• 21 Mar. 2022
  • 3 min

Ce pui pe primul loc când alegi: jobul sau compania?

alegere
Autor
Steluţa Năstase
Steluţa Năstase Am ales un job pe care îl iubesc și, da, zâmbesc pentru c... Arată mai mult

Preferința pentru un anumit job a devenit un obiectiv pentru mulți dintre candidați. Cea mai importantă decizie însă este alegerea companiei și a managerului direct. Cum să alegi și de ce să ții cont atunci când vrei să te angajezi, afli în continuarea acestui articol! 

Ce se întâmplă când primești un job care nu îți surâde într-o companie care totuși îți place? Este posibil ca un job să nu corespundă nevoilor tale de dezvoltare profesională, să fii supracalificat pentru acea poziție sau să fie sub așteptările tale financiare. Compania, mediul de lucru, încurajarea performanțelor și recunoașterea acestora, precum și pachetul de beneficii pot să compenseze mica dezamăgire inițială.

 

Alegere job. Ce să (mai) iei în calcul?

Siguranța jobului este unul dintre cele mai importante criterii de care merită să ții cont atunci când îți dorești să schimbi locul de muncă. Oricât de mult ți-ar plăcea responsabilitățile unui job și te-ar motiva, nu are rost să alegi un rol într-o companie unde nu există posibilități de promovare, spre exemplu. Doar numele frumos al jobului nu este suficient pentru a-ți dezvolta cariera.

Viziunea angajatorului și potențialul de a crește în companie sunt esențiale. Întreabă încă de la interviu despre posibilitățile de promovare, criteriile de care se ține cont pentru a obține un rol mai bun în companie, precum și detalii despre angajatul care tocmai a plecat. Care au fost motivele care l-au determinat să facă acest pas? Dacă răspunsul are legătură cu imposibilitatea de a-i oferi un loc mai bun în structura companiei, îți poți face o idee despre cum va arăta și jobul tău.

Alegerea companiei, și nu în mod special a jobului, este una dintre strategiile care te va ajuta să ajungi acolo unde îți dorești, într-un timp scurt. Prestigiul de a lucra pentru o companie inovatoare sau pentru un brand cunoscut/serios, îți poate aduce și satisfacții profesionale. Chiar dacă, inițial, jobul nu este chiar ceea ce îți dorești, vei avea numeroase oportunități pentru dezvoltarea networking-ului și cunoștințelor prin programele dedicate în cadrul companiei. În plus, investești pe termen lung în cariera ta și experiența la un angajator cunoscut va conta în CV și în negocierea unei oferte pe placul tău.

Desigur, vine și ziua în care accepți un job care poate, pentru moment, nu reprezintă un progres în cariera ta. Mai importantă este, însă, implicarea pe care o arăți încă din prima zi. Cu energie și inițiativă, promovările vin mult mai ușor. Dacă ai o atitudine negativă și îți manifești nemulțumirea față de rolul tău încă de la început, poți pierde șansa de a lucra pentru o companie unde promovările vin după evaluări.

 

Alege șeful care îți place

La prima vedere, ar putea fi o misiune imposibilă pentru că, de regulă, șeful te alege pe tine. Cel mai adesea, interacționezi cu el pentru prima dată în timpul interviului, moment nu întotdeauna relevant pentru a-l cunoaște cu adevărat. Cel mai important este să știi cine este șeful tău, să te interesezi, să ceri referințe. Este un lucru la fel de esențial ca pachetul de beneficii pe care îl dorești la angajare. Cu o astfel de abordare vei alege altfel locurile de muncă și vei fi mai fericit când vei simți că rezonezi cu șeful.

 

Cum poți găsi un șef bun? Stabilește ce îți dorești în plan profesional în următorii ani, analizează punctele forte și punctele unde ai putea să faci îmbunătățiri și determină cum te-ar putea ajuta un viitor șef să-ți atingi obiectivele. Șefii cu abilități de lideri și mentori sunt și cei mai plăcuți. În al doilea rând, pentru a avea un șef bun, este nevoie să ai relații profesionale de calitate. Prin cultivarea relațiilor cu profesioniștii din domeniu, poți obține referințe importante.

 

Oamenii și cultura companiei

Ia în considerare că petreci mai mult timp cu ai tăi colegi decât cu prietenii. Așadar, este important să ai o chimie bună cu liderul și cu membrii echipei. Cultura diferă și ea de la o companie la alta și alegerea celei potrivite depinde de preferințele tale și de stilul tău de lucru.

Cel mai bun mod pentru a vedea cultura companiei și colegii alături de care vei lucra este să ceri o vizită în biroul tău. Oamenii zâmbesc, colaborează, te primesc cu entuziasm? Ce oportunități există pentru petrecerea pauzelor într-un mod cât mai relaxant și constructiv?

Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către o poziție mai bună sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu locurile de muncă potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum să parcurgi descrierile de joburi pentru a avea succes când aplici

Angajarea cetățenilor ucraineni in Romania/Працевлаштування громадян України в Румунії

Cum arată bilanțul ultimelor două săptămâni pe piața muncii

A fost util articolul? 0
companiecompatibilitate cu jobulcum iei decizii

Leave a Reply