• 28 Apr. 2022
  • 3 min

5 semne care arată că stagnezi în carieră

evolutie

În activitatea ta, la job, poți ajunge, fără să-ți dai seama, într-o zonă de confort. Faptul că poți lucra în ritmul tău, că ai creat prietenii cu ai tăi colegi sau ai anumite beneficii sunt motivele pentru care nu te gândești la o schimbare în carieră. Însă confortul poate conduce la plictiseală, frustrare și te poate priva, în timp, de dobândirea unor abilități importante pentru evolutie pe piața muncii. Iar acestea sunt semne care arată că stagnezi în carieră și e important să găsești un job care să-ți ofere și dezvoltare profesională.

Un studiu eJobs, desfășurat în 2020, arată care sunt cele mai importante obiective ale românilor. 22% au punctat, printre altele, și dezvoltarea profesională. Și îți poți urma acest obiectiv, de a evolua în carieră, dacă conștientizezi mai întâi starea ta la jobul actual.

1. Te simți plictisit la actualul job

Dacă dimineața simți că nu-ți dorești să mergi la job, în cazul în care ai aceleași activități de mult timp sau fiecare zi la muncă seamănă cu cea anterioară, este timpul să te gândești la o schimbare. Singurul beneficiu pe care ți-l poate oferi actualul loc de muncă este un salariu stabil, care este, de asemenea, discutabil, în cazul unei restructurări în companie. Ce poți face este să te informezi despre joburile disponibile și abilitățile pe care merită să le deprinzi pentru a te transforma într-un candidat relevant.

 

2. Compania nu-ți oferă posibilitatea de a deprinde abilități 

Când parcurgi un anunț de job simți că nu ai competențele și cunoștințele necesare pentru a-i face față, deși e din același domeniu cu cel în care lucrezi acum și funcția este asemănătoare? Este momentul să acționezi! Fie să discuți cu angajatorul și să-l convingi să ofere cursuri și traininguri, fie să începi să deprinzi pe cont propriu abilități care te vor ajuta pe viitor și să-ți creezi un portofoliu.

 

3. Ești supraîncărcat și neapreciat

Te implici în activitate și oferi mereu soluții pentru rezolvarea situațiilor mai dificile? Pe măsură ce arăți că poți face anumite sarcini primești și mai multe, însă efortul tău nu este apreciat? Fără ezitare este timpul să faci o schimbare. Notează abilitățile și cunoștințele pe care le deții, rezultatele pe care le-ai obținut până acum și ce consideri că te califică pentru un job nou. Actualizează CV-ul cu aceste informații și acceptă invitațiile la interviu, chiar dacă ai emoții. În fond nu pierzi nimic, ai o conversație cu un profesionist care are cunoștințe despre piața muncii și oportunitățile de angajare, iar tu te poți afirma pentru jobul la care ai aplicat sau pentru alte posturi disponibile acum sau în viitor. 

 

4. Ești mereu în conflict cu șeful tău

Dacă simți că ești subevaluat și ideile tale nu sunt respectate de către manager, locul de muncă nu-ți va aduce bucurie sau satisfacție. În loc să lași frustrarea să se reflecte în relația cu șeful tău sau în performanța ta, alege perspective mai optimiste! Orientează-te spre companii care prezintă în anunțul de angajare detalii despre mediul de lucru, despre posibilitatea de a deprinde noi abilități și de a evolua spre poziții de coordonare sau management. De exemplu, în vânzări, în retail sau în HoReCa ai multe astfel de oportunități.

 

5. Nu ai o evolutie in companie, deși ai experiență

Dacă ocupi aceeași poziție de cel puțin 4 ani, atunci probabil că promovarea nu va veni, ceea ce este un indicator sigur că stagnezi în carieră. Cu toate acestea, dacă nu ai fost luat în considerare pentru o promovare, pe care simțeai că o meriți, este important să afli de ce nu ai primit-o. Poate că șeful tău nu știe că ești interesat de ea sau poate că trebuie să deprinzi noi abilități pentru a evolua. În acest caz este recomandat să ai conversație sinceră cu managerul tău pentru a afla punctul său de vedere și ce poți face tu pe mai departe – dacă e loc de creștere în companie sau e cazul să te reorientezi spre altă companie.

Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către o poziție mai bună sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu locurile de muncă potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

Ai găsit utile informațiile din articolul despre semne care arată că nu ai o evolutie în carieră? S-ar putea să te intereseze și: 

 

5 provocări pe care le întâmpini în formarea pentru o carieră în IT

 

 

De ce îți este frică să spui adevărul la job?

A fost util articolul? 4
evoluție

Leave a Reply