• 22 Jun. 2016
  • 7 min

Szabi Szekely, primul român care face parte din juriul de Mobile de la Cannes Lions

Este prima dată când România este prezentă la Cannes Lions la categoria Mobile. Clujeanul Szabi Szekely are onorarea să fie în juriu şi povesteşte cum a ajuns aici şi care sunt criteriile la cel mai mare festival de creativitate pe mobil la nivel global.

Povestea digitală a lui Szabi Szekely a început la 13 ani. În 1998 a creat prima aplicație, cu mult înainte ca app store să apară. Povestește că în adolescență chiar a experimentat viața de hacker care i-a deschis apetitul pentru crearea de softuri. A urmat cursurile Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, secţia de Informatică şi, încă din timpul facultăţii, pasiunea pentru digital s-a transformat în primul său start-up, Halcyon Mobile, o agenţie de dezvoltare a aplicaţiilor mobile. A lansat agenţia în 2005 alături de Levente Szabo, un alt împătimit al aplicațiilor mobile. Împreună cu echipa, Szekely se ocupă de proiecte aflate la început de drum, de branduri şi agenţii din lumea largă din S.UA., UK şi Australia. Printre clienți se numără: SmartUp.io / Founders Forum, Red Bull Media House, Smith Hotels (Mr. & Mrs. Smith), Ryalto or Edge Ski. Între timp, Szabi Szekely şi-a dezvoltat şi pasiunea pentru fotografie şi a lansat propriile servicii sub numele Szabi Photography.
I-a plăcut şi îi place în continuare să se implice în start-upuri care îi oferă ocazia de a-şi pune în valoare ideile şi creativitatea în digital. În 2011, a lansat alături de partenerul sau, Levente Szabo, DollarBird, un manager financiar personal pentru iPhone şi Android. Din 2014 şi până în prezent, este Consultant şi Membru în bordul Konversed, un proiect australian aflat la început de drum, care vrea să ofere şansa fiecărui om să-şi creeze şi să menţină propria aplicaţie pe baza unei tehnologii automate.
Echipa coordonată de Szabi şi Levente a făcut faţă şi unei provocări lansate de Microsoft la nivel mondial: aceea de a crea alături o aplicație pentru Windows 8. Premiile mFWA (pentru tehnologie, creativitate și aplicaţii mobile cu cel mai bun design) au venit rând pe rând pentru toate cele trei aplicații proprii Halcyon Mobile lansate până acum: Dollarbird – 2013, Tweet7 – 2014 și MimeChat – 2015. Anul 2013 a fost și unul dintre cei mai buni, Halcyon Mobile a fost nominalizată la The Appsters Awards 2013 (la categoria cea mai inovatoare aplicaţie ) și a fost inclusă în Top Mobile Developers Worldwide de către Clutch, o firma americană de cercetare, axată pe tehnologie, marketing și industrii digitale, care pune la dispoziţie analize independente, cantitative și calitative despre firme de top. Clutch a așezat agenția de la Cluj în Top 100 cele mai influente agenţii creatoare de aplicaţii mobile din Europa.

Szabi Szekely Halcyon Mobile

Szabi Szekely, CEO și cofondator al agenției Halcyon Mobile.

Szabi Szekely (31 de ani) povesteşte că a avut nevoie de foarte puțin pentru a porni la drum, și anume de un calculator și de acces la Internet. În 2005, când a pornit acest business împreună cu partenerul său Levente Szabo, era încă în facultate şi a fost susţinut financiar de părinţi. 11 ani mai târziu, Halcyon Mobile, numără aproape 60 de angajați şi totul fără ca Szabi şi Levente să aibă un plan de extindere a echipei; totul s-a întâmplat organic, echipa a crescut alături de clienţi. Cofondatorii preţuiesc foarte mult oamenii inteligenți, cu o atitudine constructivă cărora le oferă un loc în agenţie chiar dacă nu au poziție explicită în acel moment.
În această săptămână, Szabi Szekely este în Franța și face parte din juriul categoriei Mobile de la festivalul de creativitate Cannes Lions. Este o dublă premieră pentru România. În cei 11 ani de când există reprezentanță locală pentru Cannes Lions, este prima dată când un român este ales pentru a juriza o categorie futuristă precum mobilul și prima dată când un reprezentant al Clujului arată că acest centru universitar cosmopolit este un centru al creativității digitale. Iată cum a ajuns Szabi Szekely în juriul de Mobile de la Cannes Lions şi impresiile sale de la cel mai mare festival de creativitate pe mobil la nivel global.

eJobs: Agenţia al cărui confodator sunteți este una dintre cele mai premiate din ţară şi străinătate şi în Top 100 cele mai influente agenţii creatoare de aplicaţii mobile din Europa. Care este secretul unei astfel de reuşite?

