• 2 Aug. 2022
 • 5 min

Zile libere în 2022. Află când e următoarea minivacanță!

zile libere

2022 a venit cu 15 zile libere, majoritatea de sărbătoare, dintre care au mai rămas 5. Însă te poți bucura de zile libere și cu alte ocazii, pentru recensământ, pentru evenimente în familie și chiar poți crea punți pentru a avea scurte vacanțe. Află cum sunt distribuite acestea pe parcursul anului 2022, dar și care sunt drepturile tale legate de concediul de sărbătorile legale!

Perspectiva vacanțelor îți creează  întotdeauna o stare de bine. Vestea bună este că din cele 15 zile libere din 2022, au mai rămas 5 zile libere, ceea ce înseamnă weekend-uri prelungite și mai multă relaxare. Ai dreptul și la o zi liberă dacă ai făcut Recensământul în varianta online, pe care o poți lua oricând până anul viitor în luna mai. Descoperă toate detaliile despre zilele libere din perioada următoare!

 

Află ce zile libere legale te așteaptă în 2022. Iată ce să bifezi în calendar:

 • 15 august (luni) — Adormirea Maicii Domnului
 • 30 noiembrie (miercuri) — Sfântul Andrei
 • 1 decembrie (joi) — Ziua Națională a României
 • 25 decembrie, 26 decembrie (duminică și luni) — Crăciunul
 • doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

 

calendar

 

Cum poți crea punți între zile libere legale în 2022

În 2022 poți avea minivacanțe, unind  zilele libere legale cu cele de weekend. Iată ce să bifezi în calendar:

1. Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este anul acesta luni,  pe 15 august, ceea ce înseamnă o vacanță de trei zile (cu weekendul).

2. Ceva mai generoasă în 2022 este vacanța de Sf. Andrei și 1 Decembrie. Având în vedere că Sf Andrei se sărbătorește într-o zi de miercuri, iar 1 Decembrie într-o zi de joi, poți avea 5 zile sau 6 zile libere, depinde cu ce weekend le unești. 6 zile libere vei avea dacă unești sărbătorile legale cu weekendu-ul 26-27 decembrie și îți mai iei două zile de concediu. 5 zile vei avea ai dacă unești sărbătorile legale cu weekend-ul 3-4 decembrie și îți iei vineri zi de concediu.

 

Ce spune Codul Muncii despre zile libere legale

Codul Muncii a fost modificat anul trecut printr-o lege care stabileşte că zilele libere acordate de Paşte şi de Rusalii se recuperează de către salariaţii care primesc libere şi cu ocazia sărbătorilor ortodoxe şi a celor catolice.

Art. 139, alineatul (2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
(21) Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima si a doua zi de Paști, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.
(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decat cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.
(31) Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Pastelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

În cazul în care angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării liberelor dublate.

Dacă te numeri însă printre angajații care lucrează în unitățile sanitare, în unitățile de alimentație publică sau activitatea ta nu poate fi întreruptă din cauza specificului jobului/procesului de producție/specificului activității, atunci angajatorul este obligat să compenseze zilele lucrate de Rusalii cu zile libere în următoarele 30 de zile, potrivit prevederilor  din Codul Muncii.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, în compania în care lucrezi nu se acordă acele zile libere legale, prevăzute mai sus, în calendar, atunci beneficiezi, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Prin contractul colectiv de muncă pot fi stabilite și alte zile libere, în urma negocierilor între angajator și salariați/reprezentanții salariaților. De aceea este bine să te informezi despre ele încă din momentul în care semnezi actele cu angajatorul.

Dacă ai un cult religios legal în România, altul decât cel creștin, te bucuri de două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. Mai exact, ai dreptul la zile libere pe care le au și ortodocșii, dar și la alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale specifice cultului tău.

Zile libere speciale

Articolul 52 din Codul Muncii menționează că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul de zile libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații. Iată care sunt acestea:

 • căsătoria salariatului – 5 zile;
 • căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
 • nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura;
 • decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
 • decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
 • donatorii de sânge – 1 zi;
 • schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
 • 30 de zile concediu fără plată pentru pregatirea și susținerea lucrării de diplomă în învățamântul superior.

*În unele companii se acordă zi liberă tuturor femeilor în ziua de 8 Martie sau se acordă zi libera plătită pentru ziua de naștere, așa că merită să le adaugi în calendar dacă sunt prevăzute în contractul de muncă.

 

Zi liberă pentru Recensământ

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 19 din 4 februarie 2020 menționează că persoanele salariate care s-au autorecenzat prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, conform documentului oficial.

Ai dreptul de a primi ziua liberă plătită în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, repectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023.

