• 15 May. 2012
  • 2 min

Sfaturi pentru formatarea CV-ului.

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

www.recrutam.ro Acordati atentie formatarii CV-ului, pentru a reusi sa-l atrageti pe angajator si sa-l determinati sa va citeasca candidatura! Primele 2 lucruri pe care le observa […]

www.recrutam.ro

Acordati atentie formatarii CV-ului, pentru a reusi sa-l atrageti pe angajator si sa-l determinati sa va citeasca candidatura!

Primele 2 lucruri pe care le observa angajatorul atunci cand primeste candidatura voastra nu sunt experienta sau educatia, ci aspectul si prezentarea CV-ului.
In functie de prima impresie lasata de forma, el se va simti sau nu atras si de continutul CV-ului vostru.
Daca acordati suficienta atentie acestui aspect, veti reusi fara prea multe dificultati, sa realizati o prezentare buna a CV-ului.

{article-4157.gif}

In primul rand, trebuie sa respectati cateva reguli elementare de lizibilitate. Pentru ca 99% dintre CV-uri se citesc in format online, aveti grija sa nu ingreunati lectura utilizand prea multe tipuri de caractere si font-uri. Evitati caracterele exotice, culorile tipatoare, utilizarea in exces a caracterelor aldine (Bold) si italice, sau a efectelor de umbra si evidentiere ale cuvintelor. Toate acestea obosesc ochiul si ingreuneaza lizibilitatea CV-ului.
Optati intotdeauna pentru un font standard (Times New Roman, Arial, Verdana, Calibri, etc.), care nu creeaza probleme de compatibilitate, mai ales daca folositi diacritice. Utilizati maxim 2 tipuri de font-uri diferite in CV, unul pentru titlu, iar altul pentru corpul de text.

Pentru ca aspectul CV-ului vostru sa fie unul aerisit, evitati folosirea incadrarilor paragrafelor sau a intregii pagini. Alegeti o asezare in pagina cu margini egale, suficient de largi (minim 2 cm) si folositi interstitii intre rubricile CV-ului, pentru o mai buna vizibilitate a acestora. De asemenea, pentru o ierarhizare optima a informatiei, optati pentru listele marcate sau numerotate (Bullets and Numbers).

Formatul standard agreat al unui CV este A4 tip portret (21×29,7 cm). Daca realizati un CV standard, pe care doriti sa-l transmiteti personal, incadrati pe cat posibil textul in maxim 2 pagini. Evitati paginile 3 sferturi goale, pentru a nu da impresia de document incomplet. Incadrati informatia cat mai bine in pagina, reducand sau marind dimensiunea caracterelor, in functie de necesitate. Optati totusi pentru o dimensiune cuprinsa intre 10 si 12 puncte pentru corpul de text si intre 12 si 14 puncte pentru titluri si subtitluri.

In ceea ce priveste dispunerea textului in pagina, puteti formata textul pe o singura coloana sau pe 2 coloane. Pentru ambele variante, alinierea justificata (Justified) este recomandata, deoarece creeaza un aspect ordonat al informatiilor prezentate.

Scopul formatarii unui CV este de a obtine o prezentare a informatiilor intr-un mod cat mai sobru, simplu si de bun gust. Pentru a iesi in evidenta intr-un mod favorabil, CV-ul vostru trebuie sa aiba un aspect aerisit, lizibil si cat mai minimalist.

Atentia angajatorului nu va fi atrasa de un CV incarcat, ci de unul care-i va facilita lectura informatiilor. Rapiditatea cu care angajatorul va extrage din CV punctele voastre forte reprezinta miza pentru formatarea CV-ului!

www.recrutam.ro

A fost util articolul? 0
curriculum vitae

Leave a Reply