 

Szabi Szekely: Nu este vorba de nicio „rețetă” magică; de fapt, singurul lucru pe care l-am făcut în toți acești ani a fost să ne facem treaba cât mai bine, să ne ajutăm clienții să creeze produse mobile la cea mai înaltă calitate, folosindu-ne de tot ceea ce știm atât în materie de produs, UX (n.r. experienţa utilizatorului), UI design (n.r. interfaţa utilizatorului) cât și de partea de tehnologie. Am tratat fiecare proiect ca și cum ar fi al nostru și am încercat să-i maximizăm șansele de succes prin tot ceea ce ținea de noi.

eJobs: Cum aţi pornit pe drumul antreprenoriatului?

 

Szabi Szekely: Antreprenoriatul nu a fost un scop în sine. A venit în mod natural, s-a întâmplat pur și simplu odată ce am avut o idee și am început să lucrez alături de echipă la realizarea ei.

eJobs: Ce provocări aţi întâmpinat de-a lungul timpului şi cum le-aţi făcut faţă?

 

Szabi Szekely: Provocări au fost multe și variate, însă ceea ce este important e faptul că ne-am ghidat după bun simț (common sense) în depășirea lor, și până acum, această strategie nu a dat greș în cazul nostru.

eJobs: Care sunt cele mai mari satisfacţii ca antreprenor?

 

Szabi Szekely: Cea mai mare satisfacție o am când văd succesul unui produs creat de noi, fie el pentru un client sau unul propriu. Iar prin succes înțeleg faptul că acel produs este considerat util și folosit de oameni din toate colțurile lumii.

Szabi Szekely

Szabi Szekely alături de Levente Szabo (cofondator Halcyon Mobile) și Teodora Migdalovici – ambasador Cannes Lions în România.

eJobs: Este prima dată când România este prezentă la Cannes Lions la categoria Mobile şi prima dată când un reprezentant al Clujului are onorarea să fie în juriu. Cum a decurs selecţia?

 

Szabi Szekely: Așa este, și tocmai din acest motiv este o imensă onoare pentru mine. În ceea ce privește selecția și nominalizarea mea în acest juriu, nu am absolut nicio informație despre cum a decurs, deși am întrebat explicit ambasadorul Cannes Lions în România (zâmbeşte), dar, acest proces, din câte mi s-a spus, este confidențial. Am primit doar invitația, pe care, desigur, am și acceptat-o. Nu am făcut nimic concret cu această ocazie, însă alegerea mea în mod sigur s-a datorat rezultatelor obținute de-a lungul timpului.

eJobs: Care este atmosfera la Cannes Lions 2016?

 

Szabi Szekely: Competiția este foarte acerbă. Proiectele au trecut deja printr-un proces de preselecție, iar acum, la Cannes, le jurizăm pe cele mai bune. Avem, desigur, criterii clare după care ne ghidăm. Aplicațiile înscrise e nevoie să arate performanță pe dispozitivele portabile. Luăm în considerare: Idea, Execuția, Relevanța Platformei, Impactul și Rezultatele. Există 7 categorii pe care le jurizăm în cadrul Mobile Lions: tehnologie, websiteuri, aplicații, rich media, jocuri, social și campanii. În scurt timp, vom anunța și câștigătorii.

eJobs: Care dintre aplicaţiile lansate în agenție v-au adus premii şi cele mai mari satisfacţii?

 

Szabi Szekely: Primul premiu important pentru noi l-am câștigat cu o aplicație realizată (design și implementare) pentru Windows 8. La sfârșitul anului 2011, Microsoft a lansat o provocare pentru a-și populariza noul sistem de operare, care urma să ruleze și pe tablete. Unul dintre clienții noștri și-a dorit să profite de această ocazie, iar noi am acceptat provocarea. Am avut la dispoziție trei săptămâni la sfârșitul anului pentru a crea o aplicație pe o platformă până atunci necunoscută. Toată echipa noastră s-a mobilizat și am lucrat la foc continuu în timpul Crăciunului și a Anului Nou pentru a gândi și realiza aplicația, care a fost selectată câștigatoare. Sentimentul de satisfacție a fost de nedescris! Iar acum, cinci ani mai târziu, am sărbătorit selecția aplicației Android, realizată pentru același client, în colecția Editor’s Choice.
Apoi aș menționa premiile FWA Mobile Of The Day, trei la număr, pentru toate cele trei aplicații proprii pe care le-am lansat până acum: Dollarbird – 2013, Tweet7 – 2014 și MimeChat – 2015. Acestea sunt importante, mai ales, prin prisma faptului că premiază calitatea designului de produs/UX, ceea ce pentru noi este confirmarea faptului că ceea ce facem se ridică la standardele occidentale de design. Totodată, au schimbat percepția asupra firmei noastre – o percepție pe care vesticii deseori o au despre o companie din Europa de Est, și anume că ne pricepem doar la a scrie cod după o specificație primită. La noi, clienții vin cu o idee, iar noi o dezvoltăm într-un produs.

