• 3 Sep. 2020
  • 3 min

Despre obiective în carieră și cum să le atingi

obiective
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Cei care realizează că principalul avantaj în competiția profesională este să se trezească cât mai devreme, sunt cei care câștiga cursă pe termen lung, restul e doar o chestiune de antrenament.  

Hai să vedem cum poți să-ți atingi anumite obiective și care este principalul factor care îți influențează demersul profesional.

 

În spatele acestor obiective stă ambiția

Cu siguranță cunoști o persoană cu care de fiecare dată când vorbești îți dă o energie bună și te face să crezi că totul este posibil, că e nevoie doar de dorință și muncă. Poate chiar tu ești acea persoană! Acești oameni sunt cei care au succes în carieră, care reușesc să-și atingă țelurile și realizează lucruri mărețe. De fapt, diferența dintre oamenii de succes și cei care sunt plafonați stă în ambiție.

Ce înseamnă ambiția? Este puterea de a-ți urma planul/drumul în ciuda tuturor obstacolelor care-ți vin în cale, este curajul cu care acționezi de fiecare dată când lucrezi la îndeplinirea obiectivelor tale.

Studiile confirmă că de cele mai multe ori este vorba despre ambiție, sau mai degrabă despre lipsa ei, atunci când vine vorba de evoluție. Sau motivația de a întreprinde un efort susținut și de durată în care să investești nu doar cunostiințele și timpul personal, ci și cel al profesioniștilor din domeniu.

Iată un exemplu care te va face să-nțelegi mai bine ce înseamnă să ai ambiție!

Ca să înțelegi mai bine cum să procedezi cu aceste obiective în carieră, dar și ambiția cu care poți să ajungi la ele, am decis să punem în oglindă două situații, pentru a arată cât de iresponsabil ne putem comporta, uneori, când vine vorba de cariera noastră.

Acum că a trecut vara, putem să facem o radiografie a acesteia. Majoritatea dintre noi ne-am făcut planuri pentru vacanță, fie la mare, fie la munte sau chiar planuri de vizitat o altă țară. Planurile pe care le facem pentru vacanțe sunt structurate și bine puse la punct, căci vrem să iasă totul ca la carte. Unde mergem? Pentru câte zile? Ce trebuie pregătit? Care e bugetul pe care îl avem la dispoziție? Care sunt responsabilitățile fiecăruia? La toate aceste întrebări avem un răspuns atunci când planificăm o escapadă. Mergem la o agenție de turism, luăm bilete, definitivăm detaliile și suntem nerăbdători să pornim la drum. Tot procesul ia de la câteva ore bune până la câteva zile.

Întrebarea însă este următoare: Când a fost ultima oară când ți-ai luat câteva ore bune, ca să nu spunem zile, să te gândești la viitorul carierei tale? Să o vizualizezi, să trăiești acel sentiment al împlinirii profesionale, așa cum îți imaginezi apa mării înainte de a ajunge pe plajă? Când a fost ultima dată când ți-ai făcut un plan despre pașii, bugetul și acțiunile pe care trebuie să le întreprinzi pentru a avea succesul profesional pe care ți-l dorești?

De multe ori, investim mai mult timp sau în planificarea unui concediu reușit de 7 sau 14 zile la mare sau în străinătate, decât investim în planificarea și construirea propriei cariere sau propriilor obiective. Din această comparație reiese foarte clar că jobul, în care ne petrecem două treimi din timpul unei zile merită să primească cel puțin același efort în fiecare an pentru a ne asigură că ne simțim împliniți și la job, nu doar în cele 21 de zile de concediu.

 

Iată trei pași pe care trebuie să-i faci pentru a-ți atinge anumite obiective

Clarifică pe ce vrei să fii bun. Care este domeniul în care vrei să excelezi? Ce job te inspiră și simți că ai pasiunea de a-l transformă într-o carieră. Diferența este uriașă între doi candidați care concurează pentru un job de marketing, primul pentru că știe că asta își dorește cu adevărat, asta a studiat cu plăcere și unul care a ajuns în marketing doar dintr-o întâmplare și a decis să continue în această direcție fără să-i fie foarte clar de ce.

Orice angajator simte unde există pasiune și unde există potențialul cel mai mare pentru rezultate. Dacă nu-ți este clar ce vrei să faci, ia-ți timpul necesar pentru reflecție.

Setează-ți obiectivele. Gândește-te la lucrurile pe care trebuie le înveți, pe care trebuie le experimentezi, rezultatele la care trebuie să ajungi. Obiectivele trebuie fie SMART, adică simple, măsurabile, posibil de realizat, realiste din punct de vedere al resurselor necesare de timp.

Cere ajutorul celor din jur, fie că este vorba despre cineva cu care lucrezi, un mentor, un coach, fie că e vorba de un prieten. S-ar putea să înveți foarte multe din experiențele lor.

Așadar, cum spunea Vincent Van Gogh, dacă o voce din interiorul tău îți spune că nu poți picta, atunci pictează cu orice preț și vocea va fi redusă la tăcere. Nu uita însă de ceea ce-ți place să faci și în ce domeniu ai abilități solide.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Schimbări neprevăzute la muncă: cum te adaptezi

Șase motive pentru care merită să negociezi

Cinci întrebări pe care ți le pui dacă vrei să-ți schimbi jobul acum

A fost util articolul? 2
obiectiv profesionalobiective profesionale

Leave a Reply