Intrarea la facultate marchează un moment important pentru studenti, din mai multe puncte de vedere. E momentul în care devii “independent”, sau măcar așa te simți, în special dacă ai ales o facultate în alt oraș.
Intrarea la facultate marchează un moment important pentru studenti, din mai multe puncte de vedere. E momentul în care devii “independent”, sau măcar așa te simți, în special dacă ai ales o facultate în alt oraș.
Îți manageriezi programul după bunul plac, poate nu mai stai cu părinții, ești nevoit să te preocupi de procurarea mâncării, de plata unor facturi, trebuie să îți deschizi un cont la bancă, mergi singur la doctor. Toate aceste, te fac să te simți adult pentru prima oară și te determină să îmbrățișezi pe deplin independența proaspăt dobândită.
Iar cel mai mare pas în procesul de maturizare, după părăsirea casei părintești, este găsirea primului job. Însă, acest proces se dovedește a fi unul destul de solicitant, din punct de vedere emoțional. Iar o experiență de acest tip este resimțită mai intens de acei studenti care trec prin ea pentru prima oară.
Procesul de recrutare este unul complex și necesită multe resurse interne și externe. Este nevoie să îți gestionezi timpul pentru a crea un obicei din a căuta constant potențiale joburi, să redactezi și postezi CV-uri pentru diverse posturi. Te vei confrunta cu situații tensionate la interviuri, dar și cu mici frustrări în timpul procesului de căutare.
Pentru a oferi niste soluții și sfaturi cât mai practice în acest sens, am rugat 5 studenti de anul II și III cu care am colaborat în cadrul proiectului de mentorat de la IAA – International Advertising Association (mai multe detalii pe https://academiaa.ro/), să împărtășească puțin din neajunsurile cu care s-au confruntat în timpul procesului de recrutare.
În plus, am încercat să ofer și perspectiva mea, de om care a terminat facultatea acum 10 ani și activează de 8 ani pe piața muncii (locale și internaționale), și nu în ultimul rând de Consilier Vocațional și de Carieră.
Ok, ai terminat facultatea X sau urmează să o termini în curând și cauți un job. Dar pe ce post? Posibilitățile sunt multiple. Toate au la baza cunoștințele pe care le-ai studiat la facultatea X, însă perspectivele sunt diferite.
Iată și un exemplu concret: dacă ai terminat Facultatea de Limbi și Literaturi Străine – te poți angaja într-o mulțime de locuri: la o Casă de Avocatură (interpret, traducător), HR, Relații Clienți, Turism pentru companii care activează pe piețe internaționale sau pe orice poziție unde este nevoie de o limbă străină exotică.
Alegerea unui post dintr-o mare de posibilități, poate fi într-adevăr copleșitoare la prima vedere. Însă, există câteva strategii și metode pentru a găsi cel mai potrivit job pentru tine. Ideal ar fi s-o faci sub îndrumarea unui consilier vocațional prin teste, analize și interpretări. Există însă și câteva exerciții pe care le poți face singur, acasă, care te ajută să descoperi cea mai potrivită direcție pentru tine. Iată sugestiile mele:
Există într-adevăr șansa ca deși ai terminat o facultate de profil, unele companii să caute un om cu experiență chiar și pentru o poziție entry-level. Asta se întâmplă de obicei la companii unde chiar și Juniorii au o responsabilitate destul de mare sau vor lucra cu clienți/bugete mari.
Să zicem de exemplu că ai terminat Facultatea de Management și Administrarea Afacerilor și vrei să te angajezi. Cel mai la îndemână rol ar fi unul de Business Consultant – Junior level, însă nu va fi un job ușor de obținut. Chiar și pentru un astfel de rol, e de preferat să știi și să fi lucrat înainte în companii, în diverse roluri și departmente, pentru a înțelege cum funcționează anumite procese. Soluția ar fi să obții mai întâi o poziție intermediară. Aceasta ți-ar da un avantaj competitiv pe viitor. Sugerez un post de Analist de date (Jr), de Asistent Manager pentru un Operations Manager, Operations Specialist sau chiar și Marketing sau Sales Specialist.
Pentru studenti, într-adevăr, programul de cursuri e un mare dezavantaj, iar piața din România nu este la fel de ofertantă că în alte țări la capitolul joburi part-time. Din fericire, există soluții. Să începem poate cu cel mai important aspect: schimbarea felului în care vezi lucrurile. Deși este cel mai greu lucru de făcut, este și cel mai relevant.
