Tocmai ai identificat un job în domeniul IT care simți că ți se potrivește, după titlu? Probabil că și ție ți s-a întâmplat să parcurgi repede cerințele, să te concentrezi mai multe pe abilitățile hard cerute de angajator și să treci poate cu vederea anumite abilități soft precum curiozitatea, pasiunea și atenția la detalii.
Ce am aflat noi, în experiențele pe care le-am avut la interviuri este că de multe ori avem mult mai mult de câștigat dacă dovedim că avem aptitudini care pot face diferența, precum atenția la detalii. Și aceasta poate compensa chiar lipsa experienței. Îți propunem să descoperim împreună de ce atenția la detalii este importantă în carieră și în domeniul IT, dar și cum o poți dezvolta.
Atenția la detalii îți permite să-ți îndeplinești task-urile în mod eficient și să oferi calitate activității tale, dar și mai puține erori. Angajatorii apreciază atenția la detalii și o includ în mod explicit în anunțurile de pe eJobs, sub diferite formulări („Ești o fire curioasă, preocupată de dezvoltare în regim autodidact și atentă la detalii pentru a identifica soluții”; „Abilități analitice și o bună atenție la detalii”; ”Hard worker with great attention to details”), atenția fiind considerată o abilitate fără de care nu-ți poți face jobul. Și este testată din CV, greșelile de ortografie și de gramatică, lipsa de organizare a informațiilor sau lipsa de preocupare pentru aspectul prezentării profesionale sunt indicatorii lipsei de atenție la detalii. Potrivit unui studiu realizat de Adecco – 43% dintre manageri descalifică candidații pe baza greșelilor de gramatică. De asemenea, recrutorii pot apela și la teste de personalitate menite să evalueze atenția la detalii. Mulți dezvoltatori software evaluează calitatea noilor aplicanți aruncând o privire pe codul lor înainte de a lua în considerare un CV. Vor să știe dacă codul este curat, dacă poate fi citit și întreținut cu ușurință.
Atenția la detalii este o abilitate care pare să fie în declin în aceste zile, la fel cum este și concentrarea. Punem mai mult accent pe atingerea rezultatelor, încât omitem detaliile fine. Iar scrierea sau testarea software-ului este complexă. Atât de multe lucruri trebuie să funcționeze corect pentru ca produsul final să poată fi folosit. Prin urmare, a fi meticulos și minuțios atunci când lucrezi în acest domeniu este un skill necesar.
Tendința ta este ca în software să încerci să fii exhaustiv (să afli cât mai multe detalii din testare, scrierea codului în diferite limbaje de programare), însă riscul este să pierzi contactul cu profunzimea lucrurilor. Este posibil să termini mai repede un task, însă nu neapărat și în mod corect și apoi să fie nevoie să o iei de la zero. E mult mai ușor să mergi în profunzime de la început și să înțelegi mai bine cum funcționează lucrurile.
Atenția la detalii în domeniul IT:
Oamenii cu o mare atenție la detalii, au și o tehnică, aceea de a nu se grăbi, oferindu-și timp pentru a descoperi mai bine un domeniu de interes.
„Profesioniștii de acum sunt încurajați să exerseze lucrul într-un ritm mai lent, existând concepția că acest stil de lucru îi poate ajuta să-și îmbunătățească atenția la detalii la locul de muncă”, spune Aima Irfan, redactor-sef la InsideTechWorld. „Când vorbim despre atenția la detalii, înseamnă să ai mai mult timp pentru a înțelege și a-ți îndeplini sarcinile într-un ritm mai lent. A crea ceva de calitate înseamnă a reveni asupra lui din nou și din nou pentru a te asigura că este realizat cât mai bine. Cheia stă în a rămâne concentrat, în a lucra în ritmul care-ți permite să fii atent și să eviți distragerile”, adaugă redactorul-șef de la InsideTechWorld.
Spre exemplu, poți apela la cursuri de dezvoltare profesională în domeniul de interes pentru tine. Proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020 te va ajuta să-ți dezvolți abilitățile hard și soft, dar și să le poți pune în valoare în mediul profesional. Atenția la detalii o vei exersa în timpul cursurilor, unde vei învăța cum să descoperi erorile din site-uri și aplicații. De exemplu, în cadrul cursurilor de testare, vei avea Atelier practic în Jira & Testlink și Atelier de Management-ul defectelor: prioritate & severitate.
