• 5 Jan. 2023
  • 4 min

De ce abilități ai nevoie pentru a excela într-un job de agent vanzari

De ce abilități ai nevoie pentru a excela într-un job de agent vanzari

Pentru a avea succes într-o poziție de agent vanzari e important să deții câteva abilități care te vor ajuta să-ți îndeplinești sarcinile cu mai multă eficiență. Cu cât ai mai multe dintre aptitudinile mai jos menționate, cu atât vei fi mai bun într-o astfel de poziție.

Unele abilități asociate acestei poziții pot fi dezvoltate prin training și experiență, în timp ce altele ar trebui să fie preexistente și, eventual, să le rafinezi în timp. Iată o listă a celor de o importanță sporită pentru un rol de agent vanzari:

1. O bună cunoaștere a produsului

Cunoașterea produsului este probabil cea mai importantă abilitate pe care va trebui să o ai în calitate de agent vanzari. Cu alte cuvinte, trebuie să deții cât mai multe informații despre ceea ce vinzi. Clienții îți vor pune diverse întrebări și, deoarece nu poți ști cu exactitate ce vor întreba, este important să cunoști problema pe toate părțile – de la beneficiile unui produs la punctele sale slabe. Acest lucru te va ajuta să vii cu argumente puternice în fața clienților și să reușești să vinzi. Înțelegerea pe de-a întregul a produsului și a utilizărilor acestuia te va ajuta, de asemenea, să câștigi încrederea clienților și să stabilești o relație durabilă cu fiecare în parte.

2. Abilitățile de comunicare sunt cruciale pentru un agent vanzari

Indiferent dacă vei interacționa cu clienții prin telefon, e-mail sau față-n față, abilitatea ta de a comunica eficient va avea un impact puternic în numărul de vânzări pe care le vei avea la final de lună. De reținut este și că impresia pe care o lași asupra clienților va avea impact asupra modului în care aceștia percep compania și brandul pe care tu încerci să-l promovezi.

3. Ascultarea activă te ajută să-ți îmbunătățești relația cu clienții

Majoritatea persoanelor care dețin o poziție de agent vanzari se simt confortabil vorbind cu potențialii clienți, dar, la fel de important e și să-i asculți cu atenție. De obicei, oamenii își pot da seama dacă sunt ascultați cu adevărat și apreciază un bun ascultător. Abilitățile excelente de ascultare pot ajuta un agent vanzari să relaționeze mai bine cu potențialii clienți pentru a afla mai multe despre afacerile lor și despre problemele care-i frământă. Cu aceste cunoștințe, ei pot vinde mai eficient și pot oferi soluții mai bune.

4. Cum stai cu automotivarea?

Un bun agent vanzari este motivat și competitiv. Adeseori, un specialist în acest domeniu își propune chiar el obiective de vânzare înainte de a primi directive din partea companiei. De asemenea, identifică oportunități. Când ocupi o poziție de consilier vânzări poate fi uneori dificil de gestionat, mai ales când ești respins frecvent. Acest lucru poate fi demoralizant pentru unii oameni. De aceea, abilitatea de a te motiva este mai mult decât necesară.

Pentru a te automotiva în perioade grele e important să ai întotdeauna și un plan secund, să interacționezi cu persoane motivate din echipă și să nu uiți să te mai și deconectezi de la job din când în când. Această ultimă recomandare e necesară întrucât uneori, trebuie să faci un pas înapoi pentru a vedea mai clar imaginea de ansamblu. Vei fi surprins de modul în care o scurtă pauză te poate ajuta să fii și mai bun la locul de muncă.

5. Se caută și bune abilități de gestionare a timpului

Abilitățile de gestionare a timpului sunt extrem de benefice pentru toți cei care lucrează în domeniul vânzărilor. Cu cât îți poți gestiona mai bine sarcinile, cu atât vei avea mai mult timp să vorbești cu alți clienți și, cu puțin noroc, să-ți depășești targetul impus.

6. Abilitățile organizatorice te transformă într-un agent vanzari de nota 10

Dacă jobul tău presupune gestionarea mai multor conturi, este important să ai abilități organizatorice bune. Cu cât ești mai organizat, cu atât ai mai puține șanse să uiți de un client sau de problemele acestuia. A fi organizat pe o astfel de poziție va atenua, de asemenea, orice stres pe care l-ai putea resimți.

7. N-ar strica și niște adaptabilitate tehnologică

În prezent, apar de la o zi la alta noi tehnologii. Și deși adaptarea la acestea implică timp, beneficiile cu care acestea vin la pachet merită, deoarece pot face munca unui agent vanzari mai ușor de gestionat. De la utilizarea CRM-urilor până la instrumentele de automatizare a vânzărilor, e important să fii priceput la utilizarea diverselor tehnologii și flexibil când vine vorba de noi aplicații.

8. Gândirea critică te ajută la greu

Un agent vanzari are, de obicei, o mare de informații la îndemână – cu mult mai multe decât aveau pe vremuri cei de dinaintea lor. Cu toate acestea, ele se vor dovedi nefolositoare, ba chiar copleșitoare, dacă respectivul nu va avea capacitatea să le proceseze și să le analizeze rapid pentru a aplica doar ceea ce are nevoie. Sintagma care definește această abilitate, vitală în vânzări, este gândirea critică.

9. Cunoștințele solide pe partea de rețele de socializare sunt recomandate

Un agent vanzari va avea mult mai mult succes în îndeplinirea target-urilor dacă are la degetul mic și rețelele de socializare. E indicat să fii activ pe LinkedIn, Instagram, Facebook și alte platforme importante pentru industria sau compania în cadrul careia activezi. Urmărește și interacționează cu cât mai mulți potențiali clienți în fiecare zi. Găsește informații relevante pe care să le împărtășești pe profilul tău. Fii atent la ce e important pentru ei, urmărește ceea ce share-uiesc – și apoi, folosește-te de aceste informații pentru a-ți rafina relația cu ei.

În prezent, pe platforma de recrutare eJobs.ro găsești peste 4.500 de poziții deschise de agent vanzari la care poți aplica cu încredere începând chiar de azi. Dacă nu ai CV-ul pregătit și ai avea nevoie de un sprijin în completarea acestuia poți suna la numărul scurt (021)9124 și un consilier eJobs îți va ghida pașii în acest sens. Mult succes!

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

Vechime în muncă – tot ce trebuie să știi

Cum să negociezi salariul potrivit în pandemie

A fost util articolul? 7
Agent vanzariaptitudini agent vanzari

Leave a Reply