• 7 Sep. 2020
  • 3 min

7 pași pentru a deveni expert în networking

7 pași pentru a devii expert în networking (2)

Ce părere ai despre rețeaua ta profesională? Dar despre felul în care faci networking? Te angajezi în conversații cu persoane care te-ar putea ajuta să progresezi în carieră? Când majoritatea oamenilor se gândesc la networking, iau în calcul mersul la conferințe, întâlniri, expoziții comerciale sau alte evenimente. Însă circumstanțele recente au schimbat puțin felul în care decurg lucrurile.

Mai mulți profesioniști au ales să lucreze remote, iar tu probabil te întrebi cum mai poți lua legătura cu ei. Din fericire, există tehnologii, platforme și soluții disponibile, iar în articolul de față găsești toți pașii necesari pentru a face networking chiar și când lucrezi de acasă!

Pasul 1: Concentrează-te pe oamenii potriviți

Secretul construirii unei bune rețele profesionale nu este să adaugi pe conturile de Social Media cât mai multe persoane cu funcții importante, ci să te asiguri, în primul rând, că toți cei cu care plănuiești să interacționezi virtual sunt relevanți pentru cariera ta.

Pasul 2: Asigură-te că nu doar tu ai de câștigat, ci și cealaltă parte

Este foarte important ca atât tu, cât și celălalt profesionist implicat în networking să câștigați în mod egal atunci când vă folosiți de noua conexiune. Dacă beneficiezi mai mult tu de relația proaspăt stabilită, celălalt se va simți înșelat și va fi imposibil să construiești o legătură pe termen lung.

Pasul 3: Ascultă și întreabă

Toată lumea apreciază un bun ascultător. Este o calitate care va funcționa întotdeauna în avantajul tău. Dacă porți un dialog despre convingerile celor din rețeaua ta, îi vei cunoaște mai bine și vei stabili o relație profesională mult mai puternică cu ei. Dar un networking de calitate implică și adresarea de întrebări. Nu ezita niciodată să soliciți ajutor, fie că e nevoie să fii introdus unui nou contact sau de un simplu sfat. La început s-ar putea să te simți ușor inconfortabil, dacă nu te-ai aflat niciodată în această postură. Începe cu o mică rugăminte și nu fii insistent dacă persoana cu care comunici caută să se sustragă.

Pasul 4: Transformă-te într-un conector

Dacă poți face la rândul tău legătura oamenilor ce pot beneficia unul de celălalt, este un lucru excelent. Astfel poți construi relații durabile cu mai mulți oameni, iar când vei avea nevoie de ajutor vor sări negreșit în sprijinul tău.

Pasul 5: Nu uita de reconectare

Cu toții am avut de-a face cu oameni care ne contactau din senin, după ani de zile, pentru a ne cere ceva, după care nu mai dădeau niciun semn pentru alți câțiva ani. Nu fii unul dintre ei! După ce alegi persoanele potrivite pentru a-ți lărgi cercul profesional, caută să rămâi în contact cu ele.

Pasul 6: Postează articole atractive, de interes, pe conturile tale

Ce subiecte sunt interesante și/sau importante pentru tine? Crezi că și-ar da cineva seama doar intrând pe profilul tău de LinkedIn? Ai un punct de vedere distinct pe care îl împărtășești atunci când apar subiecte relevante? Postarea de conținut și articole interesante pe rețelele de socializare sau chiar pe un blogul propriu poate fi utilă pentru networking. Fii consecvent și treptat oamenii vor începe să aștepte cu nerăbdare părerile tale și chiar să le dea mai departe. În acest moment, profesioniștii de pretutindeni observă că primesc mai multe solicitări de conectare, deoarece sunt vizibili online. Împărtășirea de idei și conținut poate fi benefică și pentru tine. Cu toate astea, ar fi mai bine să te ții departe de subiecte sensibile cum ar fi cele cu tentă politică.

Pasul 7: Mai pune câte o cărămidă și la brandingul personal

Mulți oameni consideră că brandingul este ceva exclusiv pentru produse sau companii. Dar de ce nu poți construi un brand propriu? Dacă vei face asta, mai mulți oameni vor fi curioși să te cunoască și să se conecteze cu tine, iar acest lucru îți va extinde cu adevărat rețeaua profesională. De asemenea, ar trebui să-ți amintești că obținerea unui loc de muncă și ascensiunea în carieră au un fir comun și acesta este recunoașterea. Prin branding personal, vei putea obține recunoaștere, îți vei construi reputația și vei reuși să controlezi mesajul pe care îl primesc oamenii când îți văd numele sau aud despre tine.

Felul în care faci networking este crucial în toate aspectele carierei tale, deci asigură-te că vei construi legături puternice cu oamenii din cercul tău profesional. Cu cât relația este mai puternică, cu atât vei avea mai multe șanse de a accesa, prin intermediul lor, diverse companii și joburi disponibile în interiorul acestora.

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

Cum să obții recomandări și care sunt cele mai apreciate de recrutori

Cum să-ți consolidezi relația cu managerul

A fost util articolul? 7
Networkingnetworking expertsfaturi networking

Leave a Reply