• 2 Feb. 2021
  • 3 min

Cum să-ți dozezi energia pentru lucrurile care contează

energia

Am putea spune că am pășit în 2021 cu lecția învățată din 2020. Ne-am schimbat modul de lucru, mulți dintre noi și-au mutat biroul acasă si, fără să ne dăm seama, am devenit managerii timpului și a task-urilor noastre. Avem însă în continuare o provocare supremă: unde găsim energia necesară să continuăm când fiecare zi pare o repetiție a zilei precedente?

Poate simți că în timpul unei zile nu ai energia necesară să începi sau să continui un task pe care la birou îl făceai în câteva minute. Sunt și sarcini care asta fac, îți iau din energie. Există însă și un antidot pentru ele astfel încât să fii productiv și energic într-un spațiu în care nu ai posibilitatea de a socializa față în față și de a te încărca de la colegi.

Inspirație pentru a-ți doza energia mai bine


La începutul anului trecut, citeam cartea lui Brian Tracy Începe cu ce nu-ți place, în care autorul pornește de la o idee simplă: nu ai niciodată timp să termini tot ce ai de făcut şi apar întotdeauna lucruri care te opresc să faci ce e mai important. Am descoperit 80% dintre rezultate sunt rezultatul a 20% din muncă. În traducere: dacă știi asupra căror sarcini să-ți dedici timpul și energia, poți ajunge să lucrezi mai puțin, dar mai bine și să ai rezultate mari. Am reținut că e important să reprioritizez task-urile, să deleg, să optimizez programul, însă până la momentul martie 2020 nu m-am mobilizat să le aplic. De atunci sunt însă mult mai atentă la energia mea și-mi pun câteva întrebări esențiale înainte de a începe lucrul.

 

Cum să-ți păstrezi energia pentru ceea ce contează


Iată câteva întrebări care te vor ajuta să te concentrezi pe ceea ce contează și să elimini task-urile care-ți iau din energie:

1.  Dacă aș putea elimina 25% din ceea ce fac în fiecare zi, ce aș elimina și de ce? Poate e vorba de un raport, de o ședință care poate fi un e-mail, de o colaborare care nu aduce rezultate. Fiecare dintre aceste aspecte îți pot oferi ocazia de a economisi timp și energie pentru task-uri care contează cu adevărat. Susține-ți punctul de vedere și în discuția cu managerul tău și arată-i că e cel mai avantajos să te concentrezi pe task-urile care aduc și rezultate.

2. Dacă fac o scurtă analiză a modului în care lucrez și a deciziilor pe care le-am luat în ultimul timp, am și modele de folosire eficientă a timpului? Poate ai identificat un blocaj de comunicare între două departamente. Ai semnalat aceste deficiențe și au fost luate decizii pentru eficientizarea comunicării, au fost automatizate anumite task-uri.  Astfel ți-ai eliberat câteva ore pe lună și ai armonizat și relațiile interne. Comunicarea și sesizarea imediată a problemelor poate fi de multe ori calea spre folosirea eficientă a timpului și păstrarea energiei

3. Care dintre sarcinile mele săptămânale aduc un beneficiu clienților și au potențial de a atrage contracte și care nu? Sau cum pot obține 80% rezultate cu 20% muncă? Munca ta presupune probabil și concentrarea pe detalii care de multe ori îți consumă din energie. Însă creează-ți un obicei din a-ți începe ziua cu acele task-uri care contează și care îți dau un sentiment de realizare. O scurtă analiză a modului în care îți petreci ziua de lucru îți va oferi ghidare spre prioritizarea task-urilor importante.

4. Care dintre sarcinile mele pot fi externalizate sau pe care dintre ele le pot delega? O echipă de la HBO a reflectat asupra acestei întrebări a luat decizia de a externaliza sarcina preluării apelurilor telefonice. Această modificare a condus la o creștere a calității informațiilor, oferind în același timp participanților mai mult timp pentru munca centrată pe client.

Apelează la mindfulness pentru a-ți conserva energia


Conștientizează faptul că în activitatea ta există lucruri pe care le poți controla și lucruri pe nu le poți controla. Este un pas important în concentrarea energiei și atenției în zonele potrivite. Misiunea ta este să acorzi atenție acelor lucruri pe care le poți controla. Mindfulness te poate ajuta în acest sens. Este practica prin care reușești să fii prezent, conștient de sine și implicat în ceea ce faci.

Când simți că gândurile te copleșesc și-ți iau din energie, ia rolul unui spectator care le privește cum vin și pleacă, dar rămâne ancorat în prezent. Motivul din spatele menținerii atenției în prezent este pentru că aici îți vei găsi calmul. Decât să stai pe gânduri și să-ți faci probleme care-ți răpesc din energie, e mult mai eficient să te concentrezi să termini un task și apoi să-ți rămână timp pentru o plimbare relaxantă.  

Poți face chiar un exercițiu de atenție, prin observarea obiectelor din cameră, prin ascultarea sunetelor, prin atenția asupra simțurilor tale. Același lucru îl poți replica și în task-urile tale. Permite-ți să observi lucruri de detaliu și vino cu idei care pot schimba în bine jobul sau cariera ta. Stabilește-ți obiective realizabile și acestea îți vor da energie și te vor inspira să faci schimbări pozitive în viața ta.

Anul acesta, energia ar trebui să meargă spre simplificarea task-urilor și concentrarea pe cele care aduc valoare. În loc să te gândești că într-o zi ar trebui să faci de toate, întreabă-te mai bine ce rezultate aduce fiecare task în parte. Astfel poți decide ce sarcini nu își au rostul în activitatea ta, unde ar trebui să-ți conservi energia, dar și unde ar trebui să o folosești din plin.

Ți-a plăcut articolul „Cum să-ți dozezi energia pentru lucrurile care contează”? Citește și:

Cum reduci stresul la locul de muncă
5 lucruri de analizat înainte să aplici la jobul de vis

7 reguli în carieră de la Bogdan Badea, CEO eJobs

 

A fost util articolul? 10
energia

Leave a Reply