• 2 Nov. 2018
 • 4 min

Ferește-te de cele mai comune 7 greșeli la interviu

greșeli la interviu

E ușor să te lași afectat de interviurile nereușite din trecut și de lipsa de experiență sau de tact a unor recrutori. Asta nu înseamnă însă că te poți lăsa ghidat de aceleași 7 greșeli la interviu. Descoperă-le în articol și evită-le data viitoare când aplici pentru un job!

Lucrând în industria resurselor umane, inevitabil ajung să vorbesc, nu doar cu ai mei colegi, ci și cu toți prietenii mei, despre cât de greu e să obții un loc de muncă și cât de neplăcut a ajuns să fie interviul de angajare. O prietenă mi-a povestit cum, după numeroase interviuri nereușite în care aducerea în discuție a salariului părea să fie tabu, a ajuns să întrebe din prima, la toate celelalte interviuri pe care le-a avut, cât e salariul și, mai mult, să refuze să continue discuția mai departe dacă intervievatorul nu-i oferă un răspuns concret. Pot să înțeleg frustrarea unei astfel de situații, dar în același timp nu pot să nu mă pun în pielea acelui recrutor care ar fi vrut să o cunoască mai bine și care va rămâne, cu siguranță, cu această unică impresie: „Deci o interesează doar banii.”

Interviul de angajare e mai mult despre impresii decât despre orice altceva.

Nu mă înțelege greșit, nu e nimic în neregulă cu a-ți dori un salariu care să te motiveze și să refuzi un post dacă remunerația nu e pe măsură, dar dacă ești etichetat ca „doritor de bani” și doar atât, atunci trebuie să înțelegi și consecințele. Pentru că, în mintea omului de HR, candidatul care e interesat doar de bani va pleca în mod cert la o altă companie dacă primește o ofertă mai bună. Desigur, majoritatea ar face-o, dar interviul de angajare e despre impresii mai mult decât orice și față de orice altă relație pe care o formezi cu un om, această oră sau jumătate de oră pe care o petreci cu un intervievator poate duce la un contract. Așa că da, omul de HR e reticent. El poate doar să presupună că tu vei fi un angajat valoros și riscă de fiecare dată când angajează pe cineva, pentru că nu știe dacă presupunerea sa se va dovedi a fi corectă. Așa că ce poți face tu ca să-i lași o impresie grozavă? Păi, în primul rând să eviți aceste 7 greșeli la interviu:

 

Greșeala #1: „Să-ți aduci frustrările cu tine la interviu.”

Poate ai avut douăzeci de interviuri nereușite până acum, în care oamenii care te-au intervievat s-au purtat urât, te-au grăbit, te-au gonit, ți-au pus întrebări aiurea sau, așa cum am menționat mai sus, au refuzat să-ți dea mai multe detalii despre salariu. Asta nu înseamnă însă că următorul tău interviu o să fie la fel. Sigur, asta nu înseamnă nici că următorul o să fie diferit, dar dacă tu-ți aduci frustrările cu tine la următoarea întâlnire, atunci din start ele se vor transforma într-un ton acid și-ntr-o lipsă de răbdare față de omul care-ți pune întrebări acum. Vino fresh la interviu, știind cine ești, de ce ești în stare și ce-ți dorești, dar fără așteptarea ca tot interviul să decurgă exact așa cum îți imaginezi tu că ar fi mai bine.

 

Greșeala #2: „Să crezi că intervievatorul îți știe pe de rost CV-ul.”

Sigur s-a uitat cu o mai mare atenție peste CV-ul tău înainte de a te invita la interviu, dar înainte de întâlnirea propriu-zisă e foarte posibil să fi revizuit foarte puțin experiența ta anterioară. Nu te simți insultat dacă îți pune o întrebare al cărui răspuns îl poate găsi și în CV. Răspunde cu răbdare și înțelege că tot tu te cunoști pe tine cel mai bine și poți oferi răspunsul corect și complet.

 

Greșeala #3: „Să întârzii și să nu anunți din timp.”

În recrutare nu există sfertul academic. O întârziere de cinci minute este în regulă, chiar și o întârziere de zece minute poate fi OK dacă suni omul de HR și îi explici că ești prins în trafic, dar o întârziere mai mare e deja exagerată. Ce faci dacă știi că vei întârzia mai mult de 10 minute? În primul rând, trebuie să suni persoana cu care urma să te întâlnești și să îi spui, în mod realist, cât vei întârzia, apoi să o întrebi dacă se mai poate vedea cu tine în ciudat întârzierii. Dacă are o altă întâlnire stabilită, roagă intervievatorul să stabiliți o altă întâlnire și, nu în ultimul rând, cere-ți scuze că ai întârziat. Nu-i faci un favor intervievatorului dacă vii la interviu. Întâlnirea asta e pentru amândoi, așa că trebuie să-ți asumi când faci o greșeală.

