• 29 Nov. 2021
  • 6 min

5 curiozități despre educația financiară la care primești răspunsuri

5 curiozități despre educația financiară la care primești în sfârșit răspunsuri

Educația financiară este importantă, deoarece te echipează cu cunoștințele și abilitățile de care ai nevoie pentru a-ți gestiona banii în mod eficient. Fără ea, deciziile tale financiare și acțiunile pe care le întreprinzi – sau nu le întreprinzi – nu au o bază solidă pentru succes. Și asta poate avea consecințe nefaste.

Pentru a explora importanța pe care o are educația financiară în viața noastră, Raluca Dumitra, Marketing Managerul eJobs România, a stat de vorbă cu Cornel Ionescu, coach financiar și trainer la Banometru. Iată câteva dintre întrebările la care acesta a răspuns:

R.D.: Putem spune despre oamenii care au o educație financiară că sunt mai fericiți indiferent de venitul pe care-l au? Și dacă da, de ce?

C.I.: Apropo de venituri, există niște studii care spun că în momentul în care ai depășit în jur de 75.000 de dolari venit anual, banii nu mai au o influență directă asupra fericirii tale. Însă, până ajungi în momentul respectiv, e un drum lung pe parcursul căruia banii contează. De ce contează banii? Pentru că-ți permit să-ți cumperi lucrurile de care ai nevoie. De asemenea, îți permit să obții o anumită siguranță și stabilitate în momentul în care îți construiești un fond de urgență, un fond de rezervă și-ți diversifici veniturile în sensul în care, pe lângă venitul de la job poți să mai ai un venit din investițiile pe care faci. Și atunci, nu mai ești presat de credite, nu mai stai să te gândești ce trebuie să faci pentru a te descurca luna viitoare, ești mai fericit, mai productiv, mai creativ.

 

R.D.: Mai concret, cum poate educația financiară să influențeze starea de bine a unei persoane?

C.I.: Toată educația financiară se rezumă la următoarele puncte. Primul punct: asumă-ți existența ta financiară, adică trebuie să conștientizezi faptul că singura persoană responsabilă de situația financiară proprie ești chiar tu. Următorul punct: înțelege cum funcționează. Cel dintâi pas pentru a fi sănătos financiar este să ai un venit, care depinde de valoarea pe care o oferi celorlalți. Practic, cu cât ne educăm mai mult, cu atât crește valoarea pe care o putem oferi angajatorilor sau celorlalți parteneri cu care lucrăm. Și aceasta este abilitatea de a face venit. Însă această abilitate, fără capacitatea de a cheltui banii cu cap, nu înseamnă mare lucru. Întâlnesc aproape în fiecare zi oameni care câștigă mulți bani și cheltuie la fel de mulți. Ei fac parte din grupul celor care topesc banii când îi ating, în timp ce sunt alții care câștigă niște sume mici sau medii, dar economisesc. Practic, pun bani deoparte sperând că vor trăi mai mult decât media. Speranța de viață la bărbați în România este de 71 de ani, iar la femei 79 de ani. Prin urmare, gândirea conform căreia „Trăiește clipa căci mâine poate nu mai e”, s-ar putea să nu fie cea mai bună filosofie. Faci bani, cheltui mai puțin decât faci, pentru a putea să-ți cumperi astfel siguranță sub forma fondului de urgență, care, după cum îi spune și numele, folosește la acoperirea de urgențe și pentru acoperirea situației în care ești între joburi. În funcție de cât de repede reușești să-ți înlocuiești jobul cu unul echivalent, acest fond trebuie să fie mai mic sau mai mare. De la echivalentul unui singur salariu, până la 3-6 salarii. Statistica arată că în momentul de față, 70% dintre angajații din România nu au bani puși deoparte sau au până într-un salariu economisit. Iar asta înseamnă că ei n-ar avea cum să treacă de la o lună la alta, dacă nu s-ar angaja imediat ce ar părăsi locul anterior de muncă. Și asta pune o grămadă de presiune pe ei și nu-i face neapărat foarte fericiți. După ce înveți să economisești, înveți și să cumperi alte lucruri decât clasicele telefoane și haine. Înveți să cumperi lucruri care-ți pot aduce bani pe lângă job, astfel încât situația ta financiară să fie mai stabilă și în momentul în care îmbătrânești să ai pe ce pune mâna.

 

R.D.: 2021 a fost un an care a pus mare presiune pe salarii. Ce poate să facă mai concret un manager când un angajat vine către el cu anumite frustrări, cere o mărire de salariu, deși salariul său se află în media pieței, dar de fapt problema este lipsa educației financiare?

C.I.: În primul rând, angajatul ar trebui să se uite care este cauza problemelor sale financiare. De multe ori, problema nu este un venit prea mic, deși există situații punctuale și de această natură, dar se întâmplă de multe ori să dăm bani fără să conștientizăm și-n momentul respectiv apar problemele. De asemenea, există posibilitatea să fim supraîndatorați, adică ne-am întins mai mult decât e plapuma și trebuie să vedem cum putem regla zona de cheltuieli și zona de plătit datorii în așa fel încât să revenim la o stare de echilibru și apoi să mergem înspre zona de bunăstare. Acest lucru se realizează simplu prin analizarea situației actuale: venituri, cheltuieli, datorii și văzând unde apare dezechilibrul. Pentru că datoriile sunt generate de un dezechilibru între venituri și cheltuieli și asta înseamnă fie că ai un standard de viață mai ridicat decât îți permiți (cheltui mai mult decât faci) sau ți-ai cumpărat niște lucruri plătind în avans și te-ai îndatorat mai mult decât poți duce, iar acum ratele pun presiune, ceea ce conduce la frustrări. Acesta este motivul pentru care trebuie să fim foarte atenți la gradul de îndatorare, adică la totalul ratelor, din total venit.

