• 3 Feb. 2023
  • 6 min

Tot ce ai nevoie să știi despre jobul de ospatar

Ce salariu poate castiga un ospatar

Meseria de ospatar nu este o muncă ușoară. Trebuie, în primul rând, să te faci plăcut pentru a excela la locul de muncă. În plus, cei mai buni ospătari au capacități extraordinare de multitasking, o atitudine plăcută și abilitatea de a citi gândurile clienților.

Dacă te tentează să aplici la un astfel de job, ți-am pregătit un material amplu în care-ți dezvăluim câteva dintre plusurile și minusurile acestei meserii, mediile salariale din domeniu, dar și aspectele asupra cărora să te concentrezi pentru a excela într-un astfel de rol. Lectură plăcută!

Meseria de ospatar poate fi o alegere potrivită pentru firile extrovertite care iubesc să lucreze cu oamenii, dar și să ofere servicii de calitate. Există, totuși, atât avantaje, cât și dezavantaje asociate acestei meserii.

 

Avantajele meseriei de ospatar includ:

  • Posibilitatea de a lucra într-o varietate de medii, cum ar fi restaurante, cafenele, baruri sau evenimente speciale;
  • Oportunitatea de a interacționa cu oameni din diferite culturi și medii sociale;
  • Ocazia de a învăța și de a-ți perfecționa abilitățile de comunicare și relaționare cu ceilalți;
  • Posibilitatea de a lucra într-un mediu dinamic, de a fi mereu în mișcare, ceea ce poate constitui un plus pentru firile energice.

 

Dezavantajele meseriei de ospatar includ:

  • Programul de lucru de multe ori neregulat, care poate include ture de noapte sau de weekend, dificil de gestionat pentru unii oameni;
  • Munca poate fi fizic solicitantă, implicând stat în picioare pentru perioade lungi de timp și transportarea de greutăți;
  • Jobul poate fi stresant, cu precădere când vorbim de restaurante cu o rată mare de ocupare sau evenimente speciale;

 

Ce salariu poți obține pentru rolul de ospătar

Salariul poate fi relativ scăzut, în special pentru cei aflați la început de drum sau care nu lucrează în unul dintre marile orașe ale României. El poate varia în funcție de locație, experiența persoanei în cauză și poziția ocupată. Media pe țară pentru jobul de ospatar se situează la 2.300 de lei și crește cu 100 de lei în orașele cu potențial turistic ridicat precum Constanța sau Brașov. În restaurantele de lux, salariile pot fi considerabil mai mari. De asemenea, este important să se ia în considerare faptul că, în multe locuri, ospatarii primesc și procente din vânzări sau bacșis, acestea putând aduce sume suplimentare la salariu. În privința bacșisului important de menționat este că începând cu data de 1 ianuarie 2023, el a fost fiscalizat. Ce înseamnă mai concret asta? Înseamnă că distribuirea către salariați se face după reținerea la sursă a impozitului pe venit (10%), veniturile respective fiind încadrate în categoria veniturilor din alte surse; pentru aceste venituri nu se aplică prevederile Titlului V din Codul fiscal – Contribuții sociale obligatorii, respectiv, nu se datorează CAS și/sau CASS.

În plus, față de salariul de bază, ospătarii pot primi și alte beneficii, cum ar fi tichete de masă, decontarea abonamentului pentru transportul în comun sau taxi, abonament pentru servicii medicale la o clinică privată, o masă caldă/zi, uniformă de lucru, cursuri de specializare, prime de sărbători, bonusuri în funcție de performanțe, team-building-uri.

„Chelnerii se numără printre cei mai căutați candidați din domeniul HoReCa, având în vedere interesul tot mai scăzut al tinerilor față de această meserie, dar și faptul că mulți aleg joburile din străinătate pentru un salariu mai bun. În acest context, angajatorii au fost determinați să importe forță de muncă din străinătate sau chiar să se implice în programe de formare de învățământ dual, cu ajutorul cărora să-și pregătească viitorii angajați. Câștigul unui ospatar variază în funcție de experiența anterioară, regiunea țării, dar și de nivelul bacșișului, care poate dubla sau chiar tripla venitul acestuia”, explică Raluca Dumitra.

