• 29 Apr. 2018
  • 2 min

Pregătește-te pentru interviu în 30 de minute

pregateste-te pentru interviu

Chiar dacă se presupune că ai aplicat pentru un job la care te-ai pricepe, un job similar cu poziția pe care o deții acum la altă companie sau complementar cu experiența ta de muncă de până acum, tot trebuie să te pregătești pentru interviul programat. Nicio grijă însă, pregătirea nu durează mult și nici nu necesită alte resurse în afara unei conexiuni la internet.

Aplicarea la un job nou presupune ceva muncă suplimentară. De cele mai multe ori înseamnă că trebuie să îți completezi CV-ul cu cele mai recente informații profesionale, dacă nu chiar portofoliul, iar uneori înseamnă chiar că trebuie să redactezi o scrisoare de intenție, lucruri care sună ușor, dar care durează mult mai mult decât te-ai aștepta de fiecare dată.

 

Presupunând că ai citit descrierea job-ului cu atenție înainte de a aplica și că ți-ai completat CV-ul și scris mesajul de intenție în funcție de aceasta, cel puțin teoretic ar trebui să fii pregătit pentru a-ți susține poziția de candidat. Practic, uneori se întâmplă ca interviul să fie programat la câteva săptămâni de la aplicarea ta, așa că nu strică să îți reamintești un pic cerințele postului și să citești mai multe despre companie, fie cu o seară înainte, fie în drum spre sediul organizației care te-a invitat la întâlnire. Pentru rezultate optime, îți poți structura ideile în următorul mod:

1. Amintește-ți cerințele postului (5 min)

Sigur nu ai omis ceva din anunțul de job? Recitește-l cu atenție și subliniază aspectele la care te pricepi cel mai bine, cât și aspectele care îți sunt mai puțin familiare, pentru a-ți face o imagine de ansamblu a așteptărilor angajatorului. Compară aceste cerințe cu CV-ul tău și gândește-te rapid la posibilele întrebări pe care le-ar putea avea recrutorul pe baza acestora.

2. Caută mai multe informații despre companie (10 min)

Chiar dacă te-ai documentat asupra companiei la momentul aplicării, e bine să îți reîmprospătezi memoria cu niște detalii noi. Caută site-ul companiei, pagina sa de Facebook și de LinkedIn și citește mai multe despre misiunea organizației, valorile sale și echipă.

3. Pregătește-ți propriile întrebări (5 min)

În funcție de informațiile pe care le găsești sau pe care nu le găsești, pregătește-ți câteva întrebări despre lucrurile suplimentare pe care vrei să le afli: câți oameni sunt în departamentul tău, cineva îți va fi managerul direct (dacă obții postul), care sunt cele mai aglomerate perioade din an la nivel de muncă etc. Dacă te gândești un pic la lipsurile celorlalte joburi pe care le-ai avut și la cât de ofertantă pare compania pentru care ai aplicat acum, cu siguranță vei găsi câteva întrebări tocmai bune de pus recrutorului.

4. Pregătește-ți un mic discurs despre calitățile tale (10 min)

Imaginează-ți că intri într-un lift cu managerul unei companii la care ți-ar plăcea să lucrezi. Ce i-ai spune despre tine ca să-l convingi să te angajeze cât timp urcați câteva etaje? Acest exercițiu este cunoscut sub numele de „elevator pitch”, o prezentare personală care nu ar trebui să dureze mai mult de un minut. În cazul interviului, recrutorul deja îți cunoaște un pic nivelul de experiență și cunoștințele, așa că gândește-te în schimb la calitățile care nu se observă așa ușor dintr-un CV. Pregătește-te să îți descrii aceste calități, plus două-trei experiențe anterioare în care te-ai dovedit a fi candidatul ideal.

 

Tratează interviul cu seriozitate, chiar și înainte de a te prezenta la compania care te-a invitat la întâlnire, și vei vedea cum o jumătate de oră de pregătire îți poate aduce rezultate surprinzătoare și îi poate lăsa recrutorului o impresie de nota 10. Acum că ești pregătit pentru interviu, tot ce trebuie să faci este să intri pe www.eJobs.ro și să aplici pentru următorul tău job!

 

Citește și:

Mărește-ți șansele de a fi chemat la interviurile de angajare

Cum poți afla salariul oferit de companie înainte de interviu

Evită aceste greșeli de începător la interviu

A fost util articolul? 15
  • AvatarGeorge zice

    Vreau sa am un loc Bunu de angajare

Leave a Reply