• 2 Feb. 2022
  • 4 min

Îți dorești un job în IT? Iată ce abilități de bază să dezvolți acum

abilitati

La o analiză atentă a anunțurilor de joburi, vei observa că abilitățile digitale nu sunt necesare doar pentru locurile de muncă cu o calificare înaltă. Sunt esențiale în orice job (chiar și în domenii precum Au pair/Baby Sitter/Curățenie sau Sport/Frumusețe) și mai ales în roluri sofisticate în tehnologia informației. Și chiar dacă nu sunt cerute în mod explicit anunțurile de joburi (mai ales pentru cele care presupun activitate fizică), vei întâmpina situații în care ai de editat un document, de trimis pe e-mail sau trebuie să realizezi o planificare online.

Potrivit World Economic Forum, 54% din angajați vor avea nevoie de o recalificare semnificativă în 2022, în special pentru abilitati tehnice, precum programarea și dezvoltarea de aplicații, iar estimările Microsoft că în următorii cinci ani, piața muncii globală poate absorbi aproximativ 149 de milioane de locuri de muncă orientate spre tehnologie.

În acest context, ce poți face acum pentru cariera ta, astfel încât să rămâi un candidat competitiv, cu un nivel ridicat de abilitati, pentru jobul pe care ți-l dorești? Contează să te adaptezi, să-ți perfecționezi zilnic abilitățile digitale de bază și să încerci să aduci un plus carierei tale, prin deprinderea unor abilitati, mai specifice, care-ți permit să evoluezi spre un job în IT. Iată cum poți face acest lucru.

De ce merită să dezvolți abilitati digitale în domeniul IT

Câștigi mai bine decât în alte domenii. Într-un top al domeniilor cu cele mai mari salarii medii nete, realizat de Salario, comparatorûl salarial lansat de eJobs, IT-ul se află pe primul loc, veniturile fiind de 6.000 lei/net/lunar. Pe lângă faptul că se regăsește pe un loc fruntaș în topul domeniilor cu cele mai mari salarii medii nete, este prezent și în clasamentul dedicat pozițiilor cu cele mai mari salarii medii nete. Astfel un director IT câștigă 10.000 lei lunar, la fel ca un arhitect IT, iar un Project Manager IT are un salariu de peste 9.300 lei. Poți începe cu o cariera îi IT, cu un job în testare. Salariul mediu pentru un tester junior, pornește de la 4.000 lei/net, conform Salario.  

Eviți riscul automatizării. Dezvoltarea tehnologiei a dus la dezbateri intense despre viitorul muncii: tehnologia va crea locuri de muncă, le va redefini sau le va distruge? Raportul Burning Glass Technologies arată că locurile . de muncă care necesită doar competențe digitale de bază au un risc de automatizare de 80%, în timp ce joburile cu nivel mediu de calificare au un risc de automatizare de 51%, iar cele cu un nivel ridicat de calificare au un risc de automatizare de 33%. Nivelul de calificare și categoria de competențe digitale influențează riscul de automatizare, ceea ce înseamnă că locurile de muncă cu abilități digitale specifice și un nivel superior de calificare prezintă un risc mai mic de automatizare în comparație cu pozițiile care necesită doar competențe de bază.

 

Care e primul pas spre domeniul IT?

Asigurăte- că deții abilități digitale de bază:

  • Comunicarea prin e-mail;
  • Crearea și gestionarea documentelor online;
  • Folosirea tool-urilor de colaborare bazate pe Cloud, cum ar fi Google Drive, DropBox și Microsoft; 
  • Partajarea ecranului în timpul unui apel video
  • Utilizarea calendarelor online și gestionarea eficientă a programului 

Dezvoltă abilitati digitale mai specifice, care-ți permit evoluția spre un job în IT

 

Social Media Management

Postările tale pe conturile de Facebook și LinkedIn, folosind de exemplu tag-uri, link-uri cu preview sau anumite feature-uri pentru poze arată că îți ești mereu la zi cu noutățile. Mai mult decât atât poți să folosești tool-uri care-ți permit să programezi postări pentru toate conturile de rețele sociale (precum Hootsuite) sau tool-uri care-ți permit să creezi reguli pentru rețelele sociale atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. De exemplu, poți face backup-uri ale postărilor în Dropbox după ce acestea sunt difuzate sau să repostezi automat. Când oferi astfel de exemple la interviu, îți crești considerabil șansele de a obține locul de muncă dorit, chiar dacă nu ai experiență. Angajatorii vor ști că ai curiozitate și dorința de a învăța. 

