• 12 Dec. 2023
  • 3 min

Cum să negociezi salariul ca un CEO

salariu
Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Când vine vorba de salariu nu de puține ori închizi complice din ochi pentru că șeful câștigă cu X% mai mult decât tine.

Ți se pare normal. Până când cineva te bate pe umăr și îți spune: „Hei, poți să fii ca șeful!” Iată câteva tehnici de negociere, prin care poți obține un salariu mai mare. Te poți inspira de la cel mai bine plătit om din companie!

Poate una dintre cele mai mari curiozități în companie este: ce salariu are CEO-ul? Dar cu ce te ajută să știi această informație atât timp cât nu o poți folosi la interviu pentru că nu ai experiența sau abilitățile sale? Lansează-i mai degrabă provocarea de a-ți povesti cum și-a convins la rândul lui șeful să-i dea salariul dorit și ce tehnici negociere salariu a folosit.

Și până la această întâlnire importantă, gândește-te că nu trebuie neapărat să candidezi pentru o poziție de CEO ca să știi cum să-ți negociezi salariul. Tot ceea ce contează este atitudinea. Și aici îmi aduc aminte de câteva secvențe din filme în care personajele au fost la înălțime în negociere, întocmai ca niște manageri, cu hotărâre și viziune.

În filmul True Grit (Adevăratul curaj), Mattie Ross, o tânără de 14 ani, se întâlnește cu un comerciant cu experiență. Prima ei mișcare în negocierea ei este de a-i arăta comerciantului că înțelege piața și valoarea cailor pentru care negociază. Abordarea aceasta îl obligă pe comerciant să-și ia negocierile în serios. De aceea este important să-ți începi negocierea cât mai credibil, cu argumente puternice. 

Într-o scenă din Wall Street: Money Never Sleeps (Wall Street: Banii sunt făcuți să circule), Louis Zabel (CEO-ul companiei Keller Zabel Investments) și Bretton James (un partener de la o puternică bancă de investiții care vine să preia compania Keller Zabel Investments ale cărei acțiuni au scăzut drastic) au fiecare o cifră de pornire, diferită de valoarea pe care o așteaptă la final, lăsând astfel loc negocierii. Așadar nu face greșeala de a porni discuția chiar de la suma pe care dorești să o obții la finalul discuției.

 

Tehnici negociere salariu – te pot aduce mai aproape de câștigul dorit

Definește foarte bine cât dorești să câștigi!

Este neplăcut să ajungi la interviu și să eziți când te întreabă ce salariu vrei. Ezitarea nu te va ajuta nicicum în negociere. Dacă oferta angajatorului nu este aproape de așteptările tale financiare nu trebuie să accepți. Important este să știi care este salariul mediu în funcție de experiența și studiile tale, iar în acest sens te poate ajuta Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, liderul pieței de recrutare din România, care continuă demersurile pentru transparentizarea veniturilor. Salario oferă informații pentru peste 800 de poziții diferite, din 62 de domenii de activitate, atât de la privat, cât și de la stat.

 

Este ok să ceri cât vrei!

S-ar putea să nu te simți confortabil să ceri mai mulți bani, mai ales dacă ești la început de drum, dar ai mai multe de câștigat dacă îți învingi teama. Astfel nu mai rămâi cu impresia că ai fi putut negocia o ofertă mai bună.

 

Află care e tradiția pentru anumite joburi!

Cercetează și află dacă jobul dorit este unul în care, de regulă, se oferă salarii mici. Dacă așa este, atunci este momentul să rupi această tradiție. Iar dacă salariul de bază nu este negociabil poți cere bonusuri, beneficii sau un angajament pentru o creștere viitoare.

 

Câștigă managerul de recrutare de partea ta!

Arată-i că ești pregătit pentru jobul pentru care recrutează, că ai inițiativă și idei de a rezolva anumite probleme. Odată ce l-ai câștigat de partea ta acesta poate să te vândă managerului cu mai mult decât ceri sau decât de aștepți.

 

Fii gata pentru un pitch!

Când discuți despre ofertă, fii gata să explici de ce meriți un salariu mai mare. Dacă ești la primul job poți să amintești de certificările tale și de abilitățile deprinse în programele de voluntariat. Pune în valoare orice experiență care se potrivește jobului pe care ți-l dorești.

 

Păstrează un ton pozitiv!

Chiar dacă salariul propus de companie este mai mic decât te așteptai și nu e loc nici de negociere, e bine să păstrezi un ton optimist. Mulțumește pentru ofertă și continuă să cauți job. Niciodată nu poți ști cum te vei întâni față în față cu același recrutor poate într-o altă companie.

 

Ți-a plăcut articolul despre tehnici negociere salariu? Citește și: 

 

5 întrebări pe care să ți le pui înainte de a cere o marire de salariu

 

Ce cuvinte să eviți în negociere când ceri o mărire de salariu

 

A fost util articolul? 38
  • AvatarDan zice

    Interesant articolul.

  • AvatarPopeye zice

    Buna ziua,

    Atat timp cat legea pe piata de munca este facuta de angajatorii straini si cei autohtoni, care i-au copiat foarte repede, adoptand un salariu minim standard – mici variatii, nu are sens sa vedem astfel de articole. Ce sa negociezi, cand esti intrebat din start care este salariul minim pentru care ai lucra si, daca nu te situezi in jurul salariului standard, esti eliminat ? Nu mai vorbesc daca esti trecut de 40 ani si CV-ul aterizeaza direct la cos.
    Nu se cauta oameni competenti, ci ieftini. Patronii au descoperit ca daca angajeaza cativa “robotei” coordonati de un “soft” bun, este mai rentabil pe termen scurt. Iar pe termen mediu si lung nu conteaza, caci dau tunul si apoi mai vad ei. Voteaza pe cine trebuie, care le fac legile cum vor si dispun organelor de control sa se orienteze … .
    Pe cand niste articole care tin cont de realitatile din colonia de sclavi ?

    • AvatarCatalina zice

      Perfect de acord, acest lucru e valabil peste tôt in lume, se préféra mana ieftina de lucru si in afara …de ce oare UE à deschis portile tarilor ca ROmania, Estonia, Bulgaria, etc?! Ca aveau nevoie de mana de lucru nesperat de ieftina/de care Sa-si bata joc sur place ….!!

    • AvatarTheo zice

      Ghici cu cât o fi plătit copywriterul care a scris? :))

    • AvatarAdrian zice

      Subscriu!

    • AvatarAlexandru zice

      Perfect de acord.

Leave a Reply