Cum îți crești șansele de a primi un bacșis ca ospatar

Ca ospatar, primirea bacșișului poate reprezenta o sursa importantă de venit suplimentar, dar acest lucru depinde în mare parte de abilitățile tale de interacționare cu clienții și de calitatea serviciului pe care îl oferi. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să atragi bacșișuri generoase din partea clienților:

Oferă un serviciu excelent. Asigură-te că ești atent la nevoile clienților, ești amabil și prompt și le răspunzi la orice întrebări sau probleme pe care le au.

Interacțiunea pozitivă cu clienții poate fi cheia unui bacșiș generos. Salută-i cu un zâmbet și fii dispus să le oferi ajutor sau să discuți cu ei despre mâncarea sau băuturile pe care le comandă.

Fii profesionist! Îmbracă-te corespunzător și comportă-te profesional în toate situațiile. Asigură-te că ești întotdeauna curat și aranjat, iar conversația ta cu clienții este politicoasă și respectuoasă.

Ajută clienții să aleagă mâncarea și băuturile potrivite, oferind recomandări personalizate și sfaturi utile. Acest lucru poate crește șansele ca oaspeții să fie multumiți de experiența lor și să lase un bacșiș generos.

Fii atent la detalii! Observă nevoile clienților, cum ar fi schimbarea setului de tacâmuri sau adăugarea unei lingurițe pentru desert. Acest lucru poate arăta clienților ca ești atent la detalii și că-ți pasă de experiența lor.

De ce aspecte să ții cont dacă vrei să faci o treabă excelentă ca ospatar

După cum punctam și la începutul articolului, meseria de ospatar, nu este o una ușoară și nu li se potrivește tuturor. Însă dacă te numeri printre cei care se hrănesc din interacțiunile plăcute cu oamenii, ești pasionat de cultura gastronomică și dai dovadă de proactivitate, ai putea fi omul potrivit pentru un astfel de rol. Iată câteva alte aspecte de care trebui să ții cont pentru a face față cu brio poziției:

 

Nu uita că reprezinți restaurantul pentru care lucrezi

Chiar dacă nu te ocupi cu pregătirea propriu-zisă a mâncării și nici nu deții restaurantul, clienții buni sau răi te vor percepe întotdeauna ca pe un reprezentant al restaurantului. Acest lucru înseamnă că ești într-o poziție de a primi laudele atunci când oamenii sunt mulțumiți, dar și la capătul nemulțumirii lor, chiar dacă multe dintre aspecte se află în afara controlului tău. Întrucât ești un reprezentant al restaurantului, atunci când un client este mulțumit de serviciu și de masă, spune-i că-i apreciezi vizita și că-l aștepți înapoi. Dacă observi că este nemulțumit de ceva, află ce l-a deranjat și caută o soluție pentru a ameliora lucrurile.

 

Munca în echipă este mai importantă decât crezi

Când ești chelner, înveți, în timp, să citești fețele celorlalți colegi și îți poți da seama când aceștia sunt stresați sau depășiți de volumul de comenzi. Dacă ai o secundă la dispoziție, poți profita de acest timp pentru a-i întreba ce poți face pentru a ajuta, iar când te vei afla într-o situație similară, și ei, la rândul lor, îți vor oferi o mână de ajutor. Este o ușurare să știi că, dacă cineva vede că băuturile tale pentru o masă stau la bar de câteva minute bune, nici măcar nu trebuie să te întrebe, ci doar le va aduce la masă.

 

Atitudinea pozitivă este vitală

Restaurantele care se remarcă pentru calitatea serviciilor lor nu sunt neapărat cele cu fețe de masă de un alb imaculat sau cu o armată de oameni, ci cei cu personal entuziast, politicos și implicat. De cele mai multe ori, modul în care un ospatar se comportă într-o situație arată experiența abilităților sale. De exemplu, dacă un ospatar uită o comandă de băutură sau încurcă o comandă de mâncare ar trebui să-și recunoască greșeala imediat și să-și ceară scuze cu sinceritate. Această atitudine protejează imagine restaurantului și lasă în continuare loc pentru un bacșiș bun. Meseria de ospatar este în general stresantă, dar cu atât mai mult în serile de vineri și sâmbătă. Regăsirea zâmbetului în timp ce încerci să jonglezi cu 5 până la 9 mese pline ochi cu clienți înfometați este o muncă grea. Dar reține că atitudinea ta ar trebui să fie relaxată și ar trebui să fii pozitiv chiar și dacă nu te afli acolo în postura de oaspete.

