• 13 Jan. 2020
  • 4 min

Salarii 2020. Cum vor evolua pe domenii

salarii 2020

Numărul de joburi continuă să crească în 2020 cu 10 – 15% față de 2019, conform estimărilor făcute de Bogdan Badea, CEO eJobs. Aceeași tendință, de creștere, o vedem și la salarii 2020. Luăm pulsul anului 2019 și aflăm ce domenii cheie vor fi la mare căutare în 2020, dar și cum vor evolua salariile.

2020 începe într-o notă optimistă, tot mai mulți angajatori anunță planuri de extindere a business-urilor atât în București, cât și în orașele mari din țară. Aceste planuri conduc și la creșterea ofertei de angajare cu 10 – 15% față de 2019. Dacă vorbim despre salarii 2020, acestea sunt strâns legate de domeniul în care lucrezi și de evoluția acestuia. De aceea este important să iei pulsul acestora, să afli de exemplu unde este cerere mare din partea angajatorilor și competiție mică și să ții cont de aceste date când îți negociezi salariul.

 

Domenii și orașe cu oferte generoase de locuri de muncă

În ultimele luni ale anului 2019, pe eJobs.ro am remarcat o creștere a locurilor de muncă care duc spre digitalizare (poziții orientate către IT, dar non IT) cum ar fi cele de Business Analyst, inginer automatizări. Pentru retail, de asemenea, au fost mii de posturi pentru că sunt tot mai multe lanțuri comerciale care se extind. În aceste domenii și nu numai, angajatorii au căutat candidați entry level, pe care să-i poată forma. Dacă ne referim la orașe cu un număr generos de locuri de muncă, din numărul total de joburi pe țară, 30-40% sunt disponibile pentru București. Restul de 60% se împart în cea mai mare parte între Cluj, Iași, Timișoara și Brașov. Iașiul are cel mai mare ritm de creștere economică în ultimii ani și o perspectivă sănătoasă de dezvoltare. Acest lucru se datorează creșterii spectaculoase a industriei IT şi de outsourcing. În 2018, chiar a primit titlul de oraşul anului din Europa Centrală şi de Est pentru dezvoltarea industriei de IT şi de outsourcing, în cadrul unui eveniment organizat la Varşovia unde a concurat alături de Debrecen (Ungaria), Kaunas (Lituania) și Kosice (Slovacia).


Pe eJobs.ro sunt 30.000 de locuri de muncă disponibile. În 2019, au fost înregistrate peste 10 milioane de aplicări.

 

Domenii cu competiție mare sau mică

Există și domenii pentru care oferta de locuri de muncă poate nu e atât de generoasă ca în retail, dar concurența candidaților este mare. Vânzările sunt în topul preferințelor românilor pentru că nu cer skill-uri sofisticate pentru a intra în domeniu, dar oferă o anumită libertate și flexibilitate pe care oamenii o caută. În vânzări e și cea mai echilibrată situație din punctul de vedere al cererii și ofertei. În schimb, în IT și în inginerie sunt multe poziții și puțini candidați, la fel și în zona de meseriași.

 

eJobs a ajuns în 2019 la peste 4 milioane de CV-uri. 

 

Salarii 2020 – tot mai mari pentru specialiști

Salariile au crescut constant cu 5-10% în ultimii 5 ani de zile și ritmul de creștere se va menține și în 2020, conform datelor pe care eJobs le are de la angajatori. De exemplu, pentru o poziție de entry level în IT salariul este acum de 1.000 euro. Oamenii merg la școli informale sau învață singuri programare și această abilitate de a învăța continuu contează mult la negocierea salariului. În inginerie, salariile pornesc de la 700-800 de euro. Pentru poziții foarte specializate în inginerie, salariile ajung chiar și la 4.000 de euro. „Tot mai multe companii afișează salariul și astfel se explică și competiția mare pentru joburi, candidații apreciind tot mai mult companiile care oferă transparență”, declară Bogdan Badea. Pachetele de beneficii s-au diversificat și ele, însă nu a existat o sofisticare a acestora, asigurările medicale și tichetele de masă au devenit beneficii curente. Angajatorii au investit mai mult în campanii de atragere și retenție a talentelor, arată CEO-ul eJobs.

