Salariu net sau brut? Ce negociezi la interviu? Care sunt estimările privind salariul minim net și salariul mediu net pentru 2024 și în ce domenii găsești cele mai mari salarii? Află în continuare!
Dacă ești angajat sau urmează să te angajezi, e bine să cunoști din ce este format un salariu net, câți bani merg la stat, cum îl negociezi la angajare, cum să ceri o mărire, dar și evoluția salariilor în ultima perioadă. Ai toate aceste informații chiar în acest articol.
Salariul pe care îl obținem de la un angajator este suma prin care suntem remunerați pentru munca pe care o prestăm la locul de muncă. Venitul salarial reprezintă partea fixă a câștigului în funcție de care se calculează și alte sporuri, indemnizații sau bonusuri. Trebuie să știi că indiferent de compania de care ai fost recrutat, angajatorul are obligația să-ți ofere lună de lună un salariu. Acesta se plătește cel puțin o dată pe lună, în ziua stabilită prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern. Există posibilitatea ca salariul să fie oferit în mai multe rate, ultima tranșă fiind denumită lichidare.
Când spunem salariu net ne referim la suma venitului cu care pleacă angajatul acasă, adică ce rămâne după ce sunt plătite toate contribuțiile sociale și taxele la stat de către companie. Mai exact, suma de bani pe care o primești „în mână”. În contractul individual de muncă ai văzut că este trecută o valoare mai mare decât cea pe care o primești pe card sau în numerar. Această sumă mai mare trecută în contract este salariul brut. Din acesta sunt scăzute toate contribuțiile sociale și taxele pe care trebuie să le achite atât angajatul, cât și angajatorul la stat. Despre acestea vorbim în continuare!
Sistemul contribuțiilor sociale obligatorii este format dintre alte trei contribuții: contribuția la pensii (CAS) în valoare de 25%, contribuția la sănătate (CASS) în valoare de 10%, acestea sunt datorate de către angajat, dar și contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) – 2.25%, aceasta fiind datorată de angajator.
Pe lângă acestea, angajații datorează și impozitul pe venit în cotă de 10%.
Cât despre CAM, potrivit Codului Fiscal, suma plătită este distribuită astfel:
Ca să-ți fie mai clar unde merg banii din salariul brut și cum ajungi la un salariu net, ne-am gândit să-ți venim în ajutor și să facem o simulare.
Să presupunem că un angajat dintr-o companie din România câștigă pentru cele 8 ore de muncă un salariu net de 5.000 de lei. În contractul individual de muncă al angajatului însă e precizat salariul brut, adică 8.548 de lei. Să vedem cum a ajuns angajatul să câștige un salariu net de 5.000 de lei pe lună.
Din salariul brut de 8.548 de lei angajatul achită CAS (25% din suma totală), adică 2.137 lei. Apoi, acesta mai achită CASS (10% din suma totală), în cazul angajatului nostru avem 855 de lei. La care se mai adaugă și impozitul pe venit de 10% (din suma rămasă după ce scazi CAS și CASS), adică 556 de lei.
Pe lângă acestea, angajatorul este obligat să mai achite și CAM-ul (Contribuția Asiguratorie pentru Muncă) în valoare de 2,25% din valoarea totală. În cazul nostru 192 de lei. Cheltuiala cu CAM-ul însă e de partea angajatorului și reprezintă o sumă suplimentară, care nu face parte din salariul brut.
Astfel, pentru a plăti angajatul cu un salariu net de 5.000 de lei pe lună, angajatorul cheltuie 8.740 de lei, din care 3.548 lei – taxele plătite de angajator pentru angajat și 192 de lei – taxa care este obligatorie pentru angajator.
Conform unui studiu realizat de către Romanian Business Leaders privind impozitarea veniturilor din salarii în 16 ţări europene, România are printre cele mai mari taxe pe veniturile din salarii. Un angajat din România care câştigă 5.000 de lei, va primi în mână 57,2% din salariul său brut, mult sub media europeană de 64,9%.