eJobs: Cum a apărut pasiunea pentru aplicaţii mobile?

 

Szabi Szekely: Atât eu, cât şi echipa mea, suntem curioși din fire și ne place să încercăm tehnologii noi. Iar în 2005, când am dat peste SDK-ul de la Nokia, am fost fascinați de oportunitatea de a crea aplicații pentru telefoane mobile. Apoi au urmat iPhone-ul și telefoanele Android, care ne-au atras definitiv pe această direcție.

eJobs: Care sunt aşteptările de la echipa pe care o coordonaţi?

 

Szabi Szekely: Aș menționa una singură, care este și cea mai importantă, și anume: să-și ia munca în serios şi să facă totul cu profesionalism.

eJobs: Aveţi un CV acum? Dacă da, cum arată el?

 

Szabi Szekely: Un CV propriu-zis nu am avut niciodată, doar un profil de developer pe un portal care făcea legătura dintre freelanceri și proiecte şi totul înainte să se nască Halcyon Mobile.

eJobs: Cum ar trebui să se prezinte un candidat la interviu, astfel încât să vă convingă?

 

Szabi Szekely:  Ar trebui să prezinte un interes profund, veritabil față de domeniul lui de activitate, care să reiasă și din experiențele lui trecute – și aici nu mă refer doar la experiența profesională în cadrul unei firme, ci și la proiecte personale etc.

eJobs: Ce greşeli l-ar descalifica pentru un post în cadrul Halcyon Mobile?

 

Szabi Szekely: Două aspecte ne-ar dovedi că o persoană nu s-ar potrivi în echipa noastră: aroganța și focusul pe remunerație.

eJobs: Cum vă motivaţi angajaţii pentru a fi mai buni?

 

Szabi Szekely:  Având în vedere că remunerația materială (salariu, beneficii) este doar un factor care motivează oamenii doar până într-un anumit punct, selectăm atent clienții/proiectele la care lucrăm, astfel încât munca pe care o oferim echipei să fie interesantă, motivantă şi cu substanță (meaningful).

eJobs: Aveţi un anumit model de antreprenor care vă inspiră? Dacă da, care este acesta?

 

Szabi Szekely: Sunt mai mulți antreprenori, diferiți, care mă inspiră, cum ar fi Jack Dorsey (n.r. programatorul american, cofondator și CEO al Twitter), Andy Grove (n.r. fostul președinte și CEO al Intel Corporation, de origine maghiară) și Elon Musk (n.r. CEO și arhitect de produs al Tesla Motors și CEO/CTO al Space Exploration Technologies – SpaceX).

 

Despre Cannes Lions și Mobile 

 

Informațiile și pregătirea necesară pentru Cannes Lions sunt prezente de peste 11 ani în industria românească de advertising. La nivel local, Teo Migdalovici, ambasadoarea festivalului în România, și The Alternative School construiesc cea mai eficientă structură de lobby pentru cultura creativă românescă. Rezultate sunt celebrate anual, la scara globală.
Teo Migdalovici  a creat în 17 ani platforme dedicate studiului și dezvoltării gândirii creative pentru tinerii români din industria publicităţii. Totodată, ambasadoarea promovează talentele locale pe scenele celor mai influente festivaluri, în calitate de jurați sau speakeri. Construiește, astfel, o strategie de schimbare a reputației României dincolo de granițe.
Mobile Lions celebrează creativitatea generată de aplicațiile mobile. Lucrările înscrise e nevoie să demonstreze performanță pe dispozitivele mobile. Principalele criterii de care juriul va ține cont sunt: Idea, Execuția, Relevanța platformei, Impactul și rezultatele. 

 

 

A fost util articolul? 0

Leave a Reply