O relație pozitivă cu seful poate reprezenta un plus pe termen scurt, mediu și lung. Ea te poate sprijini în obținerea de măriri salariale, promovări, dar și în crearea unei atmosfere pozitive la locul de muncă. Iată câteva recomandări de la care poți porni în clădirea unei legături trainice și sănătoasă.
Înainte de a-ți construi o strategie propriu-zisă, ia pulsul felului în care seful tău își dorește să decurgă lucrurile. Dacă e genul care-și dorește rezultate fără detalii, oferă-i rezultate si nu-l mai copleși cu detalii. Dacă seful tău vrea să fie la curent cu fiecare pas pe care vrei să-l faci, ține-l la curent în permanență. Poate seful tău este axat pe proceduri și-n acest caz trebuie să te adaptezi la acest stil. Dacă ai un șef care apreciază inovațiile și este în căutare de noi opțiuni în permanență, oferă-i și tu soluțiile tale. Adaptarea la stilul șefului îti garantează un climat bun pentru ca rezultatele tale să fie apreciate.
Fii eficient, dar nu uita niciodată elementele de bază și unul dintre cele mai elementar lucru pe care îl poți face este să fii punctual. Seful tău trebuie să știe dacă poate conta sau nu pe tine. Numai acest simplu act poate face o impresie excelentă asupra șefului tău și, în cele din urmă, îți va întări relația cu acesta. Fii un bun membru al echipei și participă la meetinguri indiferent de felul în care acestea se desfășoară. Informează cât mai devreme posibil dacă-ți lua câteva zile libere.
Pentru a putea lucra mai bine cu seful tău e important să-i depistezi valorile și să încerci să te ghidezi după ele atunci când vii cu soluții. Onestitate, eficiență, randament, comunicare, recunoaștere, află care dintre aceste cuvinte cântăresc greu în ochii superiorului tău si astfel vei obține cheia către sufletului lui.
Caută să fii cunoscut la job drept persoana care are nevoie de timp pentru a planifica, apoi executa corect și drept omul care revizuiește lucrările și după ce acestea au fost finalizate. De-a lungul timpului, seful tău va ajunge să aibă încredere în stilul tău de lucru și să-ți acorde și sarcini cu un grad sporit de dificultate. Iar aceștia sunt doar primii pași înainte de o promovare.
Seful, fie că recunoaste sau nu, în primul rând își dorește să se bucure de respect din partea angajaților. Astfel că, oricât de prieten ți s-ar părea că esti cu seful tău, ia în serios sarcinile care ți se dau și du-le cu responsabilitate la bun sfârșit, altfel este posibil să te trezesti convocat la o discuție nu tocmai amicală. Practic, nu trebuie să exagerezi dacă seful îti întinde o mână prietenoasă. Și la nivel de comunicare din nou, ține cont de stilul lui preferat de comunicare (față în față, e-mail, rapoarte scrise, meeting online etc.) și adaptează-te acestuia.
Informarea șefului că nu ai putut îndeplini un proiect la timp, reprezintă o slăbiciune, în măsura în care informarea este făcută în ultima clipă. Dacă simți că nu poti duce la bun sfârșit un proiect, trage un semnal de alarmă din timp, spune care este stadiul și explică-i de ce timp ai mai avea nevoie. Sau, atunci când te blochezi într-un anumit punct, nu aștepta să bată deadline-ul la ușă ca să-i transmiti acest lucru. Informează-l cât de repede și cere-i ajutorul. În mod normal, un sef apreciază bunele intenții, însă cu siguranță nu va aprecia că i-ai ascuns zile în șir că esti blocat în proiect.
Indiferent de ce alegi să faci, alege să te dezvolti personal și profesional pentru că aceste lecții vor rămâne în permanență cu tine indiferent de șefi sau subalterni. Cheia în a te întelege mai bine cu seful sau șefa ta este să te adaptezi stilului de lucru! Dacă nu te poti adapta sau dacă nu consideri că merită efortul ce trebuie întreprins, atunci poate ar fi mai bine să aplici la unul dintre cele peste 13.000 de joburi disponibile în prezent pe eJobs.ro și să-ți găsești un nou șef!
Ți-a plăcut acest articol? Citește și:
Ai fost chemat la interviu pentru un job de inginer? Iată ce întrebări poți primi