Ți-ai propus ca-n 2023 să faci poate mai multe pentru dezvoltarea ta personală. Să vizitezi mai multe muzee, să mergi la mai multe filme și concerte, să citești un teanc mai generos de cărți. Într-un astfel de demers te-ar putea ajuta tichetele culturale care sunt prezente în anumite pachete de beneficii extrasalariale. Caută-le în anunțuri și, apoi, după ce ai aplicat și ai fost acceptat, folosește-te de ele pentru a evolua pe toate planurile!
Dacă vestea conform căreia pragul maxim al tichetelor de masă a crescut de la 20 de lei la 30 de lei a circulat ca un fulger în rândul angajaților de pretutindeni din țară, ar trebui să știi că și tichetele culturale au trecut printr-un proces similar. Despre el povestim puțin mai jos, iar apoi, în cadrul articolului detaliem și care sunt bunurile și serviciile pe care le poți accesa prin intermediul tichetelor culturale.
Conform ordinului ministrului finanțelor cu numărul 1098, eliberat în data de 28 februarie 2023, se specifică faptul că, pentru semestrul I al anului 2023, valoarea sumei care se acordă lunar, respectiv ocazional, sub formă de tichete culturale, este de maximum 200 de lei/lună, respectiv de maximum 400 de lei/eveniment. Valoarea nominală stabilită se aplică şi pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 şi septembrie 2023.
Dacă doar le-ai auzit amintite în anumite pachete de beneficii extrasalariale, dar nu ai apucat să le folosești propriu-zis, ne-am gândit să-ți povestim puțin care e treaba cu ele. Tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale.
Ce înseamnă mai exact bunuri şi serviciile culturale? Păi, acestea pot fi abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecţii cinematografice, muzee, festivaluri, târguri şi expoziţii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor, dar și cărţi, manuale şcolare, albume muzicale, filme, în orice format. Iar pentru a afla ce comercianți permit folosirea lor e de ajuns să accesezi harta partenerilor companiei care-ți generează tichetele culturale, să selectezi acest serviciu și să descoperi unde le poți folosi în orașul tău. Ce e important de reținut e că tichetele culturale, exact ca și tichetele de vacanță sau de masă, au și un termen de utilizare și pot expira și, de aceea, pentru a te bucura de acest beneficiu e bine să ții cont de acest aspect.
Ce drepturi ai în concediu de odihnă și în alte tipuri de concedii
Cele mai așteptate beneficii pe care să le oferi echipei tale