• 25 Jul. 2018
  • 3 min

Angajat sau antreprenor? Ce alegi?

angajat
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Sunt oameni care se nasc cu o pasiune, o fructifică și o transformă într-o afacere de succes, iar alții consideră că își pot contura cu ușurință traseul profesional într-o companie. Ce trebuie să știi e că decizia de a merge într-una dintre cele două direcții o poți lua nu doar când te afli la primul job, ci și după zeci de ani de experiență ca angajat.

Iar dacă încă nu știi încotro să mergi, interviurile eJobs cu tineri antreprenori îți vor fi de ajutor. Deschidem așadar seria interviurilor cu Cătălina David care, la 30 de ani, alături de fratele ei, rulează afaceri de peste 30.000 de euro dintr-o cofetărie lansată în urmă cu aproape cinci ani.

 

Începutul

Cătălinei i-a luat ceva timp până să-și găsească vocația și să lanseze propria afacere, trecând înainte prin patru joburi în diverse domenii și încercând să descopere ce i-ar plăcea să facă cu adevărat. Ca orice tânăr la început de drum, a considerat că orice experiență îi va fi utilă pe termen lung și s-a angajat la vârsta de 20 de ani într-o companie antreprenorială ce importa produse profesionale pentru animale. Lucra part-time ca secretară în compania respectivă, ulterior preluând poziția de agent de vânzări. Ambiția ei ca angajată nu s-a oprit aici, astfel că ulterior a ales să meargă mai departe la un job în corporație.

„Timpul trece oricum, important e să înveți din orice job, din orice experiență și să simți că te dezvolți. Ideal ar fi să-ți găsești mediul acela de lucru care îți face plăcere, să nu te duci la job din obligație”, spune Cătălina, cofondator al firmei CD Exito, firma care administrează brandul Prăjiturel. Ea consideră că experiența primelor joburi este foarte utilă, spunând că acestea ajută să fii mai organizat, mai educat și dacă te decizi să lansezi propria afacere te poate ajuta să vezi lucrurile din mai multe perspective.

„Tinerilor aflați la primul job le recomand să facă orice, însă să facă bine. Are tata o vorbă pe care o am mereu în minte: și dacă te duci să vinzi bilete, trebuie să fii cel mai bun vânzător de bilete”, povestește Cătălina.

 

De la angajat la antreprenor

„Mi-am dorit mereu să dezvolt un business al meu, să nu fiu angajată, să pot să muncesc 100% pentru mine, așa că decizia de a renunța la job nu a fost una dificilă”, își amintește Cătălina.

Când a luat decizia de a renunța la job, era la cel de-al patrulea loc de muncă, unde a stat aproximativ un an. Lucra la o revistă, unde avea și o mică rubrică într-o emisiune despre antreprenori români.

Astfel, în 2013 s-a hotărât să investească 5.000 de euro în propria afacere, business ce la finalul anului trecut i-a adus o cifră de afaceri de 33.000 de euro. „Mama mea face cele mai bune prăjituri și la toate aniversările noastre și de sărbători, toți invitații îi lăudau prăjiturile, chiar o rugau să le facă și lor pentru acasă. Așa am decis că aș putea să vând produse realizate după rețete tradiționale, pe care ulterior le-am reinventat pentru a ne adapta cerințelor clienților noștri”, spune Cătălina despre cum s-a conturat ideea de a crea propriul business.

Au început să facă prăjituri într-un laborator de 40 de mp în care lucrează și astăzi împreună cu mama și fratele ei care o ajută cu livrările. Astăzi echipei brandului Prăjiturel i s-a mai alăturat o nouă angajată cu care îndulcesc bucureștenii.

 

Nu e simplu să fii propriul șef

Cătălina spune însă că antreprenoriatul nu este pentru oricine. „Trebuie să ai o motivație și să fii pregătit să riști. Sunt oameni cărora nu le place riscul. Să fii antreprenor e o provocare zilnică, permanentă și trebuie să fii pregătit pentru asta”.

Deși astăzi Cătălina rulează afaceri de mii de euro din cofetăria aflată în sudul Capitalei și încântă bucureștenii cu produse delicioase, lucrurile nu i s-au dat așa ușor la lansare confruntându-se cu birocrația, dar și cu lipsa unei legislații bine structurate și pe înțelesul tuturor în domeniul alimentar.

De asemenea, ea mai spune că afacerea a evoluat destul de lent din cauza lipsei fondurilor. Toate acestea însă nu au oprit-o să continue să investească efort și resurse pentru a dezvolta un business cu dulciuri.

Cătălina ne-a spus povestea ei despre cum a decis să renunțe la viața de angajat și să își înceapă propria afacere, de partea ta rămâne să alegi direcția în care vrei să mergi, căci niciuna dintre cele două nu este greșită. Oricare ar fi decizia ta, important e să știi că niciodată nu e târziu să te întorci la statutul de angajat sau invers.

Iar dacă te regăsești printre cei care doresc să-ți construiască o carieră de succes ca angajat, atunci intră pe Primul-job.ro și aplică la jobul dorit.

 

Citește și:

Ce salariu ceri la primul job

Dacă aș fi din nou studentă

Cinci motive pentru care merită să aplici la un internship

 

A fost util articolul? 4
angajatantreprenorprimul job

Leave a Reply