• 26 Mar. 2021
  • 2 min

Program flexibil? Iată cum îl soliciți managerului!

program flexibil
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Modul de lucru cu care eram obișnuiți ni s-a schimbat odată cu venirea pandemiei. O parte dintre angajați și-au mutat birourile acasă, iar alte companii preferă modelul de lucru hibrid – de acasă și de la sediu. 

Oricare ar fi varianta pe care a adoptat-o compania în care lucrezi, s-ar putea să-ți dai seama că ai nevoie de un program flexibil, fie pentru că îți dorești să petreci mai mult timp cu cei dragi, fie pentru că vrei să trasezi o linie clară între job și viața personală

Așadar, dacă vrei să ai libertatea de a lucra la alte ore decât cele impuse de program, ar fi bine să stabilești o discuție cu managerul pentru a-i solicita ore de lucru flexibile. Ca să îți aprobe doleanța, îți venim în întâmpinare cu câteva recomandări de care te poți folosi în timpul negocierii.

 

Cum să-i ceri managerului un program flexibil la job 

Fii cât mai clar

Pentru a convinge managerul că, indiferent de orele la care lucrezi, rezultatele tale nu vor fi afectate, trebuie să vii cu argumente solide și să explici de ce îți dorești această schimbare. Poate vrei să începi programul până în ora 9.00, ca să nu fii distras de copii sau poate că îți dorești să lucrezi seara, deoarece ești mai productiv atunci. De asemenea, nu uita să-i menționezi că oricare ar fi orele la care alegi să lucrezi, îl vei ține la curent cu task-urile și proiectele în care ești implicat. 

 

Nu cere imposibilul

Dacă optezi pentru un alt program de lucru, dar natura jobului nu-ți permite acest lucru, s-ar putea ca managerul să-ți refuze solicitarea. E important ca, înainte de discuția cu acesta, să-ți analizezi rolul pe care îl ocupi și să te gândești dacă există soluții pentru tranziția către un alt program de lucru, mai flexibil. Mai exact, gândește-te dacă munca ta depinde de clienți sau de colegi, în acest caz s-ar putea ca noul program să impacteze rezultatele întregii echipe. 

 

Evidențiază beneficiile

Dacă un program flexibil te poate ajuta să fii mai productiv sau chiar să preiei mai multe sarcini decât în mod obișnuit, atunci ar fi bine să menționezi acest lucru în timpul negocierii. E important să prezinți managerului rezultatele pe care le poți obține prin această tranziție. 

 

Demonstrează-ți abilitățile 

Dorința de a-ți schimba orele de lucru trebuie să se bazeze pe rezultatele anterioare de la job. Dacă ai dovedit că respecți deadline-urile, că nu ai nevoie de ajutor în realizarea task-urilor și că ești proactiv la job, managerul va fi deschis să-ți ofere acest beneficiu. În caz contrar, ar fi bine să regândești propunerea sau să mai aștepți până când vei învăța tot ce ține de rolul tău.

 

Cere o perioadă de probă 

Propune-i managerului o perioadă de probă, în care atât tu, cât și el, să vă dați seama dacă un program flexibil vine în avantajul companiei. Poți seta o perioadă de una sau de trei luni, timp în care să ceri feedback constant despre performanța ta. 

 

Ia în calcul munca echipei 

Dacă managerul ți-a aprobat solicitarea, încearcă să ții la curent colegii cu task-urile și proiectele la care lucrezi. Totodată, ar fi bine să le prezinți tuturor membrilor echipei orele la care ești disponibil.

Înainte de pandemie, angajatorii erau mai reticenți la munca remote sau la migrarea către un program flexibil. În ultimul an, companiile au înțeles că angajații valoroși sunt productivi indiferent de locul sau timpul în care lucrează. Cel mai probabil, pe viitor, tot mai multe organizații vor pune acest beneficiu la dispoziția echipelor. Așa că, dacă în compania în care lucrezi nu există politici de muncă flexibilă, poți oricând aplica la o nouă poziție pe eJobs.ro!

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Ce beneficii îți aduce meseria de electrician

Cum se depășește ideea de impediment în carieră

Reconversie profesională sau cum te pot ajuta schimbările în carieră

A fost util articolul? 11
munca remoteprogram flexibil

Leave a Reply