• 9 Aug. 2022
  • 3 min

Un aspect care scapă multora din procesul de recrutare

autocunoastere
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Ai redactat cel mai bun CV și ai aplicat la jobul mult dorit. Ai primit și vestea cea mare: ești chemat la interviul de angajare.

Totuși, e important să abordezi cu seriozitate toate etapele procesului de angajare, pentru a te asigura că viitorul loc de muncă este ceea ce îți dorești. Iată câteva elemente care ar putea să-ți scape din acest proces!

 

Ce rol are procesul de autocunoastere atunci când îți cauți un job

Autocunoaște-te

Primul și cel mai important pas este să pornești de la cine ești în afara mediului de lucru, care sunt dorințele tale ca persoana înainte de a deveni angajat. Câteva întrebări care te pot ajuta în procesul de autocunoastere sunt: Ce contează pentru tine? Ce aspirații ai? Care sunt pasiunile tale? Dar prioritățile, dorințele și valorile? Ce îți place la cei din jurul tău și ce nu? Ce îți place la tine și ce ai dori să schimbi?

 

Alcătuiește unui plan

Oferindu-ți răspunsuri sincere la întrebările de mai sus poți să te gândești și la stabilirea și atingerea obiectivelor tale profesionale. Și în procesul de autocunoastere în ceea ce privește scopurile profesionale, ți-am pregătit câteva întrebări ajutătoare. Ce-ți propui să realizezi? Vrei o carieră care să-ți permită să te susții financiar? Ai nevoie de o reorientare profesională sau activitatea aleasă corespunde perfect cu aspirațiile tale? Care ar fi pașii sau planul pe care trebuie să-l urmezi ca să ajungi într-o poziție cheie? 

Sigur, e perfect să ai un plan, însă e important să treci la acțiune. Spre exemplu, dacă vrei să te angajezi în domeniul IT, dar nu ai cunoștințele necesare, te poți înscrie la în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job. 

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

Selectează angajatorul

Un interviu poate fi văzut ca un proces de vânzare. Iar ce știe cel mai bine un om de vânzări și mai ales specialiștii în marketing este că și clientul trebuie selectat cu atenție. Nu poți să mulțumești pe toată lumea, așa că nu există o rețetă universală și nu trebuie să te dai peste cap dacă nu-ți dorești neapărat să lucrezi într-un anumit domeniu sau nu exista chimie între tine și angajator. Drept urmare, e important să te adaptezi la situațiile cu care te confrunți, dar să nu uiți să-ți urmezi planul. 

 

Pregatește-te pentru interviu

Acesta e ultimul pas în drumul către jobul mult dorit. Află toate informațiile pe care le poți obține despre compania angajatoare. Acestea sunt indispensabile și te pot introduce deja în atmosfera de lucru. Poți încerca să faci un exercițiu de imaginație: deja lucrezi pentru viitorul angajator și dorești să angajezi o persoană pentru rolul la care ai aplicat. Vezi prin ochii omului din fața ta, apoi autoevaluează-te și vezi dacă poți să vii cu soluțiile potrivite cerințelor jobului. Iar dacă procesul de identificare atât a nevoilor tale, cât și cele ale potențialului angajator a fost făcut corect, nimic nu te poate opri să convingi recrutorul că tu ești cel mai potrivit candidat. 

 

 

Ți-a plăcut articolul despre autocunoastere în procesul de angajare? Citește și: 

Ce salariu câștigi dacă te angajezi în HR

Eficacitate sau eficiență: o lecție despre Time Management

Nu ai fost chemat la interviu? Află care ar putea fi motivele!

A fost util articolul? 0
intrebarirecrutare scăpărirecrutare sfaturi

Leave a Reply