 

 

 

Câte zile libere legale au alte țări din Europa

Țara noastră stă destul de bine în clasamentul european la capitolul zile libere legale. Are același număr de zile libere ca Finlanda, nordicii fiind cunoscuți pentru respectul acordat timpului liber. Este devansată de Germania cu 18 zile libere, de Bulgaria cu 17 zile libere și de Spania cu 16 de zile libere,  conform datelor oferite de publicholidays.eu. Ne mândrim și cu mai multe zile libere decât Italia (12) și Franța (14).
Surprinzător, Danemarca, aflată pe primul loc în topul celor mai fericite țări din lume, are doar 11 zile libere legale în calendar. Norvegia are 12 zile, iar Suedia are 13 zile libere legale.

 

 

Ce poți face în acele zile libere legale pentru a te încărca cu energie

În primul rând, încearcă să reduci timpul petrecut pe rețelele de socializare și chiar să-ți propui să închizi telefonul pentru a te bucura cu adevărat de concediu, oriunde l-ai petrece. Ai nevoie de deconectare completă pentru a reveni cu idei noi și energie la birou.

Un studiu anual realizat de Freizeit-Monitor arată că 61% dintre germani ar vrea ca în timpul liber să doarmă, 55% ar vrea să adauge în calendar excursii de weekend, 52% ar vrea să nu facă nimic, iar 46% să petreacă timp cu partenerul. „Cu cât viața devine mai complexă, mai planificată, cu atât simți nevoia de lucruri simple. La fel ca în copilărie, aș vrea să am libertatea să-mi urmez intuiția”, spune Ulrich Reinhardt, directorul științific al studiului.

Alege să faci acea activitate care știi că te relaxează și la care te gândești cu plăcere toată săptămâna. Iată ce merită să treci în calendar:

Exerciții. Vacanța ar trebui să fie relaxare, dar pentru starea ta fizică și psihică e bine să faci mai mult decât să stai întins  într-un hamac. „Nu înseamnă că trebuie să alergi în fiecare zi dacă nu ești în mod clar un alergător, ci să încerci activități noi și distractive, să mergi într-o drumeție sau la un nou curs de yoga”, spune Keri Gans, dietician și contributor la U.S. News. De asemenea, exercițiile fizice îți pot îmbunătăți starea de spirit și te pot ajuta să fii mai energic pe parcursul zilei.

Somn. Deși ai fi tentat ca în vacanță să nu ții cont de timp și nici de ora la care adormi, pentru o stare bună ar trebui să urmezi aceeași rutină din timpul unei săptămâni de lucru. Pune în calendar cel puțin 7 ore de somn – lucrul cel mai important de care ai nevoie 😊.

Reconectare și hygge. Știi de ce sunt danezii sunt printre cei mai fericiți oameni din lume? Pentru că pun mare preț pe hygge – acea stare de bine care este dată nu numai de o băutură caldă sau o prăjitură, ci și de timpul petrecut cu familia care îți dă o stare de bine și aprecierea de care ai nevoie. Așa că e momentul să pregătiți împreună ceva dulce.

O zi pentru tine înainte de a te întoarce la task-urile de la job. Dacă ai ocazia de a pleca într-o scurtă vacanță, planifică totul atent, astfel încât înainte de a începe treaba să ai câteva ore sau chiar o zi pentru a face trecerea spre job. Poți face ceva pentru tine, meditație sau pentru exerciții de respirație.

 

Articol de Steluța Năstase-Lupu și Mihaela Pascari. 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Șase tehnici pentru gestionarea conflictelor la job

Starea de prezență în timpul liber

A fost util articolul? 34
vacanțăzile libere
 • AvatarIleana zice

  Cele 15 zile libere sunt de fapt 10… Restul pica in week-end, când oricum erau libere.

  • AvatarMihaela zice

   Buna. Zilele legale libere care cad in cursul saptamani sunt platite de catre angajator? Multumesc.

   • Bună, Mihaela,

    Da, zilele libere legale care sunt în timpul săptămânii sunt plătite de angajator.

 • AvatarVisan Darius Constantin zice

  La mine din 15 zile lucratoare 5 zile sunt libere in weekend , in Bucuresti nu am o zi libera, multumesc.

  • Bună, Darius,

   Ține cont de aceste prevederi din Codul Muncii:

   Art. 142. [compensarea muncii în zilele de sarbatoare]
   (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
   (2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

 • AvatarVisan Darius Constantin zice

  Din 15 zile lucatoare, 5 zile sunt libere weekend-urile, in Bucuresti toate sunt lucratoare, multumesc.

  • Bună, Darius,

   Da, unele zile libere legale sunt în weekend. Sperăm ca anul viitor să fie mai multe în timpul săptămânii.

 • AvatarAny zice

  La acest moment (9 iulie 2021) avem contract colectiv de munca la nivel national, aplicabil? Intreb pentru ca a fost pomenit in articol (Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații).
  Daca exista, va rog sa-mi spuneti care este actul normayiv de aprobare si unde a fost publicat. Multumesc!

Leave a Reply