• 25 Mar. 2020
  • 3 min

Sfaturi pentru cei ce lucrează de acasă: cum să fii mai creativ

lucreaza de acasa
Autor
Ana-Maria Dobre
Ana-Maria Dobre Contributor // Este Instructional Design Specialist și Trai... Arată mai mult

Dacă te numeri printre angajații care lucreaza de acasa în această perioadă, atunci e timpul să deprinzi câteva trucuri pentru a fi mai productiv și mai creativ. 

Să fii complet angajat în ceea ce faci aici și acum – acesta este adevăratul secret al vieții. Și în loc s-o numești muncă, să-ți dai seama că este, de fapt, un joc.

Din momentul în care ne naștem, viața ne pregătește pașii de urmat: începem de la grădiniță, unde învățăm și primim notele necesare să ajungem la generală, iar mai apoi la liceu, și în cele din urmă, la facultate. 

Ce urmează? Dacă suntem pasionați de cercetare cel mai probabil rămânem în sistem, învățându-i pe alții, iar dacă nu, ajungem într-un final în câmpul muncii. Credem că traseul s-a terminat, însă el abia începe. Avem nevoie să primim feedback-uri pozitive, evaluări cât mai înalte, deoarece vrem să avansăm. De la un post de intern sau junior, ajungem să conducem departamentul. Treizeci de ani mai târziu, poate chiar ajungem să gestionăm întreaga firmă.

De această dată chiar am ajuns la destinație, însă descoperim că destinația nu ne-a pregătit o surpriza prea plăcută. Ne apropiem de pensionare, când în sfârșit vom avea timp pentru noi, bani să ne cumpărăm tot ceea ce ne dorim și să călătorim așa cum am visat. Totuși, suntem îmbătrâniți, obosiți, iar entuziasmul de altădată este în mare parte dispărut. Ne simțim înșelați de sistem.

Parcurgerea unui astfel de traseu ne arată faptul că societatea noastră obișnuiește să divizeze subtil, dar puternic, viețile noastre între muncă și joacă (sau distracție). Atunci când angajații lucreaza de acasa sau de la birou, scopul este să-și construiască resurse financiare, nu să se joace. Iar când termină programul, scopul este să se destindă și să se bucure de acele resurse.

În acest fel ne condiționăm pe noi, și pe copiii noștri, la a trăi viața mereu cu gândul la un viitor mai bun, niciodată prezenți în ceea ce facem cu adevărat.

joburi remote

Sfat pentru cei care lucreaza de acasa: focusează-te pe învățare!

Filozoful Alan Watts este cel care ne atrage atenția asupra acestui mod de a trăi. El a avut o viață focusată pe învățarea și aplicarea principiilor zen, iar mesajul lui principal a fost acela că nu există o destinație la care trebuie să ajungem, ci mai degrabă recomandă să experimentăm viața așa cum este ea, aici și acum.

Alan susține că ideea noastră despre muncă (chiar și cei care lucreaza de acasa) este fundamental greșită, deoarece atunci când ne gândim la muncă, o comparăm mereu cu joaca, considerând că cele două sunt fundamental opuse.

Cu toate acestea, abilitatea noastră de a ne juca este alături de noi din momentul nașterii și nu o pierdem niciodată. Jocul este modalitatea esențială prin care noi, ca oameni, învățăm să socializăm, învățăm cum să respectăm reguli, cum să rezolvăm probleme și cum să venim cu idei creative și inovative. Jocul ajută creierul să dezvolte zonele dedicate empatiei, justeței și analizei logice.

Putem spune, așadar, că munca și jocul se susțin reciproc. Mai mult decât atât, conform lui Mihaly Csikszentmihalyi (care a dezvoltat conceptul de flow), cele două au mai multe aspecte în comun decât ne-am aștepta. În timp ce jocul este caracterizat de o lipsă de scop (o activitate pe care o facem doar pentru plăcerea asociată); atunci când intrăm în flow avem o foarte mare concentrare pe momentul prezent, nu acordăm atenție sinelui, simțim un control crescut asupra muncii noastre, iar experiența de a lucra va deveni o plăcere.

 

Așadar, ne putem întreba, contează oare cât de mult reușim să transformăm munca noastră în joacă? Și cum putem face asta?

Joaca și creativitatea sunt stâlpii pe care unele tipuri de business se bazează. De asemenea, în momentele de conflict sau situații problematice în organizații, una dintre cele mai eficiente strategii este simularea situațiilor/viitorului pentru a găsi soluții.

Mai mult decât atât, studiile ne spun că jocul la locul de muncă (chiar și pentru cei care lucreaza de acasa) este corelat cu niveluri scăzute de oboseală, plictiseală, stres și burnout, și cu niveluri crescute de satisfacție și creativitatea.

Nu în ultimul rând, este clar că joaca aduce beneficiul unei încrederi și coeziuni crescute în cadrul echipelor de lucru, precum și un sentiment de solidaritate care promovează ajutorul și suportul între colegi.

Putem transforma viziunea noastră despre muncă într-o activitate care este plăcută în sine și ne aduce satisfacție personală astfel: putem alege să ne focusăm 100% atenția asupra activității, încercând să obținem cât de mult posibil din acea activitate – interes, efort, creativitate, bucurie. Prin această modalitate putem atinge acea stare de flow, sau acea bucurie a jocului în care ne putem pierde și totuși ajunge la un scop finit.

Putem considera, astfel, că nimic nu este în sine interesant, până când noi nu îi oferim interesul nostru. O astfel de mentalitate rupe distincția dintre muncă și joc, le aduce împreună, și ne oprește din fuga înspre mai mult. Joaca devine, așa cum ne doream odată când eram copii, o activitate constantă în viața noastră, fie că ne numărăm printre cei care lucreaza de acasa sau de la birou. 

 

Joburi remote: aplică acum!

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Dezvoltare personală pe timp de criză

Domenii de activitate pe val în această perioadă. Aplică acum!

Ada Galeș: Suntem mai mult decât un job, ar trebui să ne prețuim abilitățile

A fost util articolul? 1

Leave a Reply