Obținerea unei oferte de muncă poate reprezenta un moment extraordinar. După săptămâni de interviu și pregătire, un angajator îți recunoaște în sfârșit munca depusă și-ți face o ofertă! Dar, în același timp, primirea unei oferte de muncă poate fi și un moment stresant. Adeseori, simțim că nu putem spune „Nu” unui loc de muncă odată ce acesta este oferit. Sau, dacă speram la mai mulți bani, nu știm întotdeauna cum să punem problema.
Cu toate acestea, negocierea pentru un salariu mai mare este un pas important în procesul de căutare a unui loc de muncă. Odată ce te alături unei companii, vei primi de obicei o creștere de maximum 2 până la 3 procente în fiecare an.
Prin urmare, acceptarea unui salariu mic din start te poate împiedica să câștigi salariul pe care ți-l dorești pe termen lung. Iată câteva mituri legate de negocierea salarială care te vor ajuta să pui problema mai bine cu prima ocazie.
Viitorul tău angajator nu caută cel mai ieftin om de pe piață. Cel mai probabil caută o persoană a cărei solicitare se încadrează într-un anumit interval de salariu. Însă solicitând un salariu prea mic (sau prea mare) îți poate afecta șansele de a obține un loc de muncă. Fă niște cercetări pentru a decide cât să ceri și intră și pe tool-ul Salario creat de eJobs România pentru a vedea dacă estimarea ta este cea potrivită.
Ca o notă specială pentru cei care fac o schimbare în carieră: Din cauza lipsei de experiență în domeniul dorit, poate fi necesar să începi cu un salariu mai mic decât alții cu experiență relevantă, dar nu este mereu cazul. Nu reduce anii de experiență doar pentru că ai avut un alt rol sau ai activat într-un alt domeniu. Studiază cu atenție piața și fii realist în negocierea salariului!
Aducerea într-o discuție a contraofertelor competitive a devenit o modalitate populară de a negocia salarii mai mari. Deși contraofertele pot fi o tactică puternică de negociere, ele nu sunt întotdeauna necesare. Și, de fapt, aducerea unei contraoferte pe masă nu este cea mai eficientă tactică inițială, deoarece îți limitează salariul la cel oferit de altă companie. Mai bine, negociază pe baza valorii tale, amintind doar că ai și alte oferte.
Mulți oameni sunt extrem de rușinoși când vine vorba de o negociere și se gândesc că pot fi percepuți drept niște oportuniști dacă sunt interesați de aspectul financiar. Însă, de fapt, managementul companiilor se așteaptă ca lumea să negocieze. La urma urmei, aceasta este o relație de afaceri. Îți oferi abilitățile și expertiza și ar trebui să fii compensat pe măsură.
Ce te poate ajuta pentru a scăpa de aceste temeri? Vorbește cu colegii care au negociat. Înțelegerea faptului că toată lumea din jurul tău negociază poate contribui la normalizarea acestui proces în mintea ta. Și s-ar putea să fii surprins să afli ce au reușit să obțină oamenii doar întrebând.
Poți să obții un salariu mai mare dacă schimbi jobul? Depinde de poziția pe care o ocupi. Un studiu făcut de PayScale arată că angajații pe anumite posturi câștigă o primă pentru loialitate, în timp ce alții primesc o creștere salarială mai semnificativă atunci când schimbă locul de muncă. De exemplu, un Software Developer care a lucrat pentru aceeași companie timp de 9 sau 10 ani câștigă cu 10% mai puțin decât un nou angajat pe aceeași poziție. Dar, o secretară care a rămas la același loc de muncă pentru aceeași perioadă de timp câștigă cu 19% mai mult decât un proaspăt angajat.
Dacă simți că negocierea unui salariu mai bun la jobul tău curent nu a decurs așa cum te-ai fi așteptat și-ți dorești o nouă provocare profesională, pe eJobs.ro găsești în prezent peste 25.000 de mii de locuri de muncă. Actualizează-ți CV-ul și aplică fără frică!
Care este cheia succesului în atingerea obiectivelor
Zile libere 2022: cu câte Sărbători Legale ne întâmpină noul an
Stimulent de inserție 2022 – condiții de acordare și valoarea acestuia