 

Când ești pe tură, fii proactiv

Fiecare chelner știe că persoanele de la fiecare masă sunt diferite. Unele pot fi extrem de dificile, în timp ce altele sunt foarte ușor de gestionat. Deși nu alegi genul de oameni pe care îi întâlnești din postura de ospatar, există modalități prin care poți rezolva lucrurile fără probleme atunci când întâlnești persoane dificile. Odată ce antreurile au fost servite la mese cu astfel de persoane, în loc să le întrebi dacă doresc ceva în general, întreabă-le de nevoi specifice, cum ar fi tacâmuri speciale, condimente sau să suplimentezi stocul anumitor produse, cum ar fi de exemplu șervețelele. Când punctezi fiecare articol în mod specific, vei evita să fii chemat câteva secunde mai târziu pentru o lingură suplimentară sau o sticlă de ketchup, deoarece oaspetele a uitat să le solicite inițial. De asemenea, vei fi perceput drept un profesionist care își dă tot interesul pentru a asigura confortul și este orientat spre detalii.

 

Opinia ta contează

Există un lucru pe care clienții nu-l apreciază la un chelner și anume, atunci când cer recomandări li se spune că „tot ce este în meniu este grozav”. Deși s-ar putea să te gândești că oamenii ar trebui să știe ce vor dintr-un meniu, mulți meseni au nevoie de anumite direcții sau doar doresc o părere de specialitate cu privire la ceea ce ar trebui să aleagă. Cu alte cuvinte, atunci când ei întreabă și tu răspunzi cu un „totul este bun”, din păcate, sună ca și cum nu te pricepi cu adevărat la ceea ce vinzi. Reține că reprezinți restaurantul, așa că nu va da bine dacă nu cunoști produsele pe care le servești.

Părerea ta contează și de cele mai multe ori entuziasmul și pasiunea ta pot atrage sau, dimpotrivă, îndepărta un client. Totuși, nu vrei să construiești așteptări nerealiste, cu afirmații precum „Acestea sunt cele mai bune paste pe care le veți gusta vreodată”, dar va fi extrem de apreciat că știi foarte bine felurile de mâncare. Dacă vrei o abordare safe, poți oricând să enumeri preparatele din meniu care sunt populare în rândul celor mai mulți dintre oaspeți. De asemenea, nu ar trebui să o iei personal dacă recomandările tale nu sunt apreciate de un anumit client.

În concluzie, meseria de ospatar este o profesie importantă în industria serviciilor alimentare, care implică interacțiune directă cu clienții și necesită bune abilități de comunicare, atenție la detalii și abilități de organizare. Este o meserie solicitantă fizic și emoțional, care poate fi stresantă în anumite momente, dar poate fi, de asemenea, foarte satisfăcătoare. Dacă alegi să urmezi această meserie este important să acorzi atenție formării continue și dezvoltării abilităților profesionale pentru a excela în acest domeniu. În prezent, pe eJobs.ro găsești aproape 200 de poziții deschise pentru jobul de ospatar! Aplică cu încredere la cele care ți se potrivesc!

Ți-a plăcut articolul Tot ce ai nevoie să știi despre jobul de ospatar? Citește și:

Ce schimbări ai vrea să faci anul acesta în stilul de lucru?

5 perspective asupra motivației la job

Salariu net: ce trebuie să știi dacă ești angajat

A fost util articolul? 14
avantaje și dezavantaje ospatarJobul de ospatar
  • AvatarNold Nicoleta Andreea zice

    Mulțumesc de sfat! Ceea ce am citit ma face sa evoluez la munca și îmi doresc sa evoluez deoarece îmi iubesc locul de munca .. E o a doua casa pentru mine!

    • Bună, Nicoleta,

      Ne bucurăm că articolul ți-a oferit informații utile și te-a inspirat! 🙂

Leave a Reply