Ești în căutarea unui prim loc de muncă și-ți dorești un loc în cadrul căruia să ai multe de învățat, să faci parte dintr-o echipă dinamică și să intri în contact cu cele mai noi tehnologii? Un job într-un start-up îți poate oferi toate aceste lucruri și poate chiar mai mult de atât!
Există mai multe avantaje pentru tinerii absolvenți care se angajează din prima într-un start-up. Iată doar câteva dintre beneficiile de care te poți bucura și tu dacă accepți o astfel de provocare:
Multe start-up-uri se laudă cu un mediu relaxat de lucru și, adeseori, fără coduri vestimentare stricte, ceea ce face mai ușoară trecerea de la facultate la viața profesională. Vei avea mai multă libertate în privința vestimentației, a modului de exprimare, dar și a felului în care-ți petreci timpul. Numeroase start-up-uri nu au o ordine ierarhică tipică prezentă în companiile cu ștate vechi. Oamenii cu experiență și mentorii sunt mult mai accesibili în start-up-uri și astfel oportunitățile de învățare și dezvoltare sunt și ele mai numeroase.
Când lucrezi într-un start-up, va trebui, inevitabil, să îndeplinești sarcini mai variate decât într-o organizație mare. Iar pentru un proaspăt absolvent, aceasta este o oportunitate ideală de a se familiariza cu diverse tehnologii, dar și pentru a descoperi ce-i place cu adevărat să facă. Această experiență variată nu numai că va funcționa ca un atu prețios în CV-ul tău, dar îți va arăta mult mai clar ce presupun anumite roluri, ajutându-te să-ți planifici mai bine obiectivele carierei. Ca bonus suplimentar, abilitățile tale de multitasking se vor îmbunătăți considerabil, precum și capacitatea de a lucra sub presiune și de a face față stresului.
Start-up-urile trebuie să crească rapid. Dacă nu pot ține pasul cu schimbările, vor dispărea rapid. Și tocmai de aceea oamenii din echipe sunt încurajați să-și spună părerea și să vină cu soluții inovatoare. Există totodată și o presiune pentru a deschide un nou drum, dar ea va fi contrabalansată de bucuria specifică momentelor în care îți este recunoscută contribuția.
Majoritatea start-up-urilor au echipe mici, ceea ce înseamnă că mai multe responsabilități sunt încredințate fiecărui membru al echipei în parte. Astfel poți deprinde mai multe abilități la un astfel de job. În plus, e o bună ocazie pentru orice persoană proaspăt ieșită de pe băncile școlii să-și exploreze punctele forte, să-și croiască niște seturi de abilități specifice și să afle unde excelează.
Start-urile sunt de obicei mai transparente decât organizațiile cu număr foarte mare de angajați. Informațiile despre felul în care performează compania sunt prezentate de multe ori și oamenilor din echipă, chiar dacă aceștia nu au rol de conducere și multe dintre deciziile importante le sunt explicate. În plus, top managementul poate dezvălui și factorii care au condus la luarea anumitor decizii, oferind astfel o perspectivă asupra lor în loc să caute să fie ascultați orbește.
Antreprenorii sunt acei oameni care atunci când sesizează o problemă, vin cu o soluție inovatoare și originală pentru a-i face față. Fondatorii de start-up-uri au o abordare diferită în modul de lucru spre deosebire de cei care nu și-au creat niciodată propriile companii. Și cu siguranță, există multe de învățat de la fondatori în timp ce lucrezi cot la cot cu unul.
Ți-a plăcut acest articol despre avantajele cu care vine un job într-un start-up? Citește și:
7 greșeli în carieră pe care riști să le comiți la 20 de ani
Joburi studenți. Să mă angajez din timpul facultății
Absolvent? 5 întrebări pe care să ți le pui pentru a-ți descoperi pasiunea