• 17 May. 2022
  • 3 min

Cum să o iei de la zero când îți dai seama că jobul nu ți se potrivește

reconversie profesionala
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Dacă simți că ai un job nepotrivit sau că nu te afli într-un mediu care să-ți dea un boost de energie, e momentul potrivit pentru o reconversia profesionala.

Nu e ușor să o iei de la zero, e important să fii înarmat cu multă răbdare și să urmezi un plan bine pus la punct. Dacă te regăsești în această situație, ți-am pregătit câteva sfaturi pe care le poți urma în călătoria ta pentru a ajunge la destinația dorită. 

 

Reconversie profesionala. De la zero pas cu pas

Află ce domeniu ți se potrivește

Pentru că îți va fi destul de greu să mai dai înapoi dacă ai luat decizia de a te reprofila, trebuie să acorzi o mare atenție noului domeniu în care vrei să activezi. Astfel, e important să alegi cu atenție viitorul job. De preferat este să iei o decizie în funcțiile de abilitățile și pasiunile pe care le ai. Făcând o alegere corectă îți va fi mai ușor să gestionezi noile task-uri, dar vei avea și mai multă determinare și motivație să înveți lucruri noi. 

Nu în ultimul rând, acestea te pot ajuta să te orientezi către un sector de activitate sau către o poziție relevantă pentru tine. Spre exemplu, dacă îți place munca de teren, comunici ușor cu oamenii și ai skill-uri importante de negociere, atunci te-ai potrivi în domeniul imobiliar.

 

Documentează-te înainte să treci la acțiune

Consultă datele statistice din piața muncii, site-urile de joburi, presa locală sau alte surse de informație. Acestea ar putea să te pună la curent cu cele mai căutate joburi, cei mai potriviți angajatori sau domenii în care se oferă cele mai mari salarii. De partea ta rămâne să alegi doar ce este potrivit pentru tine. Totuși, nu te lăsa dus de val către o anumită industrie doar pentru că oferă venituri salariale mari. Resursele financiare, de regulă, te pot motiva pentru o perioadă scurtă de timp. În schimb, o echipă pe aceeași lungime de undă cu tine, o relație satisfăcătoare cu managerul sau proiectele creative îți pot menține energia pe o perioadă mult mai lungă de timp.

 

Caută diverse căi prin care să te specializezi 

Dacă ai găsit deja domeniul potrivit pentru tine, pune-te la treabă, și începe să cauți unele cursuri de specialitate sau programe de training care ar putea să te ajute în viitoarea profesie. Spre exemplu, dacă vrei să te orientezi către domeniul IT, poți alege să te înscrii în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job. 

 

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
  • deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 

Apelează la ajutorul unui recrutor sau unui consilier în carieră

Un recrutor cu experiență sau un consilier în carieră cu siguranță a mai ghidat candidați care-și doresc să o ia de la zero în carieră. De aceea nu ezita să apelezi la o persoană care te poate sfătui în ce direcție să te orientezi sau care sunt pașii care ar putea să ușureze tranziția către alt domeniu.  

 

Nu sări etape în acest proces

Trebuie să fii pregătit din mai multe puncte de vedere atunci când faci o reconversie profesionala. În special, atunci când alegi un domeniu care e total diferit față de ce făceai anterior. Important este să nu sari etape și să-ți creezi așteptările corecte în privința reprofilării. 

 

 

Ți-a plăcut articolul despre reconversie profesionala? Citește și:

Motivele pentru care și tu ai face o schimbare în carieră acum

Telemunca din altă țară pentru o companie din România. Iată ce trebuie să știi!

Tehnicile care te ajută să treci peste emoțiile interviului

 

A fost util articolul? 14
reconversie profesionalaschimbare în carieră
  • AvatarVlad zice

    „Trainguri” nu „taininguri”. 🙂

    • Iulia VacaroiuIulia Vacaroiu zice

      Corect! Mulțumim pentru ochii vigilenți, Vlad. 😀 Noroc că nu era treninguri. 😛

    • AvatarBogdan zice

      Traininguri

Leave a Reply