Salariul minim brut garantat în plată a crescut de la 1 iulie 2024 la 3.700 lei brut, creșterea fiind de 12,12% față de nivelul actual de 3.300 de lei. Precizăm faptul că 300 de lei nu sunt taxați la acea sumă. Prin umare, un angajat plătit astfel va primi o sumă de 2.363 lei în mână (adică suma netă).
Câștigul salariul mediu brut pe economie a fost de 8.480 în iunie 2024, iar cel net de 5.176 lei, conform Institului Național de Statistică. Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,5%.
În luna iunie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat:
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:
Cu 150.000 de interogări pe eJobs.ro, joburile de șofer au fost cele mai căutate de candidați de la începutul verii și până acum. Cei mai mulți dintre aceștia au fost interesați de oportunitățile disponibile pentru șoferii de categorie B, șoferii de tir sau cei de distribuție.
A doua cea mai căutată poziție a fost cea de manager, căutare care înregistrează o creștere puternică față de primele luni ale anului, în condițiile în care candidații au făcut 115.000 de interogări în platformă după acest cuvânt cheie.
Clasamentul continuă cu poziția de asistent medical, care a avut 87.000 de interogări pe eJobs.ro; operator call center, cu 64.000 de căutări și inginer, cu specializările de inginer constructor, inginer mecanic, inginer de instalații, inginer electric și inginer chimist.
Cei ce au fost interesați de joburile din call centere au căutat în special oportunități pentru vorbitorii de spaniolă, de italiană, de franceză și de engleză. În creștere față de începutul anului se află și căutările pentru care au fost folosite
cuvintele cheie „remote” și „acasă”.
1. București – 5.000 lei net
2. Timiș – 4.900 lei net
3. Cluj – 4.800 lei net
4. Ilfov – 4.200 lei net
5. Iași – 4.200 lei net
6. Brașov – 4.000 lei net
7. Sibiu – 4.000 lei net
8. Satu Mare – 4.000 lei net
9. Sălaj – 4.000 lei net
10. Bihor – 4.000 lei net
*Sursă: Salario by eJobs
Poziție Salariul mediu net Salariul maxim
*Salarii introduse în Salario, comparatorul salarial eJobs, de către specialiști în domeniu
1. Șofer – în medie 3.800 lei net
2. Asistent Medical – în medie 4.500 lei net
3. Operator call-center – în medie 2.900 lei net
4. Contabil – în medie 4.200 lei net
5. Inginer – în medie 4.800 lei net
6. Economist – în medie 4.500 lei net
7. Asistent manager – în medie 3.400 lei net
8. Agent vânzări – în medie 3.600 lei net
9. Consilier juridic – în medie 4.600 lei net
10. Electrician – în medie 4.500 lei net
Înainte de a solicita o mărire de salariu managerului tău pregătește niște argumente solide. Sau poți să ceri o evaluare prin care să demonstrezi că ai evoluat și chiar meriți o schimbare salarială.
La discuția cu superiorul e bine să mergi pregătit, să te documentezi despre nivelul de salariu oferit în piață pentru o poziție similară cu a ta. Compară-ți venitul pe Salario pentru a afla dacă primești cât meriți, dar și ce alte salarii se practică în piață pentru rolul și nivelul tău de experiență. Cea mai bună perioadă în care să-i ceri șefului o mărire este cea imediat următoare finalizării cu succes a unui proiect sau după o realizare în cadrul companiei.
Dacă în cadrul companiei există însă o procedură clar stabilită referitoare la măriri, atunci ar trebui să stabilești o discuție cu managerul după sfârșitul anului financiar.
La final e bine să spui exact ce salariu net îți dorești, asta după ce ai explicat exact de ce meriți să câștigi mai mult.
Dacă urmează să mergi la un interviu de angajare, trebuie să știi că angajatorul te va întreba ce salariu îți dorești. Iar tu ar fi bine să fii pregătit pentru această întrebare. Iată cum!