R.D.: Cât de ușor este să vorbim despre educație financiară în mediul corporate din România în condițiile în care suntem într-o țară în care discuțiile despre salarii sunt în continuare un subiect tabu?

C.I.: Nu vorbim doar despre venituri, ci și despre cheltuieli și asta nu ne avantajează. Cu cât te gândești mai mult la situația ta, cu atât îți pot veni mai multe idei care să te ajute la îmbunătățirea ei. Când vorbim despre salarii ne referim la abilitatea de a face venit, iar dacă îți dorești venituri mai mari va fi necesară și o creștere a productivității. Simpla creștere a facturilor nu înseamnă neapărat că firma la care lucrezi își poate permite să mărească atât prețurile către furnizori, cât și salariile angajaților. Și atunci este un echilibru destul de delicat pe care managerul trebuie să-l țină. Și, de asemenea, ține foarte mult și de felul în care fiecare angajat se gospodărește acasă pentru că trebuie să vezi dacă poți absorbi creșteri de prețuri de 10-15%, cum se pare că apar acum. Educația financiară e o chestiune foarte personală. Degeaba știi ce trebuie să faci sau îți spune cineva, dacă tu nu faci. Ea este, de asemenea, un instrument foarte bun de dezvoltare financiară pentru că te ajută să conștientizezi în funcție de modul în care te administrezi care sunt lucrurile importante pentru tine, care sunt obiceiurile care-ți dăunează într-un fel sau altul și să înțelegi că viața financiară nu este separată de viața reală. Și atunci cifrele pe care noi ni le trecem pe o foaie ne pot ajuta să ne corectăm comportamente de care poate nu suntem conștienți în primă fază. Astfel le identifici după care îți propui să schimbi diverse aspecte.

Apropo de venituri, mi se pare foarte interesant ce a făcut eJobs cu Salario. Practic, deja există un instrument cu ajutorul căruia niște copii își pot decide viitorul profesional. Până acum după clasa a 8-a te duceai la un liceu pentru că e un liceu bun, dar nu avea neapărat legătură cu ce voiai să faci mai departe. Îți alegeai o facultate fie pe criteriul cât de ușor se intră, fie cât de ușor se iese și, din nou, fără să aibă mare legătură cu ce se întâmplă după. Și nu realizai că aceste alegeri pot influența venitul pe care urma să-l obții. M-am uitat prin Salario și am remarcat veniturile contabililor, veniturile programatorilor și sunt sigur că mulți contabili ar fi putut fi buni programatori, dacă și-ar fi pus problema că din postura de contabil nu ar câștiga la fel de bine ca în IT. Pe de altă parte, asta nu înseamnă că lucrurile s-au închis aici. Înseamnă că poate exista loc de migrare pe piața muncii dacă vrei să-ți fie mai bine și crezi că o creștere salarială ți-ar aduce asta. Acum sunt disponibile o grămadă de cursuri online, gratuite o parte dintre ele și poți să te recalifici în așa fel încât să-ți crești venitul. Venitul este în primul rând responsabilitatea ta și nu a managerului tău. Iar în momentul în care stai la un job, stai pentru că tu ai ales să stai acolo.

R.D.: Ce diferențe ai sesizat între blue collars și white collars când vine vorba de educația financiară?

C.I.: Am remarcat că până la un venit net de până în 2.000 de lei, oamenii știu foarte clar ce fac cu fiecare ban pentru că altfel nu ar putea să supraviețuiască. În momentul în care au trecut de acest prag și ajung la 5.000 sau chiar 14.000, oamenii nu mai au concret idee pe ce li se duc banii. Cred că știu, dar nu știu. Au niște impresii, dar când pun pe hârtie le iese cu totul altceva. Și asta e interesant apropo de un alt studiu. Tot cei 70% care nu au bani puși deoparte consideră că se descurcă bine financiar. Dar asta înseamnă că dacă le apare o cheltuială neprevăzută, ei intră imediat în zona de dificultăți financiare pentru că vor fi nevoiți să împrumute banii respectivi. Și luna viitoare vor trebui să îi dea înapoi și vor fi nevoiți să taie din ceva ce acum privesc drept normalitate. O persoană, indiferent de categoria în care se află, care reușește să pună deoparte 100 de lei, e mai bine decât persoana care cheltuie tot indiferent de cât are.

Mulți oameni cred că odată ce au terminat școala nu mai trebuie să învețe. Ori asta, din păcate, te conduce într-o fundătură la un moment dat. Trăim într-o lume care se schimbă atât de repede, încât trebuie să fii capabil să schimbi jobul sau abilitățile pe care le vinzi pentru a câștiga bani cât mai rapid. Și dacă faci din învățat o prioritate nu o să trăiești niciodată cu teama că se întâmplă ceva cu compania la care lucrezi și locul tău sigur dispare. Direcția în care ne îndreptăm este Gig Economy, cea în care ai mai multe joburi, în așa fel încât dacă ai pierdut venitul dintr-o zonă, nu ai pierdut tot venitul.

 

Dacă ești curios să descoperi și alte aspecte legate de educația financiară te invităm să asculți întregul podcast cu Cornel Ionescu, accesând linkul de mai jos:

Ți-a plăcut acest articol ce cuprinde răspunsurile unui coach financiar? Citește atunci și:

Ești o persoană comunicativă? Iată 5 meserii care ți s-ar potrivi!

Joburi part-time care-ți permit să te dedici și vieții de familie

Locuri de muncă în București pentru care nu ai nevoie de experiență

A fost util articolul? 4
Educația financiarăpodcast eJobs

Leave a Reply