• 2 Feb. 2018
  • 2 min

Cum poți afla salariul oferit de companie înainte să mergi la interviu

cum poți afla salariul

Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată să treci printr-un proces de recrutare complex, iar salariul să-l afli abia după diverse teste și interviuri. Poate ai fost mulțumit de salariul oferit de compania respectivă sau poate a fost sub așteptările tale.

Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată să treci printr-un proces de recrutare complex, iar salariul să-l afli abia după diverse teste și interviuri. Poate ai fost mulțumit de salariul oferit de compania respectivă sau poate a fost sub așteptările tale.

Cu toții știm că foarte puține companii divulgă informații despre grilele de salarizare, întrucât, uneori, pot obține un angajat nou pe bani mai puțini decât bugetul estimat.

Ne-am gândit să-ți venim în ajutor și am pregătit o listă de modalități prin care poți afla salariul înainte să ajungi la interviu.

 

Verifică lista de prieteni

Procesul de recrutare ar fi mai simplu dacă salariile oferite de companii ar fi publice, spre exemplu, o țară care deja face acest lucru este Norvegia, unde orice persoană poate afla salariile oferite de o anumită companie.

Având în vedere că în România încă nu există o transparență din acest punct de vedere, poți apela la lista de prieteni, mai apropiați sau cei cu care vorbești doar pe rețelele de socializare. Cu siguranță te vor pune la curent cu o medie a salariilor oferite în organizația respectivă.

Apelează la platformele online

Așa cum angajatorii se sfiiesc să spună ce salarii oferă pe anumite poziții, foștii angajați sau chiar cei actuali nu ezită să o spună. Există deja diverse platforme online unde poți afla dacă salariile oferite de companii sunt pe nivelul așteptărilor tale. Tot acolo, poți afla și beneficiile oferite sau chiar cum este mediul de lucru.

Totuși, trebuie să știi că foștii angajați au tendința de a spune lucruri mai puțin bune despre compania în care au lucrat, căci de aia au plecat, au avut anumite nemulțumiri. Sigur, nu este o regulă generală. Bazează-te pe intuiție și reține faptul că indiferent de ceea ce spun alte persoane despre o companie, oamenii se adaptează diferit și au așteptări salariale variate.

 

Presa locală te poate ajuta

Tot mai multe publicații economice din piață vin în ajutor candidaților care sunt în căutarea unui loc de muncă și publică diverse informații despre diverse domenii și salariile pe care le poți obține.

Chiar dacă nu găsești salariul oferit de o anumită companie, măcar te poți pune la curent cu nivelul salarial mediu din domeniul respectiv. Această metodă te va ajuta să-și setezi așteptările când mergi la interviul de recrutare.

 

Fii cât mai direct cu recrutorul

Adesea, recrutorii nu furnizează prea multe detalii despre un job atunci când te sună, însă nici nu refuză să răspundă dacă îi întrebi. Așa că încearcă să întrebi tot ce te interesează despre jobul pentru care ai fost sunat, ca să nu simți că ai mers degeaba la interviu. De asemena, poți spune recrutorului ce salariu îți dorești. Iar el, dacă va crede că nu te încadrezi în bugetul alocat pentru poziția respectivă, ar putea să-ți spună să nu bați drumul degeaba. E alegerea ta dacă îți dorești să ajungi la interviu sau nu.

Dacă sursele indicate de noi nu te ajută în cazul companiei de care ai fost abordat, atunci trebuie să știi că experiența interviurile te va ajuta pe termen lung, chiar dacă pe moment ți se pare o pierdere de timp.

 

Citește și:

Cum să fii pe aceeași lungime de undă cu șeful tău? Demisia nu este o soluție!

Cum să te ferești de discriminarea de vârstă atunci când aplici la un job

Cum să o iei de la zero când îți dai seama că jobul nu ți se potrivește 

A fost util articolul? 8
  • AvatarAlexandru zice

    De obicei pt programarea unui interviu te suna alta persoana decat cea cu care vei discuta la interviu . Si daca e aceasi persoana la telefon va pretexta ca detaliile pot fi discutate numai in cadrul interviului (!) rareori am primit informatii utile la telefon .

Leave a Reply