• 2 Feb. 2015
  • 3 min

Cum sa obtii recomandari si care sunt cele mai apreciate de recrutori.

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Cand esti in faza finala a unui interviu, credibilitatea ta este sustinuta de recomandarile pe care le oferi. De aceea, este important sa ramai in relatii […]

Cand esti in faza finala a unui interviu, credibilitatea ta este sustinuta de recomandarile pe care le oferi. De aceea, este important sa ramai in relatii bune cu fostii angajatori, sunt cei care te vor ajuta sa obtii un loc de munca mai bun. Recrutorii apreciaza si recomandarile pe care le ai pe LinkedIn precum si asa numitele recomandari word of mouth care vin de la profesionisti in domeniu.

 

Conform Codului Muncii aceste recoamndari trebuie cerute inainte de inceperea contractului de munca. Iar research-ul despre candidati este tot mai avansat in faza finala a interviului. Mai nou, in Romania exista o agentie care se ocupa strict de verificarea recomandarilor, precum si a experientei si studiilor candidatilor, iar agentiile de recrutare sunt tot mai interesate de astfel de servicii.

Agentia ABC Human Capital iti recomanda sa pregatesti din timp referintele. O tactica buna este ca atunci cand pleci de la un loc de munca sa ceri si recomandari de la superiori si de la colegi. Este cea mai buna solutie atat timp cat relatiile sunt apropiate. In general, sunt utile trei referinte venite de la persoane diferite. De asemenea, alege cu grija persoanele care iti dau astfel de referinte, trebuie sa fie autoritati in domeniul in care activezi, sa fie deschise sa vorbeasca pozitiv despre tine si, mai ales, despre realizarile tale.

 

Daca nu poti obtine referinte de la fostul angajator, apeleaza si la profesionisti in domeniu pe care i-ai cunoscut la evenimente, training-uri si te-au apreciat. De asemenea, foarte utile sunt si recoamndarile de la profesorii din facultate (multi dintre ei si lucreaza in industria in care activezi si tu), precum si de la departamentul de HR. De exemplu, daca ai un job in vanzari, sunt apreciate si recomandarile de la clienti sau de la alti manageri de vanzari. Ia in considerare si referintele de la advisori si coachi – sunt cei care pot vorbi despre spiritul tau de initiativa, despre skill-urile tale interpersonale si despre calitatile tale de lider. De regula, nu sunt apreciate recomandarile care vin din partea familiei, nu au valoare, pentru ca persoanele sunt mult prea subiective in evaluare.
 
Cum sa ceri o scrisoare de recomandare
Cea mai potrivita abordare nu este sa intrebi daca iti poate scrie o scrisoare de recomandare. Oricine poate sa scrie o astfel de scrisoare, problema este ceea ce va scrie despre tine in acea scrisoare. Este indicat sa intrebi managerul sau colegul de birou daca simte ca te cunoaste bine pentru a-ti da o recomandare. Astfel, poti afla, dupa tonul vocii, daca persoana respectiva este entuziasmata sau ezita.
Daca refuza, nu te supara, ci multumeste-i! Altfel ai fi avut o scrisoare de intentie care transmitea ezitare, deloc optimista pentru angajare.
Daca accepta cu bucurie, vino in ajutorul persoanei respective si ofera o copie a CV-ului tau (pentru a fi informat despre skill-urile si experienta ta), precum si un job description. De asemenea, mentioneaza-i pe ce calitati ale tale sa puna accent. La sfarsitul scrisorii de recomandare, pentru a da credibilitate, mentioneaza si datele sale de contact. Foarte important este sa-i multumesti persoanei care ti-a oferit referinte si sa o informezi cum a decurs recrutarea. Este posibil sa ai nevoie de alte referinte si pe viitor.
Daca nu ai o scrisoare de recomandare, sunt apreciate si e-mail-urile si numerele de telefon ale persoanelor in masura sa ofere referinte. O companie sau o agentie de recrutare care isi respecta candidatii iti va cere permisunea sa contacteze persoana care a oferit recomandare pentru tine.

 

Sunt angajat, nu vreau sa stie ca vreau sa schimb job-ul
In aceasta situatie, este indicat sa ai deja un background de recomandari din facultate, de la fosti sefi directi si de la colegi alaturi de care ai lucrat in mod direct. Chiar si de la actualul loc de munca, incearca sa le obtii inainte de a cauta un nou job. Daca inca nu le-ai obtinut si esti in faza finala a unui interviu, ai tot dreptul sa oferi numai numerele persoanelor care stii ca sunt de incredere si care au un cuvant important de spus despre tine. Conform Codului Muncii Art. 29, (4): Angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.

 

Ti-a placut articolul? Afla in ce domenii sa te angajezi in 2015: http://www.recrutaresiselectie.ro/media/aparitii-tv/
 

De Steluța Năstase, Online Marketing Specialist ABC Human Capital

 

A fost util articolul? 0
scrisoare de recomandare

Lasă un răspuns