Pentru cei mai mulți candidați, interviul de angajare reprezintă cel mai intimidant moment. Dar nu ar trebui să fie așa. Dacă știi la ce să te aștepți și eșți pregătit pentru orice situație, nu trebuie să te îngrijoreze nimic.
Cunoaștem toate trucurile – de la cum trebuie să îmbraci la interviul de angajare până la modalitățile prin care îți poți mari șansele de reușită după ce acesta s-a terminat.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci – fii sigur că te prezinți la interviul de angajare cu o atitudine corespunzătoare. E normal să fii emoționat înainte de un interviu, dar trebuie să-ți schimbi modul de gândire referitor la acest lucru. Mulți oaneni petrec ore în șir gândindu-se la toate lucrurile ce ar putea merge prost, iar apoi, că rezultat, chiar comit o greșeală la interviu. Gândește-te la interviul de angajare ca la un joc. Aceasta este șansa ta de a-ți dovedi calitățile și de a fi mult mai convingător ca în CV!
Ține minte! Nu este vorba doar de un angajator care te intervievează pentru un post. Vrei să vezi și tu dacă firma respectivă ți se potrivește. Un alt lucru important este gândirea pozitivă. Cu o zi înainte de interviul de angajare gândește-te că acesta va decurge foarte bine, vei da răspunsuri inteligente, vei fi relaxat și încrezător.
Ca pentru orice alt test, trebuie să te pregăteșți din timp pentru interviu. Gândește-te la ce ar vrea să știe angajatorul și pregătește niște răspunsuri. Companiile caută oameni optimișți și motivați, așa că asigură-te că răspunsurile tale reflectă aceste calități. Chiar dacă fiecare interviu e diferit, există întrebări care apar mereu, iar un răspuns pregătit din timp te va transforma într-o persoană încrezătoare și îl va impresiona pe angajator. Găsește-ți timp să te gândeșți la câteva situații- când te-ai descurcat într-o problema dificilă, ți-ai depășit limitele sau ai făcut ceva foarte important pentru compania la care ai lucrat înainte. E foarte greu să te gândești pe moment la aceste lucruri.
O altă întrebare foarte frecventă e aceea referitoare la defecte. Intervievatul precaut va ști cum să transforme un răspuns negativ în unul pozitiv, explicând cum un defect poate deveni o calitate.
Studiile arată că prima impresie este dată în primele 10 secunde, de felul în care te prezinți. Îmbracă-te că și cum ai deține deja jobul la care aspiri! Informează-te cum se îmbracă cei care lucrează în firma respectivă (nu ne referim la uniforme, bineînțeles) și îmbracă-te la fel. Chiar dacă stilul e neoficial, îmbracă-te decent. Nu este momentul să încerci un stil nou. Fii însă sigur că ți se potrivește și că te simți bine în ținuta pe care o alegi.
Chiar dacă angajatorul s-ar putea să nu conștientizeze acest lucru, limbajul corpului spune multe. Contactul vizual este obligatoriu și indică faptul că ești o persoană încrezătoare, sinceră, că nu ai nimic de ascuns. Încrucișarea picioarelor sau a mâinilor te face să pari inabordabil. Stai drept, dar relaxat.
Cel ce te intervievează se află acolo pentru a-ți adresa întrebări, iar tu te afli acolo pentru a răspunde inteligent și la obiect la ele. Fii sigur că răspunsurile tale au că rezultat explicarea faptului că eșți persoană potrivită pentru postul respectiv. Nu există răspunsuri greșite, dar sunt răspunsuri care indică faptul că eșți candidatul potrivit. Când eșți întrebat despre calități, dă exemple. În loc să spui: sunt un bun agent de vânzări poți spune: Abilitățile mele în domeniul vânzărilor sunt indicate de faptul că am reușit să depășesc pragul cu 50% în fiecare lună. S-ar putea să pară că te lauzi, dar cum ar putea să afle despre acest lucru altfel?
Interviurile nu se desfășoară pe un sens unic. Pune întrebări la rândul tău arătând că te-ai gândit serios înainte să aplici. Plus că trebuie să afli dacă vrei cu adevărat jobul ăsta!
Trebuie să ai cel puțin 5 întrebări pregătite, care să aibă nevoie de răspunsuri mai ample. Întreabă despre natura jobului, despre oportunitățile de dezvoltare și despre modalitățile de pregătire pentru personalul nou. Întreabă cum se încadrează jobul tău în structura companiei, despre viitoarele strategii și cum se adaptează compania la noile piețe. Acest lucru îi impresionează întotdeauna pe angajatori!
Fii calm, vorbește încet și încearcă să transformi interviul într-o discuție. Dacă dialogul decurge natural, angajatorul va crede că aveți multe în comun și că te cunoaște mai bine. Așa că lasă-l pe el să direcționeze discuția, dar asumă-ți un rol activ în ea. Fii activ și vorbește liber. Adoptă tonul pe care îl impune angajatorul. Dacă el este prietenos și sociabil fii și tu la fel. Dacă este formal și rezervat trebuie să te conformezi. Nu comenta și nu întrerupe. Dacă te pierzi ia o scurtă pauză, reculege-te și gândește-te la ce vrei să spui. Studiile arată că, într-un interviu reușit,candidații petrec 50% din timp ascultând.
Întotdeauna, înainte de a pleca, exprimă încă o dată interesul față de postul dorit. Asta nu înseamnă să spui ceva disperat sau fals. Dar lasă de înțeles că eșți impresionat de ce ai văzut și ai aflat până acum. Apoi mulțumește pentru timpul și interesul acordat. Trebuie să arăți încă o dată că eșți persoană potrivită.
În cursul zilei următoare poți trimite un e-mail prin care să îi spui angajatorului cât de interesantă a fost discuția. Trebuie să fii scurt și fără să ceri ceva. Nu este doar politicos, dar îl va face să se gândească din nou la tine!
După interviul de angajare, gândește-te și notează pe o listă ce crezi că nu a mers bine dar și ce a mers foarte bine. Chiar dacă nu obții postul, vei deveni din ce în ce mai bun în timp!
Ți-a plăcut acest articol? Citește și:
Test de compabilitate: de ce crezi că ești potrivit pentru job?
Mă interesează un loc de muncă în străinătate!Mulțumesc!
Bună, Anica,
Te rugăm să ne precizezi în ce domeniu cauți loc de muncă în străinătate, pentru a restrânge căutarea. Pentru străinătate, găsești toată oferta de joburi aici: https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/strainatate/
Dacă te mai putem ajuta și cu alte informații, suntem aici. O zi frumoasă!
Bună ziua,m-ar interesa și pe mine va rog,sunt însărcinată în 9 săptămâni și sunt angajată de 3 luni ,la cat timp trebuie sa spun la muncă pentru a nu mă da afara?
Bună, Andreea,
Este ok după ce treci de perioada de probă.