• 1 Feb. 2018
  • 2 min

Cum să te ferești de discriminarea de vârstă atunci când aplici la un job

Cum sa te ferești de discriminarea de vârstă

Ți s-a întâmplat să mergi la un interviu și să te gândești că recrutorul din fața ta ar putea să-ți fie chiar copil, iar din cauza asta să simți că nu puteți relaționa cum trebuie? Nu lăsa diferența de vârstă să stea în calea ta sau să vorbească pentru tine! În rândurile de mai jos îți vom oferi câteva sfaturi pentru a-ți crește șansele atunci când ajungi în fața recrutorului.

În general, cei care se lovesc de această problemă sunt genul de oameni care au muncit o viață întreagă, iar asta nu este un minus, ba din contră. Doar că felul în care industriile funcționează acum te forțează să ții pasul cu o mulțime de tehnologii noi și schimbări constante. Nu te teme însă pentru că există câțiva pași ușori pe care îi poți face pentru a evita discriminarea de vârstă atunci când aplici la un job:

 

CV online și offline

Pentru început, CV-ul este cea mai bună carte de vizită pe care o ai. Folosește-l la maximum! Categoria noastră dedicată CV-urilor este plină de recomandări pe care le poți urmări pentru a-ți face o carte de vizită prezentabilă. Dar și aici trebuie să ții cont de un aspect. Nu-ți umple CV-ul pentru a impresiona și renunță la joburile învechite pe care le-ai făcut în facultate. Păstrează-le pe cele mai importante și cele mai recente. Nimeni nu are timp să citească povești.

 

Adaptează-ți CV-ul

Modifică-ți CV-ul pentru fiecare job la care mergi, dar ai grijă să mergi la joburi cu care experiența ta de muncă rezonează, altfel riști ca prea multe refuzuri să te dezarmeze. Desigur, dacă vrei să îți schimbi cariera, ești liber să o faci, dar ține cont că experiența ta s-ar putea să nu mai coreleze cu acest viitor loc de muncă și că trebuie să găsești ceva cu care să ieși în evidență în fața candidaților tineri și entuziaști. Înscrie-te la un curs, mergi la conferințe și obține recomandări de la specialiști în domeniu dacă îți dorești cu adevărat schimbarea.

 

Creează-ți o adresă de e-mail profesională

Analizează-ți adresa de e-mail din CV, iar dacă aceasta nu reprezintă numele tău, atunci ar fi bine să o schimbi. Așa că, cel mai bine e să păstrezi adresa de e-mail din adolescență pentru discuțiile cu prietenii, iar pentru comunicarea cu recrutorii să-ți creezi una profesională.

 

Studii

Ai absolvit liceul sau facultatea când Ceaușescu era încă „cel dintâi fiu al țării”? Nu pune datele de absolvire al ultimelor studii. Trece că ai studiile necesare, dar dezvăluie anii doar dacă va fi nevoie. E o tehnică mai riscantă, dar trebuie să mai și riști din când în când.   

 

Cameleonismul tinerilor

Adaptează-te situației asemeni celor tineri. Fii flexibil când vine vorba de oferta de muncă și arată-te dispus să înveți lucruri noi”. Mai mult, ai deja avantajul seriozității pentru că ai experiență de viață și de muncă față de cei tineri, așa că folosește un limbaj în concordanță.

 

Nu fi umil! Vinde-te!

Nu ai venit la interviu pentru că ai nevoie de job, ai venit pentru că ei au nevoie de un om ca tine, dar încă nu o știu. Vii cu două-trei decenii de experiență și cunoștințe în spate. În plus, faci parte dintr-o generație care caută stabilitate, care nu pleacă în câteva luni pentru un job puțin mai bine plătit, așa cum au tendința generațiile mai tinere. Ai mai multe atuuri decât îți dai seama!

 

 

Citește și:

Cum să o iei de la zero când îți dai seama că jobul nu ți se potrivește

4 întrebări inteligente de pus recrutorului la interviu

Mai contează scrisoarea de intenție?