Trebuie să lucrezi puțin la așteptările tale. Poate primul job nu vă fi exact în domeniul în care studiezi, însă orice job e o experiență la CV. Cu cât acesta are mai multe taskuri administrative, cu atât te va ajuta ca să aplici la mai multe alte posturi viitoare.
Orice job te ajuta să deprinzi anumite skilluri care îți sunt de folos la birou. Te ajută să fii mai responsabil, mai organizat, te învață să prioritizezi, să fii mai orientat către soluții. Cele mai multe job-uri part-time sunt de Asistent Manager, Vânzător, Ofițer Front Desk/Recepționer, Client Service/Suport clienți, Barista, Ospătar, Bonă, Support Engineer, Sampling și Hosting sau Promoteri. Însă toate aceste posturi și experiențe sunt relevante pentru aproape orice job viitor, pentru că te pregătesc și te introduc în universul unui om angajat, cu responsabilități și un stil de viață diferit de cel pe care-l au niște studenti.
Această strategie a funcționat foarte bine în cazul meu. După facultate, scopul meu a fost să găsesc un job în Marketing și/sau Publicitate. Acest proces a durat aproximativ 7-8 luni și negăsind, m-am reorientat. M-am gândit că poate dacă mă angajez ca Asistent Manager în cadrul unei agenții mici de publicitate și arăt că aș vrea să învăț mai mult, accept diverse taskuri, poate în timp voi fi promovată pe postul de Junior Account Executive. Lucru care s-a și întâmplat după aproximativ 6 luni de la angajare.
M-am lovit și eu de acest lucru, de câteva ori, de-a lungul carierei mele. Într-adevăr, unele companii aleg ori să “înflorească” puțin anunțul, ori să nu divulge toate informațiile. Pentru a evita pe cât posibil astfel de situații, recomand să analizezi minuțios anunțul respectiv. Poți căuta compania în mediul online să vezi dacă sunt prezenți, câți angajați au și dacă postul e de tipul “omul bun la toate”.
Este posibil ca în companii mai mici, unde anunțul cere un om cu skilluri din mai multe domenii, să fie nevoie de ore suplimentare. Un alt exemplu ar putea fi, mențiunea “mediu de lucru stresant” în anunț, care ar putea însemnă “program prelungit”. Pentru a evita o eventuală pierdere de timp (deși orice interviu este o experiența în sine) – ține de tine să te asiguri că ai toate informațiile necesare (de pe internet sau direct de la sursă) înainte de a merge la interviu.
Interviul este poate, partea cea mai solicitantă din tot procesul de angajare, pe de o parte pentru că în acele momente persoana de la resurse umane decide dacă vei merge mai departe sau nu, și pe de altă parte, pentru că implică resurse interioare și exterioare complexe.
Vorbitul în public, prezentarea propriei persoane, argumentarea, reglarea emoțiilor proprii, eticheta comportamentală, comunicarea cu intervievatorul, analizarea prezenței recrutatorului și a interviului în sine, diplomația și răspunsurile adecvate, ascultarea activa, prezența de spirit și atitudinea pozitiva, umorul, empatia – toate necesită atenție și consumă foarte multa energie.
Pregătirea pentru interviu, atât fizică (informații despre companie, job, salariu, haine, transport) cât și cea mentală sunt esențiale pentru un interviu de succes. Pentru a mări șansele de reușită, eu recomand diverșilor studenți, să se documenteze bine înainte, să întrebe părinții, frații, verișorii mai mari sau prietenii despre etapele unui interviu, să noteze ce puncte sunt importante pentru ei și trebuie atinse în cadrul interviului. Pot face și un mic joc de roluri în care se simulează interviul în sine.
Acest exercițiu, de cele mai multe ori ignorat, ajută poate cel mai mult deoarece cu un consilier vocațional, poți simula interviul într-un spatiu sigur, poți întreba și afla lucruri care par nesemnificative – toate acestea ajutând foarte mult pentru pregătirea interviului în sine și oferă totodată și un cadru de dezvoltare personală a studentului. Atât pentru mine, cât și pentru studenti este unul dintre cele mai așteptate momente din procesul de consiliere, deoarece îmbină seriozitatea cu umorul și actoria.
După cum puteți remarca soluții pentru obținerea unui job potrivit, dar și pentru pregătirea interviului există, însă, mai întâi, este nevoie de o motivație ridicata și o atitudine proactivă. Doar în acest fel, puteți depăși cu succes atât etapa în care aplicați pentru diverse joburi, cât și prezentarea pentru mai multe interviuri de angajare.
Ți-a plăcut acest articol? Citește și: