Cât de eficient este pentru tine procesul de căutare a unui job? Deși la prima vedere schimbarea jobului pare ușoară, te poți confrunta cu situația în care aplici pentru mai multe joburi, dar nimeni nu te contactează. Și atunci e important să te întorci la procesul de căutare a unui loc de muncă și să îl faci cât mai relevant, fiind atent la câteva mituri.
Uneori în entuziasmul de a găsi jobul dorit te poți confrunta cu percepții nerealiste despre căutare și aplicare. Iată cele mai comune mituri și soluții pentru acestea!
Uneori un cuvânt e suficient atunci când îți cauți jobul potrivit. Alteori e nevoie să apeși pe câteva butoane ca să îl descoperi, însă o căutare relevantă îți sporește șansele de a obține jobul dorit.
Tot ceea ce trebuie să faci este să adopți un mindset curajos. Citește anunțul jobului și identifică cerințele care sunt obligatorii și cele care sunt de dorit. Dacă îndeplinești majoritatea cerințelor obligatorii, aplică! Ai încredere în abilitățile tale transferabile precum flexibilitatea, implicarea, atenția la detalii, în experiența ta și în capacitatea de a învăța la job.
Unul dintre cele mai comune mituri este că ar trebui să aplici la cât mai multe joburi pentru a-ți spori șansele de a ajunge la interviu. Însă tot acest proces poate duce la o lipsă de atenție la cerințele angajatorilor, dar și la dezamăgire pentru că invitația la interviu întârzie să apară. O abordare care îți poate crește șansele de reușită este să te concentrezi pe calitate în detrimentul cantității. Creează o listă scurtă cu joburile pentru care te-ai potrivi și abordează fiecare aplicare cu atenție. Include în CV cuvintele-cheie din anunț, cercetează compania și activitatea sa online și scrie o scrisoare de intenție, prin care să-ți arăți entuziasmul, calitățile și potrivirea cu jobul la care aplici.
Când ai adăugat ultima dată o scrisoare de intenție CV-ului tău? Uneori tentația este de a aplica în grabă și de a considera că recrutorii se uită doar pe CV. Într-un sondaj, 83% dintre recrutori sunt de acord că, deși nu este obligatorie, o scrisoare de intenție îți va permite să demonstrezi că ești potrivit pentru rolul la care aplici. Este atât de utilă și vine în completarea CV-ului, atunci când simți că nu îndeplinești toate cerințele jobului sau îți dorești să schimbi domeniul. Poți prezenta motivația ta de a te alătura companiei, punctele tale forte, felul tău de a fi, iar dacă nu bifezi toate cerințele angajatorilor, explică de ce consideri că ești relevant pentru jobul la care aplici.
După ce ai aplicat la un job și nu ai fost contactat, rămâi cu multe semne de întrebare: Oare angajatorul a văzut CV-ul meu? Oare au fost anumite aspecte care m-au descalificat din procesul de recrutare? Cel mai potrivit este să aștepți minimum două săptămâni după aplicare pentru a oferi echipei de recrutare timp să ajungă la CV-ul tău și să-l parcurgă. Dacă nu primești răspuns, sună sau scrie direct companiei. Mesajul tău ar trebui să fie scurt și clar. Să confirme interesul pentru job, să reamintească abilitățile tale forte și calificările, iar la final să exprime dorința de a afla un feedback despre aplicarea ta.