E bine ca atunci când mergi la un interviu de angajare să știi deja ce salariu îți dorești, ca recrutorul să nu te pună într-o postură delicată. Ai voie să ceri cât vrei, însă ar fi bine ca suma solicitată să fie conformă cu salariul oferit în piață în domeniul în care vrei să te angajezi, dar și cu experiența și studiile pe care le deții. Iar la interviu poți să ceri un salariu peste medie, ca să rămână loc și pentru negociere. Intră pe Salario pentru a afla cât câștigă alți specialiști ca tine.
Dacă salariul pe care ți-l oferă compania nu este negociabil, atunci încearcă să soliciți bonusuri sau alte beneficii.
De asemenea, înainte de interviu pregătește-ți pitch-ul, căci recrutorul dorește să știe de ce meriți un salariu mai mare. Încearcă să pui în valoare experiența și abilitățile care se potrivesc jobului pentru care candidezi.
Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligați să publice salariile pentru toate pozițiile pe care le scot în piață pentru angajare. Astfel, până la mijlocul anului 2026, toate grilele salariale ar trebui să fie publice. În plus, vei avea posibilitatea să obții informații despre veniturile colegilor tăi.
În acest context, doar în primele 5 luni ale anului, dintr-un total de peste 110.000 de joburi noi, postate pe eJobs.ro, 37.000 de joburi aveau și salariul menționat în anunțul de angajare.
Până acum, domeniile care au manifestat cea mai mare deschidere din acest punct de vedere au fost retail, servicii, turism, transport / logistică, industria alimentară și construcții. Mai exact, domeniile care nu doar că au cele mai mari volume de angajări, dar care se și confruntă cu o rată ridicată a fluctuației de personal, astfel încât nevoia de a găsi candidați care să ocupe pozițiile rămase vacante este imediată.
„Dincolo de faptul că va trebui să se alinieze la o măsură obligatorie, companiile înțeleg că o astfel de măsură va avea o serie de efecte pozitive, de la reducerea timpului necesar închiderii unei poziții – pentru că, știind salariul, candidații vor aplica mult mai țintit -, până la crearea unui avantaj competitiv pentru cei care oferă salarii peste media pieței”, explică Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
Poți apela la platformele online, căci foștii angajați sau chiar cei actuali nu se sfiesc să spună salariile pe anumite site-uri de specialitate. Tot acolo poți afla și despre beneficiile oferite de companie, dar și despre mediul de lucru. Pe eJobs.ro poți folosi filtrul „Salarii” pentru a vedea întreaga listă de joburi cu salarii afișate.
O altă sursă de informare sunt prietenii, cunoștințele sau chiar cei cu care vorbești doar pe rețelele de socializare. De asemenea, presa locală oferă deseori astfel de informații. Și chiar dacă nu găsești salariul oferit de o anumită companie, măcar te poți pune la curent cu nivelul salarial mediu din domeniul respectiv.
Nu în ultimul rând, poți apela la Salario.ro, comparatorul de salarii marca eJobs, unde până în prezent peste 750.000 de specialiști și-au introdus veniturile. Tool-ul de salarii oferă informații pentru peste 800 de poziții diferite, din 62 de domenii de activitate, atât de la privat, cât și de la stat.
Codul Muncii interzice, la stabilirea venitului salarial, orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenență națională, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală.
Pe lângă grilele de salarizare, unii angajatori pot oferi și altfel de recompense, printre care se numără sporurile sau adaosurile.
Sporurile se pot oferi în mai multe condiții. Spre exemplu, în cazul în care lucrezi în condiții periculoase sau nocive pentru sănătatea ta sau dacă ai ture de noapte.
Dacă ești angajat sau îți cauți un job, atunci trebuie să fii la curent cu evoluția salariilor de pe piața muncii. Iar dacă nu știai până în prezent cât cheltuie angajatorul pentru ca tu să lucrezi în compania lui, acum poți să faci rapid un calcul.
