• 6 Oct. 2020
  • 2 min

Cum să-ți negociezi salariul potrivit în pandemie

salariul

Ești la mijlocul etapei de recrutare pentru un nou job și una dintre cele importante întrebări pe care o primești din partea angajatorului este: Ce așteptări salariale ai? Într-un context normal de lucru, ai răspunde poate cu mai multă convingere, dar în situația actuală în care 10% dintre angajați cred că vor fi dați afară, iar 11% cred că le va fi redus salariul sau pachetul de beneficii, potrivit unui studiu eJobs, e firesc să ai ezitări, însă nu pentru mult timp.

Iată cum poți atrage salariul pe care ți-l dorești, prin adaptarea răspunsului la momentul actual.

Primul gând care-ți vine în minte este să nu spui o sumă prea mare și astfel să lași cumva ușa deschisă pentru un loc de muncă pe care ți-l dorești sau de care ai nevoie. Pe de altă parte nu ai vrea să spui nici o sumă prea mică și să ajungi să nu fii plătit îndeajuns pentru ceea ce urmează să faci. În această situație, oarecum dificilă, este important să faci o documentare temeinică. 

 

Află salariul care ți se potrivește

O sursă bună de informare poate fi eJobs.ro, unde poți da o căutare după joburi cu același titlu ca al tău sau poți folosi filtrele pentru a selecta domeniul, orașul și nivelul tău de experiență. Vei găsi joburi pentru care angajatorii nu au restricții legate de politica companiei și aleg să publice salariul sau un interval salarial.

O altă opțiune este să întrebi direct oamenii care lucrează în același domeniu și au o funcție similară precum cea pe care tu ai urma să o ocupi. Îi poți contacta pe rețelele profesionale sau sociale, o ocazie de a afla mai multe detalii despre cum și-au negociat ei salariul. Important este să folosești cât mai multe surse pentru a înțelege mai bine ce salariu ar fi potrivit să ceri. Ține cont că media salariului poate crește dacă ai abilități sau calificări suplimentare, dar și în funcție de dimensiunea companiei, industrie și locație.

Pregătește câteva întrebări pentru recrutori

În timpul interviului, realizează o scurtă cercetare pentru a-ți face o idee despre modul în care pandemia a afectat potențialul angajator. Poți pune întrebări precum:

 

  • Cât de mult a fost afectată compania de pandemie?
  • Ce provocări întâmpinați de la debutul pandemiei?
  • Ce planuri aveți pentru perioada următoare?


Aceste întrebări vor arăta angajatorilor că ești preocupat de companie, iar răspunsurile te pot ajuta să afli informații utile pentru negocierea salariului.

Cu documentarea făcută, iată ce răspunsuri despre salariu ai putea da:

  • Oferă un interval salarial și întreabă și de pachetul de beneficii. Astfel demonstrezi că ești flexibil să colaborezi cu potențialul angajator.
  • Întoarce întrebarea:  „Ați putea să-mi spuneți care este intervalul salarial pentru acest job?” Este o ocazie de a alege salariul dorit într-un interval care este confortabil și pentru angajator. Îți poți susține alegerea arătând că ai anumite calificări, dar și cunoștințe despre salariile din domeniu. 
  • Spune o sumă. Ai putea să te poziționezi astfel: „Deși înțeleg situația dificilă, consider că salariul X reprezintă mai bine valoarea pe care aș aduce-o companiei”. Este o modalitate prin care arăți că ești un candidat talentat.

Răspunsul la întrebarea „Ce așteptări salariale ai?” te-ar putea califica sau descalifica din cursa pentru un nou job. Dar acest lucru nu este neapărat un lucru rău, mai ales dacă oferta angajatorului este cu mult sub așteptările tale. Pe eJobs.ro ai de unde alege jobul care ți se potrivește. Sunt peste 26.000 de locuri de muncă disponibile acum în cele mai active domenii din țară. 

Ți-a plăcut articolul? S-ar putea să-ți placă și:

Salariu brut – Tot ce trebuie să știi înainte de a-l negocia
Ce sporuri poți lua la salariu și cum se calculează acestea

A fost util articolul? 55
salariu

Leave a Reply