 

Editare de imagini

Imaginile sunt componentă din ce în ce mai importantă a majorității site-urilor web și aplicațiilor. Sunt cele care mențin utilizatorii pe site sau cele care pot afecta încărcarea site-ului. Indiferent de jobul tău, vei întâlni situații când este important să modifici o imagine. Capacitatea de a utiliza un software de editare a imaginilor, cum ar fi Adobe Photoshop sau unul mai simplu, precum Pixlr.com este importantă și oferă un plus CV-ului tău, mai ales dacă nu ai experiență pentru jobul la care aplici. 


Editare video

Conținutul video va reprezenta 80% din traficul de pe Internet în viitorul apropiat. Și nu trebuie să fii video content creator sau social media specialist pentru a ști cum să-l creezi și cum funcționează acesta, ce feature-uri ai la îndemână. Poți exersa folosind contul de Youtube sau cel de TikTok. Angajatorii sunt atenți la conținutul din social media și apreciază dezvoltarea skill-urilor în crearea conținutului.

 

Analiza traficului web 

Este esențial să știi cine este publicul pentru care lucrezi, ce subiecte îl interesează, ce pagini accesează, cât timp dedică navigării pe site. Iar la interviu poți vorbi despre profilul utilizatorilor unui site, despre comportamentul acestora și despre deciziile pe care le-ai luat pentru a îmbunătăți timpul petrecut pe site.

 

SEO 

Este procesul prin care optimizezi conținutul web pentru motoarele de căutare (de obicei pentru Google Search), astfel încât acesta să apară în primele rezultate atunci când utilizatorii folosesc cuvintele cheie prezente. Și poți face exercițiul acesta cu site-ul personal. Să vezi dacă acesta apare în Google la o căutare după anumite cuvinte cheie pe care le-ai folosit.

Există câteva instrumente  care te pot ajuta SEO și afli cât de bine optimizat este site-ul tău. De exemplu, SEMrush îți oferă o analiză a site-ului și a poziționării acestuia, precum și idei pentru a-i crește poziția. O altă opțiune este Moz.com. Are articole informative și tutoriale care-ți oferă o pregătire de bază în SEO.

 

User Experience
Așa cum experiența la cumpărături în magazinele fizice joacă un rol esențial în stimularea vânzărilor, experiența utilizării unui site web sau a unei aplicații mobile este cheia pentru a-i determina pe utilizatori să cumpere sau să plaseze lead-uri. Astfel UX (User experience) intră în sfera abilităților digitale pe care merită să le dezvolți, mai ales din poziția de tester.  Aceasta este arta de a te asigura că aplicațiile și site-urile sunt intuitive și plăcute de utilizat. Pentru a te califica pentru un job de UX Expert, contează mult să deprinzi și abilități de AB Testing, cunoștințe de html/css, Photoshop. 

 

Îți dorești o calificare în domeniul IT? Înscrie-te la cursuri IT, by eJobs

Unele dintre cele mai bune resurse pe care le puteți folosi pentru a-ți dezvolta abilitățile digitale și a obține o calificare sunt cursurile IT, organizate în România de eJobs, prin proiectul Cursuri de IT by eJobs. Acestea sunt create printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.
 

Ce trebuie să știi despre cursuri: 

  • Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
  • Au loc de luni până vineri, între orele 17:00 / 17:30 și 20:00 / 20:30 (ora de începere se stabilește la prima oră de curs)
  • Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
  • Se întâmplă 100% online
  • Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Contactează-ne la 0729 699 505 sau cursuri-it@ejobsgroup.ro!

 Ți-a lăcut articolul despre abilitati de baza pe care să le dezvolți acum pentru un job în IT? S-ar putea să-ți placă și:

 

CV-ul care te aduce mai aproape de jobul dorit

5 idei pentru a-ți păstra motivația când înveți ceva nou

 

A fost util articolul? 6
abilitati

Leave a Reply