• 3 Dec. 2021
 • 3 min

5 motive pentru care merită să aplici la un job și în decembrie

De ce merită să-ți cauți în continuare job și în decembrie

Dacă te gândeai să pui pe pauză căutarea unui nou loc de muncă până după vacanța de Sărbători, poate ar fi cazul să-ți regândești strategia. Deși sunt voci care susțin că a căuta un loc de muncă în această perioadă este un exercițiu inutil, dovezile sugerează contrariul. Un sondaj realizat de platforma de joburi ExecuNet afirmă că 69% dintre recrutori declară că au plasat la fel de mulți candidați în decembrie, ca în orice altă lună.

Ai putea considera că această perioadă este mai puțin potrivită pentru aplicare, având în vedere că e o lună dedicată mai mult sărbătorilor în companii. Însă ai cu atât mai multe motive să fii activ în decembrie, cu cât datele eJobs arată că în lunile de vară de anul acesta nu au mai fost așa de relaxate ca în 2019, de exemplu. S-au scanat milioane de CV-uri, s-au postat sute de mii de joburi. Și același lucru ne așteptăm să se întâmple și în decembrie. Practic, pe fondul contextului actual, plin de provocări și neprevăzut, nu ne mai permitem sezoane leneșe.

94% dintre recrutori recomandă candidaților să rămână activi în căutarea unui loc de muncă pe final de an, arată un studiu desfășurat de Accounting Principals, companie de recrutare, parte a Adecco Group North America.

În plus, dacă aștepți până în ianuarie, riști să te confrunți cu una dintre cele mai dure și mai competitive piețe de recrutare ale anului. Și pierzi oportunitatea de a stabili o legătură cu angajatorii înainte de vacanță. Încă nu ești convins? Iată câteva alte motive pentru care luna decembrie e o perioadă numai bună pentru a aplica.

 

„Rămânând activ în această perioadă, te diferențiezi de concurență. Decembrie este momentul în care te poți poziționa pe lista scurtă a angajărilor care se fac în ianuarie, când recrutorii primesc noile bugete, spune Bree Silveira, sales recruiter la Glassdoor.

 

Deschizi din decembrie o conversație pentru 2022

Chiar dacă unele dintre companiile pe care le vizezi nu angajează în decembrie, asta nu înseamnă că nu le poți contacta de acum pentru a începe o conversație care ar putea da roade în 2021. În plus, și angajatorii preferă să organizeze primele interviuri încă de pe acum, pentru că ianuarie este o lună plină, în care vor demara și alte proiecte. Cu cât îți vei așeza mai repede numele pe lista potențialilor candidați, cu atât mai bine.

 

Profesioniștii sunt mult mai deschiși networking-ului

Cum decembrie este o lună în care mulți își iau vacanțe și se mai opresc din procese, asta înseamnă că persoanele rămase pe baricade au ceva mai mult timp de răspunsuri și de stat la povești. Gândește-te la profesioniștii din recrutare pe care îi cunoști sau la prietenii care lucrează în companii unde ți-ar plăcea să aplici. Profită de acest moment și lansează-le o invitație la cafea sau onorează invitațiile la evenimentele corporate (chiar și în varianta restrânsă). După întâlnire, trimite-le CV-ul tău și/sau scrisoarea de intenție.

 

„Nu te baza doar pe e-mail. Aplică oficial, la pozițiile companiei dorite, publicate pe platformele de joburi. Este important ca CV-ul tău să intre în baza de date a companiei și să corespundă cu poziția pentru care aplici”, Bree Silveira, Glassdoor.

 

Se găsesc atât locuri de muncă sezoniere, cât și poziții part-time

Decembrie este o perioadă neobișnuit de aglomerată pentru unele companii. Prin urmare, este normal să aibă nevoie de ajutor suplimentar pentru a trece peste această lună. Profită de joburile sezoniere  (diponibile în comerț/retail, transporturi/logistică, producție, relații clienți) care îți pot deschide calea spre o nouă colaborare de lungă durată sau aplică la unul dintre miile de joburi part-time disponibile în acest moment pe eJobs.ro pentru a-ți rotunji veniturile.

„Fă-ți timp în luna decembrie să-ți actualizezi CV-ul, scrisoarea de intenție și profilurile de pe rețelele de socializare ”, te sfătuiește Bree Silveira, sales recruiter la Glassdoor.

 

Ai timp pentru a fi prompt în aplicare

Dacă ești în prezent angajat, dar îți cauți activ un loc de muncă, este posibil ca sărbătorile să-ți ofere posibilitatea de a face asta mult mai temeinic. Potrivit unui sondaj TalentWorks, cei care aplică în termen de 96 de ore de la publicarea unui job au de 8 ori mai multe șanse să treacă la etapa interviului. Cu fiecare zi care trece după primele 96 de ore, șansele scad cu până la 28%. Acestea fiind zise, profită din plin de timpul pe care îl poți aloca. Este posibil ca timpul să fie în favoarea ta și CV-ul tău să fie remarcat dacă privești și din perspectiva faptului că în această perioadă nu sunt chiar atât de multe aplicări ca în restul anului.

 

Angajatorii au o stare mai bună de spirit

Perioada sărbătorilor, chiar și într-un context nu tocmai tipic pentru multe companii, aduce un plus de voie bună. Recrutorii sunt într-un moment festiv care le place mult, organizează cadourile pentru echipe, pregătesc Secret Santa și își planifică vacanța de sfârșit de an. Pe scurt, au o abordare și un mindset bazate pe recunoștință, sunt mult mai deschiși, ceea ce îți poate crește șansele de a obține cu succes un interviu. Nu ai prefera să începi o discuție cu un angajator acum, când se simte relaxat?

Poate cea mai inspirată decizie în luna decembrie este să fii curajos și să continui demersiurile de a-ți găsi un loc de muncă. Doar așa vei rămâne energic și entuziast, două trăsături pentru care vei fi apreciat de viitorul angajator.

Nu ai încă un CV bine pus la punct sau nu știi care sunt cele mai potrivite joburi pentru tine? Apelează numărul scurt (021)9124 pus la dispoziție de platforma eJobs România. Are tarif normal și poate fi apelat din toată țara, iar dacă suni la acest număr în intervalul Luni – Vineri, orele 09:00 – 17:00, un consilier eJobs îți va oferi tot suportul necesar pentru a aplica și în decembrie. Mult succes!

 

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și: 

Cum să gândești un plan de carieră pentru 2021

Fără experiență? Iată 7 lucruri de știut!

A fost util articolul? 12
decembriejoburi decembrie
 • AvatarDumitru Răcoreanu zice

  Mecanic auto și utilaje drumuri solicit angajare operator finisor asfalt.Vechime în muncă peste 40 ani.Lucrat efectiv pe finisor 20 ani.Utilajele pe care am lucrat sunt:Nicolina,Catterpilar și Vogele

  • Bună ziua,

   Vă recomandăm să sunați la 021 9124 și colegii vă vor ghida spre anunțurile de joburi care vi se potrivesc.

 • AvatarRizescu Gabriela zice

  Proaspăt absolvent al FSESSP Pitești, domeniul Psihologie, doresc colaborare medic medicina muncii, și /sau colaborare cabinet de psihologie clinică.

  • Bună, Gabriela,

   Îți recomandăm să suni la 021 9124 și colegii te vor îndruma spre anunțurile de joburi care se potrivesc așteptărilor tale.

Leave a Reply