• 28 Apr. 2018
  • 3 min

Ce înseamnă de fapt granița între job și viața personală?

viața personală și cea profesională

Încă de la primul job ne dorim să avansăm în carieră, ne imaginăm cum va arăta destinația la care vrem să ajungem în zece ani și depunem eforturi pentru a ne îndeplini obiectivele profesionale. Ascensiunea în carieră însă înseamnă mai multe responsabilități, mai mult timp petrecut la job și devine din ce în ce mai greu să închidem ușa biroului la ora șase.

Aici intervine conceptul work-life balance, discutat tot mai des în ultima vreme. Și pesemne, angajații chiar se confruntă cu lipsa unui echilibru între viața persoanlă și cea profesională, indiferent de poziția pe care o ocupă.

Însă ce înseamnă acest echilibru, cum putem să-l monitorizăm și unde e de fapt granița dintre job și viața personală?

 

Discuțiile de la cafea de dimineață pot deveni momente de conștientizare pentru unii dintre noi. Așa mi s-a întâmplat și mie, abordând acest subiect cu o fostă colegă de birou care obișnuia să-și ia laptopul acasă după muncă sau în weekend-uri. Primeam email-uri de la ea la 11 seara, nu pot spune că mă deranjau, doar că nu răspundeam la ele. Poate faptul că nu-i răspundeam îl considera ca pe o iresponsabilitate din partea mea, însă motivul pentru care făceam asta era altul.

 

Din discuție în discuție îmi spunea că muncește mult prea mult, că nu are timp să se mai bucure și de alte lucruri și că simte că a devenit un roboțel a cărui univers se limitează la job și câteva vacanțe pe an, nici vorbă de timp petrecut cu cei dragi sau de o plimbare de una singură prin parc. Iar deși se simțea nemulțumirea din vocea ei, observam că nu prea făcea nimic ca să schimbe lucrurile.

 

Am întrebat-o atunci de ce face acest lucru dacă o nemulțumește. Mi-a răspuns cu o întrebare, m-a surprins și m-a pus pe gânduri. „Știi acel moment când îți place la nebunie ceea ce faci?”.

 

Deși argumentul ei era destul de solid, nu împărtășeam aceeași opinie. Am ținut mereu la acest echilibru pentru că sunt de părere că viața nu înseamnă doar muncă, există și alte bucurii de care trebuie să profităm la maximum. Fiecare persoană își alege aceste bucurii, poate fi timpul petrecut cu oameni dragi, activități pe care le avem în afara muncii și pe care știm că nu le vom transforma într-un job, însă le facem în continuare cu plăcere.

 

Ulterior, am analizat această situație și mă gândeam că poate are dreptate și eu nu sunt suficient de îndrăgostită de ceea ce fac. Câteva zile am căutat un răspuns și l-am găsit pe cel care era potrivit valorilor și dorințelor mele. Mai jos sunt câteva concluzii pe care le-am tras în urma autoevaluării.

 

Echilibrul între job și viață personală nu înseamnă mai puțină dedicare

 

Poate unii manageri, superiori sau colegi care preferă să treacă peste acest echilibru consideră că dacă pleci la șase fix de la birou sau nu răspunzi la email-uri în weekend-uri înseamnă că ești iresponsabil. Cred însă că aceste lucruri nu înseamnă că nu suntem dedicați jobului sau că nu ne facem treaba bine, ci înseamnă că am găsit acea graniță între cele două medii potrivită pentru noi.

 

Fiecare înțelege diferit acest echilibru

 

Când vorbim despre work-life balance părerile sunt împărțite. Unii cred că îl caută doar cei care nu iubesc ceea ce fac, alții sunt 100% convinși că cele două medii trebuie delimitate, și mai sunt cei care consideră că jobul și viața personală trebuie să fie un tot. Totuși, cred că noi singuri ne alegem care este ecosistemul vieții noastre și cum vrem să arate, în funcție de priorități, de valori sau chiar de educație.

Sunt prea puțini angajați care iubesc ceea ce fac

 

Din păcate, cei mai mulți dintre angajați nu au un job pe care îl fac cu drag, iar unii chiar urăsc compania în care lucrează. Nevoia de o stabilitate financiară însă le impune condiția de a rămâne acolo unde nu se simt bine. Și atunci nu le râmâne decât să caute soluții, ori să se îndrăgostească de ceea ce fac, ori să-și reinventeze activitatea. Iar echilibrul dintre viața personală și cea profesională va veni de la sine, și aici, în funcție de dorințele fiecăruia în parte.

Nu este niciodată târziu să alegi o direcție

 

Toată viața noastră constă în a tinde spre ceva mai mult, mai bun, atât în viața personală, cât și în cea profesională. Suntem într-o căutare continuă, de la un job la altul, de la un hobby la altul, căutăm să identificăm acele activități care să ne facă fericiți. Iar dacă simți că te afli într-una dintre extremele celor două medii, atunci nu renunța să cauți ceea ce va face să te simți mai bine. Și nu mă refer la demisie, ci la atitudinea față de activitățile pe care le desfășurăm, avem toată libertatea să o facem. Oamenii vor respecta alegerea noastră indiferent de opinia pe care o ai față de echilibrul între viața personală și cea profesională.

 

Așadar, fiindcă părerile sunt împărțite, pot spune că acest concept de work-life balance reprezintă alegerea noastră, așa cum ne este confortabil și diferă de la o personalitate la alta.

 

Citește și:

Cum obții primul job dacă nu ai experiență?

Ce salariu ceri la primul job

Șapte semne că facultatea pe care ai ales-o nu ți se potrivește 

A fost util articolul? 5

Leave a Reply