• 17 Aug. 2022
  • 5 min

De ce e important să arăți curiozitate la interviul în IT

curiozitatea

Există o mulțime de noi oportunități în carieră în acest moment, și dacă ai curozitatea de a explora îndeaproape, numai pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, vei găsi peste 35.000 de locuri de muncă, dintre care cele mai multe în comerț/retail, transporturi/logistică, HOReCa și IT. Iar piața forței de muncă este deosebit de activă în acest moment, recrutorii fiind interesați să acopere deficitul de talente, așa că este un moment grozav pentru a căuta un nou loc de muncă. Pentru a-ți crește șansele de reușită, te poți orienta spre una dintre industriile unde există deficit de angajați, cum este IT-ul. Astfel îți poți asigura și o carieră de viitor.

Un job nou, într-o industrie nouă înseamnă și noi provocări. Te gândești că poate nu ai experiență sau poate nu ai abilitățile necesare. Însă e important să analizezi anunțurile de recrutare și îți vei da seama că angajatorii pun accent mai mult pe abilitățile soft, iar curiozitatea este un skill esențial, tot mai des cerut, pentru că anticipează succesul tău în domeniul IT. Cum poți dovedi că ai curiozitate, afli în cele ce urmează.

 

De ce curiozitatea este o abilitate critică acum 

Un studiu recent al companiei de software SAS, realizat pe un eșantion de 2.000 de lideri din cinci industrii și șase țări, arată că 62% dintre aceștia spun că este le este greu să găsească oameni cu abilități tehnice, iar 60% afirmă că le este greu să-i găsească pe cei cu atributele personale de care este nevoie în business, precum curiozitatea.

Curiozitatea devine, așadar, o trăsătură critică. Impulsul de a căuta noi informații, de a explora noi experiențe și de a descoperi noi posibilități de rezolvare a unei probelme este valoros și te ajută să te califici pentru un job în IT. 

Potrivit studiului SAS, 72% dintre manageri spun că a fi curios este o trăsătură valoroasă și 51% dinte manageri consideră că această abilitate a devenit tot mai importantă în timp. Liderii cred, de asemenea, că are impact asupra afacerii (59%) și asigură o performanță mai bună (51%).

 

Curiozitatea, importantă pentru dezvoltarea ta în carieră

Curiozitatea îți oferă și abilități mai bune de rezolvare a problemelor. Drept urmare, poți lua decizii mai bune și poți învăța constant din fiecare problemă. Curiozitatea te poate ajuta să abordezi situațiile cu mai multă creativitate. Prin întrebările pe care le pui oamenilor, îți dezvolți setul de cunoștințe necesare pentru a lucra într-un anumit domeniu. 

Această abilitate, alături de conștiinciozitate, este la fel de importantă ca inteligența pentru performanța academică, arată studiiul “Curiosity is critical to academic performance”, realizat de  Association for Psychological Science. 

 

Cum arăți curiozitate în CV și la interviul pentru un job în IT?

Competiția pentru locuri de muncă există mai ales în industrii în care salariile, dar și oportunitățile de dezvoltare în carieră sunt mari, precum IT-ul. Nu va fi suficient să spui doar că ești curios, va trebui, de asemenea, să-ți demonstrezi curiozitatea și impactul acesteia asupra rezultatelor business-ului. Iată cum să faci acest lucru, într-un mod care contează:

 

Arată că ești preocupat de a învăța

Recrutorii au puțin timp la dispoziție pentru a scana CV-urile și, dacă nu ai cursurile pe care le urmezi menționate la începutul CV-ului sau chiar în rubrica Despre mine, pot fi trecute cu vederea. Sau nu au o imagine clară despre ceea ce studiezi în cadrul acestor cursuri și despre implicarea ta. De aceea este important să fii direct și să vorbești la interviu despre abilitățile și cunoștințele pe care le-ai deprins în cadrul formării și despre proiectele la care lucrezi. 

Te poți înscrie, spre exemplu, în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job. 

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

Pune întrebări la interviu

Această „misiune” te poate face să simți că ești poate mai puțin informat decât colegii tăi. Dar este doar o percepție. Când pui întrebări, vei afla mai multe detalii despre un subiect. Vei clarifica lucruri pe care nu le-ai înțeles sau concepții greșite pe care le-ai putea avea. Este important să nu-ți fie teamă să întrebi. Gândește-te că dacă alți candidați nu pun întrebări, asta nu înseamnă că știu totul. S-ar putea să ezite să întrebe. Vei face o impresie mult mai bună dacă arăți că ești activ și preocupat de job și de companie.

