• 16 May. 2022
  • 3 min

Tehnicile care te ajută să treci peste emoțiile interviului

frica

Îți dorești poate un anumit job. Ai urmărit site-ul companiei și anunțurile publicate pe site-urile de recrutare. Ai redactat CV-ul și ai aplicat cu mare emoție. În sfârșit, un reprezentant al angajatorului te-a sunat și te-a invitat la interviu! Iar tu, după câteva minute de bucurie, simți că ți-e teamă de momentul întâlnirii cu recrutorul.

Ține cont de faptul că frica este un sentiment normal, pe care îl poți controla. Iată câteva tehnici prin care poți deprinde curaj!

 

Informează-te despre piața muncii, nu ai motive de frica 

Doar de la începutul acestui an până în prezent pe eJobs.ro au fost publicate aproape 165.000 de locuri de muncă, cu 55% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 71% mai multe comparativ cu 2020. Așadar mingea este în terenul tău, ai de unde alege joburi și merită să faci exercițiul de a merge la cât mai multe interviuri pentru a deprinde mai multă încredere în tine și a alege jobul care se potrivește așteptărilor tale. Un studiu recent eJobs arată că oamenii au devenit și mai curajoși să facă schimbări în carieră. Aproape 85% dintre respondenți spun că fie își caută un job în acest moment, fie că ar accepta un loc de muncă mai bun dacă s-ar ivi oportunitatea, chiar dacă nu îl caută activ. Și merită să iei din energia bună de pe piața muncii și să mergi la interviu pentru a face o schimbare în carieră.

Pregătește o prezentare convingătoare

Felul în care te prezinți la interviu depinde doar de tine. Alege din experiența ta joburile relevante sau abilitățile care te pot califica pentru locul de muncă la care ai aplicat. Vorbește despre ce ai învățat, despre realizări și chiar despre momente mai tensionate și cum le-ai depășit. Parcurge CV-ul și gândește-te la întrebările pe care ar putea să ți le pună recrutorul. Caută răspunsul în experiența ta, oferă exemple de situații în care ai reușit să obții rezultate. Sau solicită ajutorul unui prieten care îți poate pune întrebări pe baza CV-ului și a interviurilor la care a participat.
 

Pune accent pe ceea ce contează

Pentru a-ți spori încrederea în tine, este important să-ți vorbești cu relaxare, ca și cum ai sta de vorbă cu un bun prieten. Renunță la gândurile critice și nu te teme să te pui în valoare! Poate îți faci griji că vei fi perceput ca lipsit de modestie, dar recrutorul nu te cunoaște și nu știe ce poți oferi companiei. Un interviu reușit depinde de tine, de abordarea și impresia pe care o lași.

 

Respiră pentru a gestiona mai bine frica

Înainte de interviu concentrează-te pe momentul prezent și pe ceea ce simți. E normal să te simți neliniștit. Te poți calma, apelând la o tehnică simplă: respirația. În timpul interviului, acordă atenție respirației, precum și tonului și ritmului vorbirii. Avem tendința de a ne grăbi atunci când suntem nervoși și această abordare nu este una convingătoare. E mai mult eficient să faci mici pauze în care să respiri și să-ți formulezi răspunsurile la întrebări.

Construiește încrederea

Pentru a deprinde mai mult curaj, este important să-ți mobilizezi energia pentru a construi o relație profesională cu recrutorul. Află cu cine vei avea interviul și gândește-te la câteva teme comune de discuție. Poate despre piața muncii și cum s-a schimbat în ultimii ani, despre cum stau lucrurile în industria ta, despre cursuri de formare. Identificând anumite subiecte de interes atât pentru tine, cât și pentru recrutor și vorbind despre ele la momentul potrivit, creezi o relație care îți va conferi încredere pe mai departe în timpul interviului. 

E ușor să te lași influențat de teamă, timiditate, apatie sau anxietate în drumul spre interviu. eJobs îți este aproape cu zeci de mii de joburi și o mulțime de resurse online gândite să-ți simplifice căutarea unui nou loc de muncă și să te ajute la interviu. De un singur lucru ai nevoie. Adu curajul de a încerca ceva nou! Intră cu încredere pe eJobs.ro și fii pregătit pentru mai bine în carieră! 

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să depășești frica de dinaintea și din timpul interviului? Citește și:

 

Cum îți crești credibilitatea în ochii recrutorului la interviu

 

 

5 semne care arată că stagnezi în carieră

 

 

A fost util articolul? 5
fricainterviu

Leave a Reply