E un lucru normal ca din postura de candidat să te simți nesigur cu privire la modul în care a decurs interviul de angajare. Chiar și cei mai încrezători oameni tind să-și întoarcă pe toate părțile prestația în așteptarea feedback-ului.
Dar nu e indicat să te concentrezi în exclusivitate pe răspunsurile pe care le-ai dat, ci să privești interviul în ansamblu și toată experiența din jurul lui. Doar așa vei putea repera câteva semne care pot trăda faptul că te afli pe lista scurtă a angajatorului. Deși nu ar trebui să iei aceste indicii ca pe o certitudine, ele reprezintă cu siguranță semnale pozitive care înclină balanța în favoarea ta.
Este posibil ca recrutorul să-ți fi spus deja la telefon cât timp ar fi trebuit să dureze interviul. Trecerea peste acea perioadă de timp este de obicei considerată de bun augur. Amintește-ți că timpul specialistului este valoros, mai ales atunci când se află în plin proces de recrutare. Faptul că și-a dedicat minute prețioase pentru a afla mai multe despre tine arată că e clar interesat și vede în tine un candidat prețios.
Atunci când detaliază amănunte referitoare la rol, inclusiv sarcinile de zi cu zi, intervievatorul folosește sintagme de genul „tu ar trebui să…”. mai degrabă decât „viitorul angajat ar trebui să…”, iar asta ar sugera că te și imaginează în rol. În plus, adăugarea de detalii despre elementele cotidiene ale rolului sugerează că vrea să-ți ofere o imagine completă asupra poziției pentru a-ți trezi și mai mult interesul și pentru a te determina să spui Da în cazul în care va veni cu o ofertă.
De obicei, acesta este un alt mod prin care unii recrutori spun că ești ceea ce caută, dar își doresc să afle și care este situația cu perioada de preaviz la jobul tău curent. În majoritatea cazurilor, nu ți s-ar adresa această întrebare dacă nu te-ar considera potrivit pentru rol.
La multe interviuri, tu ești de obicei cel care încearcă să-și prezinte abilitățile într-o lumină cât mai bună. Dar mai sunt și situații în care intervievatorul începe să-ți prezinte poziția cu lux de amănunte, dar și cu beneficiile pe care le presupune. Dacă el face asta înseamnă că ești dorit pentru respectivul rol. Altfel nimeni nu ar petrece timp explicând toate motivele pentru care este un mediu minunat de lucru și împărtășind detalii despre cultura organizațională, dacă ai fi un candidat mediocru.
În continuarea punctului anterior, deoarece intervievatorul vrea să te convingă la rândul lui, acesta este dornic să ofere răspunsuri complete la toate întrebările tale. Dacă acestea vin pe un ton entuziast și nu sunt monosilabice, atunci e un semn bun că specialistul de HR își dorește să pleci cu o impresie bună de la interviul de angajare.
Înainte de încheierea unui interviu, poți întreba despre pașii următori și când te poți aștepta la un telefon. Uneori, un intervievator va spune că mai are alți candidați de intervievat și te va informa după aceea despre decizie. Dar când un intervievator începe să discute în detaliu următorii pași, atunci este un semn bun că probabil vei merge mai departe într-o nouă etapă a procesului de angajare! Solicitarea de referințe este, de asemenea, un indicator pozitiv.
Deși nimic nu este bătut în cuie până când nu semnezi contractul, semnele de mai sus denotă că te-ai prezentat bine la interviul de angajare și ești un candidat puternic. Însă dacă întâlnirea în care ți-ai pus speranțele nu s-a concretizat până la urmă cu un job, intră pe eJobs.ro, updatează-ți CV-ul și aplică la unul dintre cele peste 20.000 de locuri de muncă disponibile în acest moment!
Ți-a plăcut acest articol despre semnele care indică faptul că interviul a decurs bine? Citește și:
De ce e bine să aplici pentru un job part-time