Proiectul Cursuri IT by eJobs are mai multe etape (cursurile propriu-zise, coaching, consiliere). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să lucrezi alături de ceilalți cursanți, de la care vei putea deprinde anumite tehnici prin care îți poți dezvolta atenția la detalii. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.
Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:
Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:
PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID
proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Gestionarea task-urilor contează atunci când îți dorești să fii atent și să reduci riscul de a greși într-un deadline. Cel mai bun mod de a aborda termenele limită este de a stabili prioritățile. În primul rând, notează-ți toate sarcinile pe care speri să le reaalizezi într-o zi. Apoi, gândește-te la sarcinile care au prioritate mare. O sarcină este programată până la sfârșitul săptămânii, în timp ce celelalte sarcini sunt pe termen lung? Începe să acorzi toată atenția celei mai apropiate.
Știm că poate ai tendința de a demonstra că ești cel mai bun, ceea ce înseamnă că îți asumi mai multe responsabilități în același timp și mergi cu ele chiar peste program. Și, deși acest lucru te poate face să pari un om muncitor, poate duce adesea la multitasking forțat. Când îți asumi prea multe task-uri îți poți împiedica performanța.
Ai încercat însă să lucrezi la o singură sarcină la un moment dat, fără distragerea atenției? Probabil că ți-a fost și mai ușor să identifici anumite detalii care ți-ar fi scăpat dacă ai încerca să faci multitasking. Acest stil de lucru te va ajuta să devii mai productiv și să te concentrezi mai bine.
Este normal ca anumite aspecte să-ți scape în timp ce lucrezi. De aceea e bine să-ți revizuiești munca pentru a vedea ce detalii ai ratat la prima vedere. Acordă-ți timpul necesar pentru aceeastă etapă importantă înainte de deadline-uri.
Să ai o procedură de lucru pentru sarcinile pe care le faci în mod regulat te poate ajuta să fii atent la aspectele importante. Acest lucru este important mai ales dacă te simți blocat în detaliile banale ale jobului tău. Rutina de lucru îți va fi utilă pentru a rămâne concentrat și pentru a evita pe cât posibil greșelile. Poți folosi instrumentele de management de proiect pentru a-ți organiza mai bine munca, precum Scrum, un cadru agil folosit de multe echipe de software și dezvoltare pentru a-și urmări proiectele. Îți reprezintă vizual munca pe care o desfășori și îți facilitează organizarea, urmărirea și actualizarea progresului, reducând astfel din riscul de a pierde atenția la detalii. Tabloul Scrum este alcătuit de obicei din coloane numite „Povești utilizator”, „De făcut”, „În curs” și „Terminat”.
Să știi că nu trebuie să faci din atenția la detalii un task individual. Este ok să ceri o privire pe munca ta de la un om de încredere, precum managerul sau un mentor. Pentru că oamenii care acordă atenție detaliilor nu trebuie să surprindă ei înșiși toate detaliile. De asemenea, poți apela și la tool-uri automate care, de exemplu, îți identifică bug-urile din cod.
Deși s-ar putea să crezi că trebuie să lucrezi toată ziua pentru a duce lucrurile la bun sfârșit, poate ai observat că îți atingi obiectivele și ești mai implicat la locul de muncă atunci când iei pauze regulate. Potrivit unui sondaj realizat de compania Tork, 91% dintre angajați spun că luarea unei pauze îi ajută să-și mențină concentrarea, iar 88% se întorc la muncă simțindu-se plini de energie și revigorați după o pauză. Stare care duce și la o atenție mai bună la detalii.
Uneori poate fi dificil să fii atent, pentru că există mulți stimuli vizuali sau auditivi în jurul tău. Dar ai alături tool-uri și prieteni care pot să vină cu o privire limpede asupra a ceea ce ai lucrat. Pentru că nu știi niciodată când un element ratat în scrierea codului sau neobservarea unui bug ar putea afecta navigarea sau funcționarea site-ului. Și le poți arăta angajatorilor că ești atent la detalii, nu spunându-le direct, ci fiind meticulos în redactarea CV-ului și în răspunsurile detaliate la interviu. Curaj!
De ce e important să ai pasiune când îți dorești un job în IT