Fără experiență? Iată unde te poți angaja și câștiga bani rapid!
Acum lucrez in Logistca PC.Garage sunt in cautarea jobs.cu salariu peste 4500brut
Ce fac atunci când angajatori îmi dă 1600 lei și aici îmi arată un salariu de 2500 lei ? E aiurea, rămân șomeră
Bună, Alice,
Legal, trebuie să primești cel puțin salariul minim pe economie, 2300 lei/brut.
Bună ziua! Am o intrebare, sa marit salarile din ianuarie 2022 de la 2300 la 2550 si normal salariul este 1524 lei net. Dar eu am primit 1475 lei.. De ce? Chiar nu inteleg.
Bună, Alexandra,
Este corect calculul tău. Îți recomandăm să discuți cu angajatorul și să-i arăți prevederile legale. Dacă nu există un motiv pentru reținerea din salariu, poți cere ghidarea unui avocat specializat în dreptul muncii.
Alexandra , daca ai bonuri de masa , atunci venitul net variaza si din cauza aceasta ai primit doar 1475 lei in loc de 1524 lei
Eu am pe fisa contractului 3000lei brut
Și salariul meu normal e de 2000
Dar nu beneficiez de nici un tichet sau alt ceva
Conform sistemului de salarizare am primit bonus pentru reali,arile din trim.1.
Bonusul trebuie să îl primesc 6 luni.
În luna octombrie nu am realizat salariul minim garantat din vanzari și
Și au completat cu Bonusul.
Este corect?
Bună, Mihai,
Decizia de a-ți acorda bonusul este scrisă? Ai semnat pentru ea? Dacă da, ar trebui ca bonusul să fie peste salariul minim garantat, nu în completarea acestuia. Îți recomandăm să discuți și cu un avocat specializat în dreptul muncii.
Hello,
Îmi puteți explica va rog diferența între salariul de baza lunar și venitul brut și metoda de calcul ?
Bună, Vanessa,
Salariul brut e alcătuit din salariul de bază plus sporurile, indemnizațiile, compensatiile. Pentru a vedea metoda de calcul a unui salariu brut, poți folosi un calculator salarii, vezi ejobs.ro/calculator-salariu
Buna ziua!
Ce trebuie sa fac sa imi recuperez ultimul salar de la locul de munca, nu l-am primit de mai bine de un an, patronul tot amanandu-ma, spunand ca momentan nu are banii…?
Multumesc!
Bună, Florica,
Îți recomandăm să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul unde locuiești. De asemenea, un avocat specializat în dreptul muncii te poate ghida în această situație.
Buna ziua,
Îmi puteți spune de ce există diferență Între venitul net si salariul net? În cazul meu diferența este de foarte mare pentru luna iulie 2023, si în celelalte luni. Ce reprezintă această diferență si unde este reținută. Menționez că pe fluturaș nu apare nici o explicație care să justifice unde este virată această diferență foarte mare, unde sunt virați acești bani!
Bună, Daniela,
– Venit net înseamnă salariul brut (total drepturi) din care se scad contribuții sociale (șomaj, sănătate(CASS), penssii (CAS)
– Salariul net înseamnă venitul net minus impozit.
Buna ziua,este legal ca eu sa primesc un salariu lunar net de 230 ron,activitatea desfasurandu-se pe terenul meu,neprimind chirie,nu primesc nici bonuri de masa,când întreb angajatorul îmi răspunde ca plătește mult la stat.
Ce as putea face în aceasta situație?
Bună, Mihai,
Ești încadrat ca part-time? Dacă da, ar trebui să primești măcar jumătate din salariul minim brut pe țară (1.500 lei), din care se scad CAS, CASS, impozit pe venit. Rezultă 937 lei.
Îți recoamndăm să faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești. De asemenea, poți vorbi cu un avocat specializat în dreptul muncii.