Ai aceeași activitate zilnică la job și simți că intri într-o rutină, reducându-ți astfel șansele de a te califica pentru un nou loc de muncă? Ți-ai dori poate să-ți gestionezi mai bine cariera și să rămâi la zi cu acele abilitati căutate de angajatori, dar nu ai timp. Și nu ești singurul care își dorește o schimbare profesională.
Conform unui studiu eJobs, 11% dintre angajați vor să urmeze un proces de reconversie profesională în următoarea perioadă. Și poți face acest lucru profitând de oportunitățile de la actualul loc de muncă, care-ți permit să deprinzi abilitati noi, precum și de cursuri gratuite, desfășurate după programul jobului. Tot ce trebuie să faci este să fii deschis să experimentezi.
În timpul discuțiilor cu ai tăi colegi sau cu managerul verifică dacă în companie sunt programe de formare internă. Poți participa la ateliere specifice industriei, cât și la cursuri de dezvoltare a abilităților care-ți sunt utile în orice domeniu, precum comunicare, organizarea timpului, prioritizarea sarcinilor, planificare. Întreabă dacă există la nivelul companiei un buget dedicat învățării pe care poți să-l folosești în funcție de interesele tale de dezvoltare. O altă variantă este să ceri să lucrezi pentru o zi în alt departament având un mentor care să te ghideze.
Voluntariatul este o modalitate practică de a deprinde noi abilitati și-ți oferă ocazia de a deprinde experiența cerută la interviuri. Dacă, de exemplu, în familie te ocupi de realizarea bugetului de cheltuieli și simți că ai o înclinație pe partea aceasta, poți cere să lucrezi voluntar în departamentul de contabilitate. Sau dacă îți place să relaționezi cu oamenii, poți cere să fii voluntar în departamentul de resurse umane sau în relațiile cu clienții.
Managerul tău este cel care știe cel mai bine oportunitățile de formare profesională din companie și este în măsură să creeze un plan de învățare pentru tine. Sau poate propune transferul tău într-un alt departament unde să ai ocazia să-ți dezvolți abilitățile. Este important doar să știe ce îți dorești în carieră. Fii proactiv în relația cu el, cere-i mereu feedback și îndrumare pentru a-ți îmbunătăți competențele.
Dacă simți însă că managerul nu te sprijină în evoluția ta sau are impresia că vei dedica mai puțin timp jobului tău, este un semn că ar trebui să cauți pe cont propriu oportunități în carieră sau un job nou pe eJobs.ro, adaptat nivelului tău de studii, experiență și orașului în care locuiești. Poți suna la 021 9124 și echipa eJobs te va ghida spre acele anunțuri de joburi care ți se potrivesc.
Ești o persoană atentă la detalii care observă erorile din anumite aplicații sau site-uri? eJobs organizează cursuri gratuite de Tester QA, puse la dispoziție printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. În cadrul acestui curs vei învăța cum să descoperi într-un mod profesionist defectele website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori.
O altă opțiune este cursul gratuit de Programator Javascript, potrivit pentru cei cu înclinație despre design. În cadrul cursului vei învăța cum să creezi aplicații web. Cursurile sunt concepute pentru începători, se desfășoară doar în online, de luni până vineri între 18.00 și 21.00 și includ consiliere în carieră.
Te poți înscrie dacă ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București), ai vârsta cuprinsă între 25 și 65 de ani, ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau Întreprindere Individuală și ai absolvit cel puțin 8 clase. Detalii pe https://cursuri-it.ejobs.ro/