• 3 Mar. 2021
  • 4 min

7 greșeli în carieră pe care riști să le comiți la 20 de ani

greseli in cariera la 20 de ani

La 20 de ani, te afli într-o etapă vulnerabilă a vieții. Poate ești pe punctul de a termina facultatea și te simți debusolat în legătură cu următorul pas. Poate ți-ai luat primul loc de muncă pe bune și cauți să te faci remarcat.

Și tocmai de aceea ești predispus să faci nenumărate greșeli în carieră. Ele vin însă cu lecții prețioase, iar o parte dintre ele pot fi evitate prin simpla parcurgere a acestui articol.

 

1. La 20 de ani nu ceri nimănui oficial să fie mentorul tău

Chiar și la început de drum vei întâlni la birou specialiști incredibili, de la care ai multe de învățat. Însă timiditatea specifică tânărului fără experiență te va face să eviți să-i spui unui astfel de specialist: „Admir traseul pe care ți l-ai ales și este foarte asemănător cu cel pe care mi-l imaginez pentru mine – mă poți ajuta să-ți calc pe urme?” Dacă nu formulezi o întrebare clară, e greu să primești exact ceea ce dorești.

2. Nu-ți gestionezi corect contactele

Pentru că la al doilea job am schimbat complet domeniul de la contabilitate la jurnalism, am plecat de la fostul job fără nicio adresă de e-mail considerând că acele contacte nu-mi vor mai fi utile pe parcurs. Nimic mai greșit. Din fericire, am putut reconstrui o parte dintre legături prin intermediul rețelelor de socializare, însă tu nu ar trebui să-mi calci pe urme. Creează-ți un document pe care să-l actualizezi constant cu informațiile de contact ale tuturor celor cu care interacționezi la job. Astfel, vei economisi mult timp și energie.

3. Nu-ți asumi greșelile

Suntem oameni. Cu toții facem greșeli. Și dacă ai un prim șef care te face să simți că greșelile nu sunt tolerate, atunci poate că trebuie să găsești pe altcineva pentru care să lucrezi. Totuși, ceea ce este inacceptabil este să nu îți asumi responsabilitatea pentru greșelile tale. Ascunderea de greșeli, minciuna despre greșeli și/sau aruncarea vinii asupra altora te va ajunge din urmă. Recunoaște că ai greșit imediat ce ceva nu merge bine. Nu e deloc plăcut, dar măcar reputația ta profesională va ieși mai puțin șifonată din tot acest proces.

4. Rămâi prea mult timp la același loc de muncă

Într-o piață a muncii presărată în prezent cu o mulțime de obstacole, e bine să fii recunoscător că ai un job – orice job. Dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să suporți la nesfârșit un mediu de lucru toxic sau pur și simplu o poziție care nu te împlinește profesional. Cum schimbi asta? Poți începe să faci în primă fază discret niște cercetări.

Vorbește cu oameni de la nivelul tău din alte companii pentru a vedea dacă au aceeași experiență. Astfel poți evalua mai bine dacă ceea ce treci este comparabil în industria ta – sau dacă situația ta este una problematică. Acest lucru este important în special pentru persoanele care au obținut un loc de muncă chiar din facultate, deoarece nu au un termen de comparație.

 

Oamenii cred că trebuie să găsească din prima slujba perfectă, dar la 20 de ani încă mai aduni informații. În realitate, fiecare slujbă va adăuga ceva în plus la setul tău de abilități. Astfel, că și un job care nu ți se potrivește poate fi o greșeală binevenită.

 

5. La 20 de ani obișnuiești să fii în competiție cu ceilalți colegi

Competiția cu alți colegi poate fi un bun motivator în școală și în sport, dar în lumea profesională, ea îți va pune doar bețe în roate. Fiecare individ ar trebui să aibă un set diferit de obiective, idealuri și valori, ceea ce înseamnă că nu există două persoane care să aibă același traseu profesional.

Dacă începi să te compari cu ceilalți pe baza unor lucruri precum titlul sau salariul, vei pierde din vedere ceea ce este de fapt important în orice carieră – propria satisfacție. Acordă atenție colegilor, dar nu încerca să-ți măsori propriul succes cu al lor.

6. Nu înțelegi încă puterea negocierii

Cuvântul „negociere” nu ar trebui interpretat ca o reclamație sau privit ca un tabu în interacțiunile tale la locul de muncă. Până la urmă, cel mai rău lucru care se poate întâmpla în timpul negocierilor este să ți se spună „nu”. Și dacă ți se spune „nu” unor lucruri esențiale pentru tine, e important să-ți regândești poziția în cadrul acelei companii. Puterea de negociere îți permite să construiești, să întreții și să îmbunătățești relații importante la locul de muncă. În plus, faptul că ești un bun negociator te face și mai eficient. În loc să petreci ore în șir în conflicte cu oamenii, încercând să-i convingi să facă ceea ce vrei, poți ajunge la acorduri, găsi soluții la probleme dure și poți continua munca cu mai puțin efort. Ce e important să înțelegi este că puterea negocierii nu începe și nu se termină la o discuție pentru o creștere salarială.

7. Nu-ți dezvolți brandul personal

Dezvoltarea unui brand personal este esențială pentru a fi observat în lumea profesională. Cu toate acestea, dacă nu ți-ai dezvoltat propriul brand personal în primii ani ai carierei tale, această aparent greșeală poate prezenta și niște avantaje. Folosind munca și experiențele din trecut, poți construi un brand personal mult mai solid decât atunci când încerci să creezi unul fără a avea în spate niște experiență care să-l susțină și să-i confere credibilitate.

 

Evitarea parțială a acestor greșeli nu-ți va garanta o carieră fulminantă, pe care o vei iubi pe viață, dar te va ajuta să atenuezi unele dintre neplăcerile care apar odată cu intrarea în lumea profesională ca absolvent recent al facultății. Păstrează-ți flexibilitatea, învăța din greșelile de la 20 de ani și rămâi concentrat pe obiectivele tale. Dacă reușești să faci asta, puține obstacole ar mai putea să stea între tine și visele tale.

 

Ți-a plăcut acest articol despre greșelile profesionale pe care riști să le comiți la 20 de ani? Citește și:

Echipa eJobs la primul job: experiențele care ne-au format

Ce oportunități de angajare a creat domeniul eCommerce

Cum să rămâi optimist când îți cauți loc de muncă

 

A fost util articolul? 6
greseli cariera 20 de anigreseli la 20 de ani

Leave a Reply