 

Salarii medii nete pe domenii, în octombrie 2019 – sursa INS:

Telecomunicații – 4.216 lei
Construcții – 3.036 lei
Transporturi – 2.640 lei
Comerț – 2.583 lei
Agricultură – 2.425
HoReCa – 1.862 lei

Salarii 2020 în creștere pentru IT, inginerie sau joburi foarte nișate unde se găsesc cu greu specialiști.

 

Salariu minim 2020 în creștere

În negocierea salariului merită să ții cont atât de media domeniului în care vei lucra, cât și de salariu minim 2020 care începând cu 1 ianuarie a crescut de la 2.080 lei la 2.230 lei brut. Această decizie a fost luată prin hotărârea de Guvern nr. 935 din 2019 care prevede creşterea salariului minim pe economie pentru studii medii şi normă întreagă. În aceste condiții, salariul minim net crește cu 83 de lei, de la 1.263 de lei cât era până acum, la 1.346 de lei. Dacă jobul tău prevede nivel de studii superioare și ai vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare absolvite, salariu minim 2020, brut, pe ţară se menține la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore pe lună.


Joburile în străinătate – tot mai căutate pentru salarii și nu numai

În 2019, tot mai mulți români au căutat joburi în străinătate. Numărul de aplicări pentru locurile de muncă în străinătate a ajuns la un nivel record pe eJobs.ro: 2 milioane. 500.000 de români au aplicat preferând țări precum Germania, Marea Britanie, Olanda. Pentru prima dată în ultimii ani nu au mai fost în top țări precum Italia și Spania.


Nu mai vorbim doar de oameni care se duc să lucreze în construcții sau în HoReCa, ci vorbim de oameni cu mulți ani de studii superioare. Vorbim de oameni care caută posturi de ingineri. De exemplu, sunt poziții de inginer foarte bine plătite în Emiratele Arabe, unde se construiește foarte mult. Aici este un cumul de factori: salariul, nivelul de trai, educația, sistemul de sănătate. Ceea ce s-a întâmplat la nivel politic în România în 2019 i-a determinat pe unii români să ia decizia de a emigra. În 2020, sperăm ca interesul cel mai mare să fie pentru joburile în România. (Bogdan Badea, CEO eJobs) 

 

Salarii 2020 în străinătate

Salariile în Germania, Marea Britanie, Olanda pot fi chiar de două ori mai mari decât în România, însă trebuie să iei în considerare și costul vieții. Cu ce rămâi după ce plătești chiria și întreținerea. Salariul nu este însă singurul factor decisiv pentru români. Calitatea sistemului medical și infrastructura contează enorm și fac diferența când românii iau o decizie.

 

Mai multe șanse să te potrivești jobului și să câștigi salariul dorit

Să luăm un exemplu. Ai absolvit o facultate de comunicare și crezi că te-ai potrivi pentru joburi în PR, marketing, advertising însă nu știi pentru care dintre ele te-ai califica mai ușor. eJobs.ro are o zonă de machine learning care analizează aptitudinile pe care le menționezi în CV și îți trimite pe e-mail oferte de joburi fără să cauți neapărat în acest moment. Astfel poți să găsești un job unde aptitudinile tale să conteze și să fie recompensate conform așteptărilor tale.  

 

Ți-a plăcut articolul despre Salarii 2020? Citește și:

Ghid complet pentru o reconversie profesionala ca la carte

Salarii IT. Cât câștigi în România comparativ cu alte țări europene

Ce salariu câștigi ca asistent medical debutant în sistemul privat de sănătate

 

A fost util articolul? 12
salarii
  • AvatarVioleta zice

    Cum se poate ca un șofer tir cu experienta de peste 12 ani sa fie încadrat în tara cu un salar de 1370 roni dacă lucrează pe comunitate la containere ADR și sta câte 3 luni în străinătate? Ce articol l-a plasat la un asa salar?

Leave a Reply