Întrebările potrivite pentru interviu

Cele mai bune întrebări depind, desigur, de context, de jobul și compania la care ai aplicat, dar există și câteva reguli generale de urmat. Pentru început, optează pentru întrebări deschise precum:

  • Ce abilități sunt necesare pentru a mă integra în echipă și în cultura companiei? 
  • Ce au făcut candidații anteriori pentru a avea succes în rolul lor? 
  • Care sunt provocările jobului și ale business-ului? Ce soluții ați adoptat până acum? În funcție de răspunsul recrutorului, poți pune întrebări care să arate angajamentul tău și implicarea ta, aceasta fiind o modalitate de a-ți demonstra curiozitatea.

Recunoaște că nu știi ceva

Dacă nu știi ceva, nu încerca să maschezi acest lucru. Este în regulă să recunoști nivelul cunoștințelor și al abilităților tale. Dar nu spune pur și simplu „nu știu”. E mult mai eficient dacă spui „Nu știu, dar vreau să aflu” sau „Nu știu, dar aș vrea să învăț.”  Ia totul ca pe o oportunitate de a remedia lipsa de cunoștințe.

 

Subliniază eficiența pe care o ai în activitate

Potrivit studiului SAS, 62% dintre lideri asociază curiozitatea cu o mai mare eficiență și productivitate. Descrie ce faci concret pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele, metodele de lucru și ce rezultate ai avut până acum.

Demonstrează că ești creativ

De asemenea, liderii asociază curiozitatea cu gândirea creativă, cu dezvoltarea de noi soluții și cu abilitatea de a aborda probleme complexe. În cadrul interviului, vorbește despre soluțiile noi pe care le-ai găsit la probleme. Oferă exemple în care abordarea ta inovatoare a adus rezultate pozitive în cariera ta și în business.

 

Arată reziliență

56% dintre lideri văd, de asemenea, o legătură între curiozitate și adaptabilitate. Când te confrunți cu situații noi și cu ambiguități, curiozitatea te poate ajuta să le depășești. Punând întrebări și descoperind noi abordări, te reinventezi atunci când lucrurile se schimbă. La interviu vorbește despre modul în care curiozitatea te-a inspirat să faci schimbări și să te adaptezi pentru a evolua în carieră. 

 

Vorbește despre interesele sau chiar despre hobby-urile tale

Cercetările psihologice sugerează că interesele și hobby-urile sunt un indicator puternic al curiozității noastre și avem mai multe șanse să dezvoltăm abilități utile atunci când suntem curioși de ceva. 

Dacă interesele tale sau hobby-urile din timpul liber au legătură cu jobul la care ai aplicat sau te ajută să dezvolți abilități necesare pentru un nou rol, nu ezita să vorbești despre ele și să faci conexiuni între activități. Astfel oferi recrutorului ocazia de a te cunoaște mai bine și de a relaționa mai bine cu tine. 

 

Gândește-te înainte de a răspunde

Curiozitatea poate fi ușor de identificat și printr-o serie de alte capacități cognitive, cum ar fi atenția și gândirea critică. Este ok să-ți faci timp să răspunzi la o întrebare. Să te gândești. Dacă îți acorzi un moment de gândire, vei ajunge să oferi răspunsuri atent formulate și să bifezi astfel cerințele pentru a obține jobul dorit.

Ai tot mai multe oportunități în carieră în acest moment, iar curiozitatea poate fi una dintre cele mai semnificative abilități, prin care te poți diferenția de ceilalți candidați. Oferă exemple care să arate că ești curios, creativ, eficient, flexibil și dedicat. Acestea te vor ajuta să te califici pentru un nou loc de muncă, care să-ți ofere motivație și satisfacție. Pe eJobs.ro sunt disponibile peste 35.000 de locuri de muncă în acest moment, dintre care peste 3.800 în IT/Telecom. Adu curajul de a încerca ceva nou! De restul se ocupă eJobs.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cele mai importante lecții de care să ții cont în testare

 

Evită aceste erori când alegi o carieră de tester software!

A fost util articolul? 0
curiozitatea

Leave a Reply