A fost util articolul? 38
curriculum vitaeCVcv europassmodel cv
  • AvatarGheorghe Iancu zice

    A venit vremea competentei,organizarii si corectitudinii in munca!Daca este necesar,sunt de accord sa ajut la promovarea companiei.Si daca va intereseaza!

  • AvatarMihai Mihaescu zice

    Soooooooo!, va sa zica asa aratati, sunte-ti frumosi si multumesc pentru tot suportul si intelegerea Voastra din inimioara pe care mi-ați aratat-o de multe ori. Nu V-am vazut in poze pana acum.
    Sa stiti ca nu V-am dezamagit niciodata. Romanii au real talent mai ales cei cu experienta. Nu Va teme-ti sint mai mult la curent cu Noile Tehnologii chiar decat stiu angajatorii ex: Multi angajatori nu aveau sculele mele si mi le cereau sa lucreze cu ele iar dupa aceea susoteau sa-si cumpere si ei dupa cateva intrebari mie dupa ce vedeau ca lucrez mai repede si confortabil decat cum obisnuiau. Asta spun despre firmele chiar cu traditie lunga. Tot ce scriu aici e adevarat si ma supun la probe oricand. Nu folosesc deocamdata diplomele fiindca oricum nu platesc mai mult fiindca ei nu cred ca exista cineva cu varsta mea real cu experienta mai ales in noile tehnologii. E adevarat ca am de lucru dar caut nebuneste mereu pe cineva care sa stie sa ma fructifice fiindca va avea real de castigat mult mai mult dar nu am gasit inca si sint tare trist. Doresc din tot sufletul sa cumpar o casa sau apartament fiindca am fost pacalit cu minciuni la partaj anul trecut si in 2018 deoarece nu am gasit un avocat care sa ma sustina onest. Exista real coruptie in tara dar nu ma face sa renunt fiindca i-mi plac romanii. Sunt si multi corecti si cu Suflet.

    Cu stima si Caldura din partea mea care Va considera ca o Familie si Pionieri ai Stiintei,
    Mihai.

  • AvatarMy name is Saul zice

    Salut! Misto articolul si de actualitate in 2020, desi a fost scris in 2018 dar ma intreb cum se pot pune in aplicare cele descrise mai sus cand azi toata lumea foloseste cv-urile online pe sit-uri de gen ejob, best job, next job, sh*t job, etcetera, etcetera.

    Unde esti O B L I G A T de aplicatie sa pui datele de nastere si inmormatare (facultate, locuri de munca) altfel nu poti avea cv.

    PS: Ce te faci cu anunturile unde din prima propozitie “stapanul de sclavi” anunta direct ca “prefera” / au prioritate bovinele tinere chiar si pe posturi unde departajarea ar trebui sa se faca pe alte criterii decat varsta ?

    Nu de alta, dar posturile cu astfel de cerinte sunt din ce in ce mai frecvente. In ROMania legislatia muncii il favorizeaza clar pe angajator care nu da doi bani pe etica, obraz sau lege. Angajatul este doar o bucata de hartie igienica care este aruncata dupa prima stergere…

    Deci cum se pot pune in aplicare cele descrise in articol, daca nu va suparati ?

    Merci,

    • Bună,

      Îți mulțumim că citești articolele eJobs.
      Pe site-ul eJobs.ro, poți menționa doar datele de contact: nr de telefon și adresa de e-mail. Nu ești obligat să pui data de naștere. Așa că poți aplica cu încredere cu CV-ul eJobs 🙂 pe care merită să-l adaptezi în funcție de jobul la care aplici. Nu negăm discriminarea, dar este important să perseverezi în aplicare, să mergi la interviuri pentru a te remarca.

    • AvatarBalauca Paula Petronela zice

      Care este varsta minima corespunzătoare pentru part time

  • AvatarNeagu Maria Isabela zice

    Am 16 ani și vreau sa stiu dacă pot fi angajata la pepco sau alt magazin???

    • Bună, Isabela,

      Sigur, la 16 ani poți fi angajată.
      Codul Muncii prevede:
      Art. 13. [capacitatea juridică a salariatului]
      (1) Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.

Leave a Reply