• 2 Mar. 2022
  • 3 min

Cum să vorbești cu managerul despre sănătatea ta emoțională 

sanatatea mintala
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Presiunea generată de contextul actual, dar și de ultimii doi ani de pandemie își spun cuvântul. Cum faci față la job când simți emoția momentului, când inevitabil ești expus la știri și imagini care nu te pot lăsa indiferent? O discuție cu managerul ajută mult și setează corect așteptările.

Anxietatea, dar și stresul îți pot pune în pericol atât sănătatea fizică, emoțională, cât și concentrarea și eficiența la job. În cazul în care nu ești atent la simptome și nu faci nimic pentru a îmbuntătăți sanatatea mintala, risti sa ajungi la burnout

Dacă simți că treci printr-o perioadă mai dificilă, cu neliniști și emoții cauzate de contextul actual, atunci e momentul să porți o discuție cu managerul tău și să încercați să găsiți soluții împreună. Ideea de a vorbi cu șeful s-ar putea să te sperie, dar e mai bine să-i comunici prin ce treci, mai ales dacă starea ta emoțională îți afectează activitatea de la job.

 

Cum să porți discuția despre sanatatea mintala cu managerul tău

 

Află de unde vine problema

Până să programezi o discuție cu managerul tău, trebuie tu să înțelegi unde își are rădăcinile starea ta emoțională precară. Pentru asta poți să-ți răspunzi la câteva întrebări, astfel vei căpăta o imagine de ansamblu asupra situației în care te afli. Iată câteva întrebări ajutătoare: 

  • Cum te împiedică starea emoțională să te concentrezi asupra proiectelor în care ești implicat? 
  • Care este aspectul de la job care te epuizează cel mai mult?
  • De ce ai avea nevoie ca să-ți îndeplinești sarcinile mai eficient?
  • Transferi stresul personal la locul de muncă?
  • Ce ai putea să faci pentru a delimita mai bine emoțiile din viața personală de job?

 

Fă o simulare a discuției cu un prieten

Dacă nu ai mai vorbit cu managerul tău despre astfel de aspecte, încearcă să faci o simulare a discuției cu un coleg cu care te înțelegi mai bine sau cu un prieten. Astfel, vei descoperi mai multe lucruri pe care vrei să le transmiți superiorului tău, dar și subiecte pe care poate nu dorești să le atingi. 

 

Spune exact ceea ce simți

Într-o astfel de conversație poate fi util să recunoști cât de dificilă este această perioadă pentru tine. Fii cât mai specific cu privire la simptomele pe care le ai. Desigur, nu trebuie să dezvălui amănunte din viața ta personală, dar ține cont că generalizările s-ar putea să nu-l ajute pe manager să înțeleagă exact prin ce treci. E important să-i oferi cât mai multe informații, ca el, la rândul lui să poată veni cu soluții. Spre exemplu, dacă ți se pare că volumul de lucru este prea mare sau deadline-urile prea scurte, iar starea emoțională nu-ți permite să te concentrezi, atunci menționează aceste aspecte. 

 

Gândește-te la soluții 

Încă dinaintea discuției, gândește-te la câteva soluții pe care le poți propune pentru a-ți soluționa problema. Spre exemplu, dacă delimitezi cu greu jobul de viața personală, atunci soluția este să introduci o graniță cât mai clară între cele două medii. Poate ai nevoie de timp liber, de un program mai flexibil sau de resurse suplimentare pentru a-ți realiza task-urile zilnice. Fii transparent și precizează soluțiile la care te-ai gândit. E important să ai un plan de acțiune și să știi exact cum ai putea să-ți îmbunătățești starea emoțională. 

O soluție pe care o poți propune managerului este să ajutați. Să vă concentrați pe emoții pozitive. Încearcă pe cât posibil să te mobilizezi și să-ți mobilizezi colegii să depășească starea emoțională și să oferiți suport. Puteți strânge produse necesare în această perioadă sau puteți fi voluntari, oferind ajutor la fața locului sau strângând fonduri.  Implicarea îți dă un sentiment de speranță, te ajută să fii pozitiv și să vezi că lucrurile evoluează într-o direcție mai bună.

 

Programează discuții în mod constant

Discuțiile cu managerul ar trebui să fie cât mai dese, desigur în funcție de disponibilitatea acestuia. Conversațiile cu el ar trebui să atingă atât aspecte actuale care au impact asupra stării tale emoțioanle, cât și volumul de muncă, resursele pe care le ai la dispoziție și factorii de stres care îți afectează productivitatea la job. Dacă superiorul tău nu vine cu inițiativa de a programa 1-to-1-uri o dată la câteva luni, atunci preia frâiele în propriile mâini și fii tu cel care stabilește întâlniri regulate.

Ai încredere în semnalele pe care ți le oferă organismul și mintea ta. E important să te asculți și să faci ceva în sensul îmbunătățirii stării tale emoționale. Dacă ești un angajat valoros, iar companiei îi pasă de evoluția ta, managerul va găsi o modalitate prin care să te poată ajuta. Iar dacă nu ai parte de înțelegere din partea lui, atunci sigur poți găsi un mediu potrivit nevoilor și preferințelor tale pe eJobs.ro

 

Ți-a plăcut articolul despre sanatatea mintala? Citește și: 

Cum să-ți dozezi energia pentru lucrurile care contează 

Ești la primul job? Cum te documentezi despre o companie

De ce e bine să aplici pentru un job part-time

A fost util articolul? 21
managersănătate la job
  • AvatarEveline zice

    Multumesc mult de informatii!

Leave a Reply