 15 ori! Astfel vei avea o imagine mai clară asupra situației în care se află angajatorul. Dă-ți interesul și scrie ceva personal și interesant pentru angajator.

 

9. Calificarea companiei drept „lider pe piață”

Dacă este adevărat, toată lumea știe acest aspect, nu e mai nevoie să-l reamintești în scrisoarea de intenție. Dacă e fals, nu-l vei flata pe angajator, ci, dimpotrivă, vei arată că nu ești bine informat.

 

10. Presari minciuni în document

Deformarea realității prin minciuni este la ordinea zilei în scrisorile de intenție. Minciunile cel mai des întâlnite se referă la educație (o diplomă a unei instituții de învățământ prestigioase în care n-ai pus niciodată piciorul), la durata experienței (mai adaugi un an aici, unul dincolo, că să nu fii nevoit să explici anumite perioade de pauză) și când vine vorba de natura responsabilităților la locul de muncă. În oricare din aceste cazuri, minciunile sunt fatale: nimeni nu dorește să recruteze persoane necinstite. Pentru angajatori este foarte enervant să piardă timpul în aceste condiții!

 

Evitarea greșelilor de orice tip în scrisoarea de intenție și redactarea acesteia cu maximum de atenție și interes, îți va crește șansele de reușită în fața altor candidați și îți permite să prezinți un dosar demn de luat în considerare de un angajator.

Dacă ești în căutarea unui nou loc de muncă intră pe ejobs.ro unde ai la dispoziție în acest moment peste 18.000 de posibilități de angajare. Aplică cu încredere deoarece toate anunțurile sunt verificate în prealabil de echipa portalului și nu uita să ții cont de sfaturile din acest articol!

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

Cum evaluezi o ofertă de job

Concediul fără plată te poate ajuta. Iată ce avantaje oferă!

A fost util articolul? 20

Leave a Reply