 

Greșeala #4: „Să nu știi nimic despre job sau despre companie.”

Unele companii sunt micuțe și e greu să găsești informații despre ele, iar unele joburi par atât de standard încât nimic nu te surprinde. Totuși, asta nu înseamnă că poți veni la interviu fără o documentare făcută în prealabil. Salvează anunțul de job recitește-l înainte de interviu și caută mai multe informații despre companie, măcar în drum spre interviul propriu-zis.

 

Greșeala #5: „Să nu pui nicio întrebare.”

Nu-ți fie teamă să întrebi lucrurile de care mai ești interesat la finalul unui interviu. Acum poți să întrebi de salariu, de beneficii, de posibilitatea zilelor de lucru de acasă, de programul flexibil, de cât de mare e departamentul etc. Desigur, poate nu e momentul să întrebi tot ce-ți trece prin cap, dar două-trei întrebări bine plasate îi vor arăta intervievatorului că ești cu adevărat interesat(ă) de poziție.

 

Greșeala #6: „Să te porți ca și cum le știi pe toate și să subestimezi omul de HR.”

Dacă ești intervievat pentru o poziție tehnică, e foarte ușor să comiți aceste greșeli la interviu. Sigur știi mai multe lucruri despre domeniul tău decât știe omul de HR, dar asta nu înseamnă că îți poți permite să-l iei peste picior. Ține minte că ai venit la interviu pentru că ești interesat de poziție sau de companie, nu ca să-ți flexezi mușchii.

 

Greșeala #7:  „Să vii îmbrăcat ca și cum ai ieșit să duci gunoiul.”

Exgerez, desigur, nimeni nu-ți spune că trebuie să te îmbraci la patru ace pentru un interviu. Totuși, o ținută office ordonată contează foarte mult atunci când vrei să faci o primă impresie bună.

Tu ce alte greșeli ai mai făcut sau de ce alte greșeli ai mai auzit? Lasă-ne răspunsul în comentarii!

 

Ți-a fost de folos acest articol? Atunci citește și:

Cum să-ți mărești șansele de a fi chemat la interviu

Pregătește-te de interviu în 30 de minute

Patru întrebări inteligent de pus recrutorului la interviu

A fost util articolul? 76
 • AvatarMihai zice

  Buna seara,
  Nu o sa scriu romane, ci doar legat de prietena dvs care era curioasa de remuneratie si va voi spune o povestioara: Am participat la un interviu pentru un post in cadrul departamentului de vanzari. M-am prezentat la timp, aranjat, parfumat… toate bune si frumoase. Cuvintele frumoase imi curgeau cu un debit extraordinar. Angajatorul (actionar de altfel) mi-a adresat urmatoarea intrebare: Ce-ti doresti tu de la job-ul asta? Si limbajul meu de lemn l-a ofuscat un pic si mi-a replicat: Ce?? Stabilitate, colaborare de calitate, bla bla bla? Baaaa, tu trebuie sa vii pentru bani! Toti muncim pentru bani! Poate maine firma da faliment si tu iti doresti stabilitate? Despre ce vorbim? Mentionez ca nu a fost rautacios, chiar daca limbajul asta poate denota. Ceea ce vreau sa spun este ca orice interviu este diferit in felul lui. Oamenii sunt subiectivi, cultura rganizationala le cere sa se comporte intr-un anume fel, etc. Cred ca e si despre noroc, sa rezonezi la nivel chimic cu HR-istul. Sa te faci tu ca om placut, sigur, bine intentionat. Ah… si mai continui cu una scurta: Cum poti numi pentru recrutarea unei persoane intr-o functie de middla management o persoana de aprox 22 ani? Am patit-o. Nu e placut sa te simti respins doar pentru ca acea persoana nu te place din mai stiu eu ce puncte de vedere (probabil fizic, raportandu-ma la atitudine).
  Seara minunata sa aveti!

 • AvatarMersoiu Aristita zice

  Intradevar ca toti dorim stabilitate financiara din mai multe motive dar este gresit spus la un interviu din primele discutii cu interlocutorul .In asemenea cazuri trebuie sa fii diplomat si spre finalul interviului ii adresezi intrebarea privind renumeratia pe masura muncii depuse.

 • AvatarClara zice

  Da, cele mai multe interviuri de angajare, se suțin, doar pentru că așa prevede legea: trebuie scoaterea postului la concurs, adică trebuie să se țină niște interviuri de angajare pentru ocuparea unui post de lucru! Desigur, cea mai oribilă experiență pe care am trăit-o, este aceea că atunci când am ajuns la o firmă pentru un interviu de angajare, stupoare ceea ce mi s-a spus: jobul a fost ocupat! Nici măcar nu mi s-a răspuns la forma politicoasă de salut, adică la “Bună ziua”! Legea ce prevede în astfel de cazuri? Nimic, ……..”Ți-ai luat țeapă”

Leave a Reply